Majonez jest wykluczony, nawet ten light! Łyżka majonezu: 166 kcal! Łyżka majonezu light: 121 kcal! Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal! Łyżka musztardy: 18 kcal Składniki na 4/5 tortilli: 1 jajko 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szkl. mleka 0,5% lub sojowego Sól, pieprz, przyprawy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą(...)odchodzić". Przewracamy naszego naleśniora i smażymy znowu kilka chwil. Zsuwamy na odwrócony talerz. Podajemy z FIT dodatkami. A u mnie wrapy z: 1. Ugotowany szpinak z kotlecikami sojowymi 2. Kotlety sojowe, papryka, pomidor i sałata Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille
Czarnawisienkagałązek świeżego tymianku posiekana natka pietruszki Przepis: Krok 1. Kotlety z kurczaka posypać solą, pierzem i mielonym czosnkiem. W miseczce wymieszać mąkę i starty parmezan - panierować kotlety z każdej strony. Nadmiar panierki strząsnąć. Krok 2. Na dużej, nie przywierającej patelni rozgrzać część oliwy z masłem - usmażyć porcje kotletów. Odłożyć na ciepły talerz. Patelnię ostrożnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, ponownie rozgrzać(...)Można zdjąć rączkę i zapiec w piekarniku. Kurczak z patelni. Kurczak z patelni w cytrynowym sosie po chińsku. Składniki: ok. 600g filetu z kurczaka pokrojonego w kostkę 1 duże jajko 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego (najlepiej chińskiego wina do gotowania) 1 łyżka mirinu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia sos cytrynowy: 1 łyżka oliwy 3 ząbki
Moja Książka KucharskaAmerykańskie kotleciki drobiowe Smakują jak znane i lubiane nuggetsy. Są chrupiące z zewnątrz i soczyste oraz mięciutkie w środku. Możemy je podać w towarzystwie frytek lub
Blog z ApetytemPrzepisem zainspirowała mnie Ania z aniagotuje.pl. Kotleciki są bardzo ekonomiczne, bo podwójna pierś z kurczaka wystarczy spokojnie dla 6 osób. Robiłam również wersję z pieczarkami i
Gotuj z Agnesżeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś zielonego. Ziemniaki przeciskamy/tłuczemy/mielimy zależy jakie są domowe możliwości, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól, pieprz i porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy na ~3mm i wycinamy krążki(...)się wodę. Potem ugotowane wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie. Jeżeli od razu nie serwujemy, to wrzucamy do durszlaka żeby obciekły. Jak zostanie nam farsz, to smażymy kotlety ziemniaczane. Najlepiej smakują pierogi odsmażane. Smacznego
chleba naszegokurkumą to nasza propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym(...)paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej 2 młode marchewki 1 łyżka mąki ok. ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od
Zielona KuchniaTakie kanie to mój przysmak odkąd sięgam pamięcią! Kochany brat doskonale o tym wie, więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie
Di gotujePolecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy(...)siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego. 3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie
Gotowanie...to proste !CHILI CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Racuchy drożdżowe z borówkami granatem i miętą: – Są po prostu znakomite – Borówki nadają(...)POTRZEBUJESZ: – Mąka pszenna – 250g – Drożdże instant – opak. 7g – Borówki – 125g + do podania – Granat – 2-3 łyżki nasion + do podania – Syrop klonowy – 2 łyżki – Szczypta soli – Mleko letnie – 200 ml – Jajko – Garść świeżych listków mięty – Cukier puder do posypania / opcjonalnie syrop klonowy, syrop z agawy / – Oliwa do smażenia PRZEPIS: 1. Mąkę, mleko, jajo, drożdże oraz szczyptę soli wymieszaj w większej misce
globuskulinarnyJestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella. Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem(...)ulubioną surówkę. Czas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 12 szt. Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 2 gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz oliwa + dodatkowo forma na muffinki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy i przelewamy
kulinarnyJaZaryzykowałam z tymi kulami! Podjęłam kulinarne wyzwanie z Olejem Wielkopolskim i przełamałam konwenanse, że na obiad musi być mielony lub zwykłe kotlety ryżowe, kiedy zobaczyłam akcję wiedziałam już co zrobię…postawiłam na kule…nie, nie do rzucania :D tylko takie do jedzenia, chciałam aby było inaczej niż zawsze, wyjątkowo. Przyznam, że denerwowałam się czy to połączenie wyjdzie smaczne. Niepotrzebnie(...)szklanki kleistego ryżu np. arborio (z innym nie wyjdzie) Szczypta szafranu 3 szklanki rosołu 4 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek
Wanilia i Kardamonmakreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem(...)kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak
karmelowypół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso przekładamy do miski. Wbijamy do niego jajko, dorzucamy posiekaną pietruszkę, odrobinę majeranku, pół łyżeczki estragonu i gałki muszkatołowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Razem z dwiema łyżkami ostrego tartego chrzanu i zmiażdżonym czosnkiem dokładamy do mięsa. Doprawiamy(...)połową szklanki bułki tartej. Po wyjęciu mięsa z lodówki każdą porcję obtaczamy w panierce. Obsmażamy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią i dusimy kotlety jeszcze parę minut. Najlepiej smakują z frytkami i podsmażonymi buraczkami. Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaKrzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz(...)Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce lub rondlu. Włóż do niej rozbite plastry mięsa, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni w lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko
Przepisy i porady kulinarne