kotlet - 10609 przepisów (strona:59/708)

Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych 174

Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką.  Indywidualnie zmieniając dodatki na inne, ciesząc się smakiem.  Zapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański" Marchewkowe kotlety sojowe ; Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli ; Kotlet sojowy z cukinią(...)zwartej masy (około 1 garść). Obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia się. Sposób smażenia taki sam jak w tradycyjnych kotletach. Przełożyć na papier kuchenny, by pozbawić ich nadmiernego tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem 134

jedne z takich kotletów, które są świetne na ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz(...)misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, cebulę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka i formujemy kotlet. Odstawiamy na deskę. Uformowane kotlety wystawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Dwa jajka roztrzepujemy, olej rozgrzewamy na patelni. Schłodzone kotlety moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażmy

Gotowanie i blogowanie
Panierowane kotlety z piersi kurczaka z serem 281

Panierowane kotlety z piersi kurczaka z serem Mały dodatek do klasycznego kotleta w postaci żółtego sera, i zwykły kotlet nabiera innego wymiaru. Ja uwielbiam kotlety panierowane, a moja rodzina wręcz ubóstwia. Uwielbiam je ze względu na swoją prostotę i smak. Wiem, że jeśli nie mam pomysłu ani chęci na długie stanie przy garach, to kotlet zawsze jest mile widziany przez(...)jajka 3 łyżki mleka bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na 2 części, tak aby powstały 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbić, osolić, popieprzyć i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Jajka rozbełtać z mlekiem. Kotlety najpierw moczyć w jajku, następnie położyć na wierzch plastry żółtego sera, ponownie zamoczyć

na moim stole...
Schabowe z papryką i żółtym serem 152

Szybki standardowy obiadek. Od czasu do czasu taka normalność się przydaje, obiad normalny dodatek w postaci brokuła z tego przepisu już niekoniecznie :) Składniki 2-4 kotlety schabowe 1/2 czerwonej papryki 1 jajko bułka tarta sól, pieprz Dodatki 1/2 opakowania ziemniaków ( u mnie ćwiartki ziemniaków z Lidla) Brokuły na ostro ulubiony sos u mnie czosnkowy Może wszyscy będą mieli(...)złe te ziemniaczki ale przyznam się że jest to najszybsza opcja obiadowa. Kotlety rozbijamy, najlepiej je owinąć folia spożywczą wówczas ani nie ubrudzimy deski ani tłuczka. Posypujemy solą pieprzem i odstawiamy. Jajko roztrzepujemy, kotleta maczamy w jajku później w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety. W międzyczasie paprykę kroimy w paski a ser żółty ścieramy na tarce

Piekielna Kuchnia Pati
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 200

przysmak, to mało kto wie, że tak naprawdę przywędrował on z Niemiec. To właśnie niemieccy imigranci rozpropagowali hamburger steak, czyli befsztyk po hambursku. Nie było to nic innego, jak kotlet z siekanej wołowiny podany w bułce.   Co musi mieć w sobie idealny hamburger? Każdy ma pewnie swoje ulubione dodatki. Dla mnie jednak, podstawą jest oczywiście kotlet, grillowana bułka(...)dodajemy drobno posiekaną cebulkę i ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy odrobinę wody i dokładnie wyrabiamy. Z doprawionej masy mięsnej formujemy 4 okrągłe kotlety, większe niż średnica bułki. Uformowane kotlety kładziemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni i smażymy po około 2 minuty z każdej ze stron. Do małego rondla wrzucamy truskawki, dodajemy cukier

