kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:306/406)

Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 132

Chrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos

Zielona Kuchnia
Kotleciki drobiowe (siekane) z kukurydzą, pomidorem i mozzarellą 154

Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych (siekanych) z dodatkiem kukurydzy, pomidora, mozzarelli i świeżej bazylii. Uwierzcie mi na słowo - kotleciki były przepyszne w smaku 😊 Ponadto, poniższy przepis to pomysł na "przemycenie" warzyw dzieciom. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z piersi kurczaka (około(...)kulka mozzarelli (125 g) 1 mały pomidor 2 łyżki kukurydzy z puszki kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mleka 1 duże jajko oliwa/olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajko, wsypać

Ugotować
Kluski ziemniaczane smażone – kuchnia podkarpacka 168

baza wielu dań w podkarpackiej kuchni. Zazwyczaj dodaje się do nich jakiś drugi składnik, na przykład twaróg, albo surowe starte ziemniaki i gotuje się z nich kluski lub smaży kotlety. Kluski ziemniaczane często bywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia, za to z okrasą z cebuli, słoniny lub boczku(...)smażone, na które dzisiaj zapraszam, przygotowałam według przepisu Pani Zofii Foryś z Nawsia Brzosteckiego (gmina Brzostek, powiat dębicki). Do ugotowanych ziemniaków dodaje się jedynie podsmażoną cebulę, śmietanę, mąkę i jajka. Kluski smaży się w głębokim tłuszczu, ale wbrew pozorom jest to danie delikatne, sprawiające wrażenie lekkiego. Po usmażeniu na zewnątrz kluski otoczone są cienką, chrupiącą skórką, ale ich środek pozostaje

Trzeci talerz
Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 167

Pyszne, proste w przygotowaniu, błyskawicznie znikają z  talerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno  na ciepło i na zimno. Nadają

Pora na pora i pomidora
Domowe burgery 267

jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów  lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso. Zachwalam sobie użycie zestawu Lekue. To wygodny i poręczny sposób na formowanie(...)poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków. Życzę

upichcona
PIECZONE BURGERY Z INDYKA 160

Składniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć(...)dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu zostaw je jeszcze na kilka minut w naczyniu. Burgery ewentualnie

Vroblewska-fitlife
Kotleciki drobiowe z zielona pietruszką i serem feta 186

Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na słowo, niby banalne połączenie składników - a kotleciki przygotowane w ten sposób skradły moje kubki smakowe :) Kotleciki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurach i plasterkami pomidora malinowego.  Składniki na porcję(...)osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 kostki sera feta (50 g) sól, pieprz 8 łyżek mąki pszennej tortowej 4 łyżki mleka 2 duże jajka olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski

Ugotować
Pyszne kotleciki rybne 92

Pyszne kotleciki rybne To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je

Blog z Apetytem
OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 247

Oszukane zrazy to nic innego jak tradycyjny zraz tylko z mięsa mielonego. Są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nadają się do zamrażania, można je odgrzewać lub

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 161

Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczesciej uprawianym grzybow.Nie wiem czy wartoscia smakowa i zapachowa nie przewyzszaja pieczarek,bo zdrowotna na pewno tak.Jakie to zdrowe grzyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bałkańskie szaszłyki z papryką i kolendrą 97

Mięso mielone wołowo – wieprzowe z dodatkiem czerwonej papryki i zieleniny, uformowane w rulon i nabite na szpikulec. Szaszłyki bałkańskie to urozmaicona wersja tradycyjnych mielonych kotletów. Głęboki smak wzbogacony świeżą kolendrą i natką pietruszki oraz warzywami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bałkańskie szaszłyki z mięsa wołowo – wieprzowego 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Bałkańska Trudność: Łatwe(...)papryką i zieleniną. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej kolendry 1 jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Postaraj się wybrać mięso mielone wołowo – wieprzowe dobrej jakości, pozbawione

ProstePesto.pl
Wiosenny obiad ze szparagami, mizerią z rzodkiewki i a'la schabowym z pieczarki! 111

Hahah! Ale jaki przepis mam na nią! O losie jedyny mówię Wam! Ale to niebawem! Dzisiaj totalne sztosiwo: gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek. Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc na zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam(...)pesto (natka pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek) - pieczarki olbrzymie - rzodkiewki PANIERKA DO PIECZAREK Klasyczna to mąka pszenna, jajko i bułka tarta Użyłam natomiast mąki gryczanej, bułki tartej (domowej roboty) i jajka. Pieczarki myję solę, obtaczam w jaku, następnie mieszam mąkę z bułką tartą, obtaczam pieczarkę, smażę na oleju

SMYKWKUCHNI
Inny Wymiar w sercu Warszawy 168

wcale nie musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu.      Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika(...)burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).  Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ).  Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami

Wylizany Rondel
Ciastka jeżyki 156

mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych używamy(...)ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek W mojej „uwspółcześnionej” wersji dodałam marmoladę (skądinąd również PRL-owską) i połówki orzechów. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania