Uwielbiamy kotleciki mielone, oczywiście te przygotowane w domu. Prosty, smaczny i tani obiad. Kotlety będą jeszcze bardziej ekonomiczne, gdy wzbogacisz je dodatkiem warzyw lub grzybów. Te z pieczarkami znajdziesz tutaj , z dodatkiem buraka tu lub z dodatkiem włoskiej kapusty tu . Dzisiejsze w jesiennym wydaniu są z dodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dynii mają dużo(...)oleju, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułeczką i zawartością patelni. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać lekko wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. W wersji dietetycznej ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tych kotlecikach, nadając im ciekawą teksturę i zapewniając większą soczystość, co akurat przy mięsie z indyka jest bardzo cenne. Dodatkowe wzmocnienie smaku i soczystości pochodzi od aromatycznego sosu BBQ! Kotlety podałam z kaszą gryczaną posypaną szczypiorkiem i słonym serem bałkańskim (tak, feta może wystąpic, jako zamiennik) ale dodatki możecie przecież dobierać według upodobań :) Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę, wspaniałe połączenie(...)Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 2. W misce wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, jajkiem i sosem BBQ. 3. Dodaj po sporej szczypcie soli i pieprzu. 4. Szpinak umyj i posiekaj w paseczki - dorzuć do mięsa i wszystko dokładnie połącz. 5. Dłonie zwilż wodą i formuj kotlety. 6. Kotlety obtaczaj w mące kukurydzianej i smaż na średnim ogniu na złoto
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojej rodzinie, że na stałe wpisały się w nasze menu Ze względu na maluchy i jednego członka rodziny, który nie może jeść potraw smażonych na tłuszczu te i inne kotlety przygotowuję na patelni grillowej. Gdzie kupić dobrą patelnię grillową? Polecam Wam zajrzeć do sklepu www.kuchennepromocje.pl Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Pani Krystyna i Pan Marcin dbają nie tylko(...)niewielka ilość wody Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony drobno por, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą (doprawiamy jak tradycyjne mielone). Całość zagniatamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Każdy grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Odkładamy na talerz. W rondlu/garnku przygotowujemy sos. Wlewamy nasz bulion
Słodkie okruszkiGeneralnie coś dla gospodyń co raz mają fazę na gotowanie, a raz nie ;). Mielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu) 1 jajko 1 kajzerka 1 średnia cebula (może być czerwona) 1 ząbek czosnku 1 łyżka czubata musztardy(...)było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony. Kiedy juz sterta kotletów gotowa - można wykorzystać je na różne sposoby: do tradycyjnego obiadku do tortillek do hambsongów i co tylko fantazja podpowie ;) Ważne jest to, że warto kotleecików zrobić duużo bo za jedym
Kuchnia po mojemuznakomity dodatek do obiadów czy do kanapek. Wyjątkowe dodatki sprawiają,że kotlety stają się bogate i bardzo sycące. Smacznego. SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona cebula 1 kulka mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki kilka małych kolorowych papryczek albo 1 duża 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej po 1/2 łyżki :sól,pieprz, papryka(...)drobną kostkę. Ser kroję w większą kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem kroję drobno. Na rozgrzanej patelni podsmaam cebulę i czosnek. Wszystkie składniki ze sobą łączę. Formuję kotlety. Na rozgrzaną patelnię kładę kotlety. Smażę po obu stronach na brązowy kolor
Gotowanie PatkiSpecyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią(...)puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Szefowa kuchniCzemu nazwa siekane, bo mięso do nich jest siekane nożem, a nie mielone. Kotlety siekane z warzywami 0,5 kg mięsa z łopatki 0,3 kg piersi z kurczaka 1.2 opakowania mieszanki Sałatka Meksykańska Poltino 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i duża szczypta soli olej do smażenia(...)rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek i podsmażamy do delikatnego zarumienienia. Mięso siekamy nożem na małe kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy warzywa oraz czosnek i cebulę, porządnie mieszamy, dodajmy jajko, przyprawy i dokładnie całość wyrabiamy. Na głębokim talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Z mięsa wilgotnymi rękami formujemy kotleciki ( mogą być i duże i malutkie – ja wolę mniejsze ) obtaczamy w bułce
Kuchnia na wzgórzuZostał mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę(...)miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafior
Bon Appetit Małgorzatyprzepis? Po pierwsze: jest prosty. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię! Po drugie: robi wrażenie. To takie proste, a takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego(...)może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden problem – tę tartę można zrobić praktycznie ze wszystkim. Po szóste: jest sycący. Połączenie ciasta francuskiego z jajkami i śmietaną sprawia, że ta tarta jest idealna do „zapchania się”. A przecież o to chodzi w jedzeniu, żeby się najeść, a nie tylko posmakować, prawda
Proste-przepisy.plposiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki tartej (na początek z 2-3 łyżki). Wyrabiamy składniki ręką. Z masy ma się dać formować małe kotlety (ręce wcześniej warto przepłukać pod zimną wodą). Kotlety obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron
Słodkie okruszki100g 1 duża marchewka lub 2 małe 5 suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie dużo sera, to możecie użyć całą) świeża bazylia sól i pieprz słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut
Perfect home life/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu. Polecam. 200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 30-40g parmezanu
Di gotujeząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: żółty ser bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Uformować kotlety - każdego nadziewając kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią
Di gotujePuerto Rico Kotlety schabowe pod nietypową pierzynką, idealne danie na święta lub niedzielny obiad a może zaskoczymy nimi gości. Składniki: · 1 kg schabu · Bułka tarta do panierki · Mąka pszenna do panierki · 2 jajka(...)sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 3. Po usmażeniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy
Kulinarna Chwila