Jacob Tastes
Pieczone kotlety schabowe 179

Kolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć(...)masełko, nie są przesuszone. Są pyszne, odkroiłam sobie kawałeczek na próbę i z trudem opanowałam się aby nie zjeść całego kotleta (a byłam zaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego (tj. o dużym przekroju) sól i pieprz do smaku 4 jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania

moj przepis na
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 256

sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła(...)sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/4 szklanki śmietanki 36 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, otrzep z jej nadmiaru i odstaw. W dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki masła z 3 łyżkami oliwy z oliwek, włóż

karmelowy
Kotlety mielone z łososia 173

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać(...)białej, chudej ryby jak np. gładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby 1 jajko 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos chrzanowo koperkowy 200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis 1 łyżka świeżo

codojedzenia
Kotlety pożarskie 187

Dziś we wspólnym gotowaniu wraz z Panną Malwinną i Bartoldzikiem postanowiliśmy przygotować kotlety pożarskie, które swoją historią sięgają początku XIX wieku i jak głosi legenda, miały zostać zaserwowane carowi Mikołajowi I przez karczmarza Pożarskiego. Kotlety te są przygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest(...)troszkę skomplikowane, ale dzięki kilku ciekawym zabiegom, jak np. dodanie do mięsa piany z ubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam! Składniki : 400g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 łyżeczka masła 1-2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku bułka tarta duża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej

Codzienne Gotowanie
Eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami 209

oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem, a następnie przyprawiłem mięso z obu stron solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Istotnym jest, aby kotlety nie były zbyt mocno rozbite, gdyż(...)zbyt duże uniemożliwią zamknięcie eskalopek - po rozbiciu kotlety nadal powinny mieć grubość około centymetra. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem na niej kotlety ze schabu z obu stron, aż zrobiły się rumiane. Następnie zdjąłem kotlety z patelni i pozostawiłem do ostygnięcia. Na suchej patelni podsmażyłem z obu stron cienkie plasterki wędzonego boczku - tak aby każdy plasterek stał się

Wyprawy kulinarne
Kotlety mielone w stylu włoskim 174

Panie kelner! To mięso w mielonym jest nieświeże! - To niemożliwe proszę pana. My do mielonego w ogóle nie dajemy mięsa.” Kotlety mielone robimy na wiele sposobów, ale podstawowa zasada to świeże i dobrego gatunku mięso, od tego zależy ich jakość. Pozostałe dodatki też są bardzo ważne, bo decydują o smaku. Znamy tradycyjne mielone, więc tym razem skuszona przez Bynia(...)proponuję kotlety mielone w stylu włoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka

mojewypiekiinietylko
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 764

Kotlet Schabowy z pieczarkami i serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie(...)Kotlet Schabowy - Składniki: farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła   ok. 500 g schabu ok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła

Słodka Strona
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 184

robicie z resztkami kalafiora, który nie został w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego kotlety. Jeśli dodamy do nich kaszę jaglaną, niepotrzebne nam już jajko do sklejenia całości podczas pieczenia. A dodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów(...)malakserze na gładką masę. Do masy dodać pokrojone jalapeno oraz przyprawy. Nie polecam soli. Wystarczy jej tyle, ile zawiera w sobie ugotowany kalafior. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab w piwie (po gdańsku) 188

Składniki: schab- 4 kotlety, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, estragon- 2 czubate łyżki,  pół szklanki piwa,  2 jajka,  śmietana 18%,  tarta bułka- do obtoczenia kotletów. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet solimy, pieprzymy i posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć(...)marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną polewamy każdy z kotletów

Pobite gary Barbary
Kotlety z cukinii z twardym serem 169

Dźwięk tłuczenia niedzielnych kotletów rozchodził się w bloku od ósmej. Uległam i też postanowiłam potłuc trochę kotletów :) Ale nie ze schabu czy kurczaka :) A z cukinii, której wciąż sporo w ogródku. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna(...)spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Na środek plastra kłaść starty grana padano, zostawiając wolny brzeg wokół. Przykrywać innym plastrem cukinii. Tak przygotowany kotlet obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące np. z pomidorami z czerwoną cebulą posypanymi solą morską. Dodatek sera-niespodzianki w środku

Weekendy w domu i ogrodzie