kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:304/406)

Diabelski schab w panierce 227

stole. Przepis jest niezwykle praktyczny, gdyż mięso może sobie trochę poleżeć w marynacie. Po usmażeniu jest pyszne i kruche. 1 kg schabu bułka tarta smalec do smażenia Martnata: 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka pieprzu           Mięso pociąć na niezbyt grube plastry, przepuścić przez kotleciarkę(...)lodówce do następnego dnia. W oryginalnym przepisie mięso leży w marynacie 2 do 3 dni, ja zazwyczaj przygotowuję z dnia na dzień. Bezpośrednio po wyjęciu z marynaty panierować kotlety w bułce tartej, po czym usmażyć na smalcu na złoty kolor

Praktyczna pl
Smażony chleb studencki 197

Studia to dopiero były czasy! Do tej pory z nostalgią wspominam kulinarną mekkę i ostoję pokarmową ka żdego studenta - uniwersytecką stołówkę - z nieśmiertelnym sznyclem ziemniaczanym z jajem sadzonym, albo kotletem pożarskim z ziemniakami z wody. Kiedy godziny wykładów nie pozwalały jednak udać się do tego przybytku studenckiej rozpusty kulinarnej, trzeba było napełnić żołądek w inny sposób.   Akademicka lodówka(...)więc czym się ratowała głodna studentka żądna gorącego posiłku? Ano chlebem smażonym :)  Zawsze jakiś kawałek bochenka udało się zachomikować między podręcznikami, a z socjalnej lodówki uratować ostatnie jajko, kapkę mleka i kawałek mocno już podeschniętego sera żółtego. W ten sposób powstawało danie, będące klasyką studenckiego odżywiania w nagłej potrzebie!  Do tej pory mam do niego ogromny sentyment

Grunt to przepis!
z curry mielone kotlety z piekarnika... 170

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 2 sztuki "L", bułka namoczona w mleku 1 sztuka, śmietana kremówka 2 łyżki, cebula 2 sztuki,curry mielone Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 4 łyżki, bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i potem odcisnąć ją z płynu, wszystkie składniki z mięsem dokładnie wyrobić(...)kleistej masy, formować okrągłe koltlety z 2 cm grubości i układać je na blaszce z piekarnika piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec kotlety z 30 minut, następnie z 10 minut w 160 C na termoobiegu kotlety z blaszki zdejmować przy pomocy łopatki, kotlety sa nie tłuste i za mocno kaloryczne - smakują na ciepło na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 400

Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są  jakby nie patrzeć trochę  pracochłonne.  To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-) Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie(...)tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego  1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory

Walijskie Pichcenie
kotlety marchwiowo-kalafiorowe... 135

Składniki: kalafior 1 średni, marchew 2 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior różyczki, pokrojoną marchew ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito - wywar można wykorzystać do zupy jarzynowej kalafior i marchew rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać(...)pozostałe składniki /bez oleju/ i dobrze wymieszać masa ma być zwarta, jeśli trzeba to dosypać odpowiednią ilość więcej tartej bułki i formować z 1,5 cm grubości kotlety smażyć na rumiano na bardzo gorącym oleju i odkładać na ręcznik papierowy te kotlety my lubimy najlepiej na zimno jako przegryzka z sosem tzatziki, keczupem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 124

Halickiej. O regionie tym mówiono, że „hreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich(...)Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy

Trzeci talerz
Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem 102

tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na reszcie masła na złoty kolor. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka jajek, mąkę, podsmażoną cebulę, twaróg i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Rękami namoczonymi w wodzie odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rolujemy, tak aby powstał walec. Krokiety obtaczamy(...)kolor). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_8459" align="aligncenter" width="1024"] Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem[/caption]   Zobacz inne przepisy na krokiety i kotlety ziemniaczane: Krokiety Ziemniaczane Z Pieczarkami Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Krokiety Ziemniaczane Z Parówką Krokiety Ziemniaczane Z Tuńczykiem Krokiety Ziemniaczane Z Wędliną I Serem Żółtym Artykuł

e-PrzepisyKulinarne
Siekane kotleciki z kurczakiem, majonezem i cukinią 126

Siekane kotleciki drobiowe Bardzo smaczne i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Możemy je podać z frytkami albo ziemniaczkami i

Blog z Apetytem
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 223

roladek schabowych i farsz wyszedł bardzo pyszny. Jeśli jednak nie macie pod ręką cykorii, dobrym zamiennikiem może być por albo cebula. Takie roladki można również obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości – nie potrzeba wtedy sosu do podania. Składniki na ok 4 roladki ze schabu : o k 500 g schabu bez kości 2 cykorie(...)pieprz, papryka ostra 150 ml śmietan y 30% Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około 2,5 cm. Następnie plastry rozbijamy jak na kotlety, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy. Cykorie siekamy, posypujemy solą i zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Również odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy roladki. Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy

e-PrzepisyKulinarne
Szprotka w chlebowym pulpecie 151

Czasami mamy czerstwy chleb. Można wykorzystać w połączeniu z zapomnianymi szprotkami. Do tego dowolny sos, sałata i obiad gotowy.  Składniki 600 g czerstwego żytniego chleba

R'n'G Kitchen
Przepyszne burgery BBQ z indyka 127

indyka ok. 7-8 szt . Potrzebujesz: Burgery: 500g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżki sosu BBQ 1 łyżka siekanej natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku* Sos: 3 łyżki naturalnego jogurtu geckiego 1/2 łyżki srirachy lub innego ostrego sosu chili Do tego: Bułki do burgerów lub grahamki(...)sobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min. 3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm. 4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony. * Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotleciki selerowo-jaglane z sałatkami 319

Różne kotlety z selera korzeniowego robię od wielu lat. To pozostałość po okresie mojego wegetarianizmu. Były pierwszą potrawą samodzielnie przeze mnie wymyśloną, więc czuję do nich szczególny sentyment. Do dziś podaję je często z wyraźną w smaku sałatką z buraków i papryki. Może pod koniec lata (jeśli nadal ten blog będę prowadzić ;)) umieszczę tutaj przepis na nią. Bardzo łatwo przechowuje(...)się w słoikach. Składniki (wychodzi 12 kotlecików): duży seler korzeniowy pół szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody rozdrobniona natka pietruszki 2 jajka sól, pieprz ziołowy olej do smażenia 1. Seler obrać i pokroić na kawałki (ich wielkość zależy od późniejszego sposobu rozdrobnienia). Wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. 2. Wypłukać kaszę jaglaną

Weekendy w domu i ogrodzie
KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM 118

razem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :)  Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało(...)OKOŁO 12 SZT. 1 starty duży ziemniak 1 starta i odsączona cukinia (startą cukinie posolić i odstawić na 20 min.następnie lekko odcisnąć) 1/4 posiekanej drobno czerwonej cebuli 1 jajko 2 łyżki otrąb  1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 1starty ząbek czosnku sól, pieprz,bazylia. oliwa do smażenia A jak to zrobić: Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą

Kuchnia w opałach
FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM 94

zamiast gotować i to był strzał w 10! Bo jeszcze nigdy w życiu, aż tak nie smakowała mi marchewka. Inne tu na blogu bezmięsne dania, które warto spróbować:   KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ     ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM     SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     DYNIA(...)przygotowaniu – Genialne do łączenia z sałatkami – Zdrowe ILOŚĆ PORCJI: 12 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Marchewka ugotowana na parze – 500g – Cebula – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Jajko – Mąka około 150g lub więcej / mniej w zależności od konsystencji + mąka do podsypywania i panierowania – Oliwa – Serek aksamitny śmietankowy naturalny Piątnica 135g – Pietruszka siekana – 1 łyżka – Posiekana dymka – 3-4 łyżki

globuskulinarny

Proponowane wyszukiwania