targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach. Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie. Kotlety z cukinii Składniki (na 8 średnich kotletów(...)odciśnij wodę z cukinii i przełóż do miski. Do cukinii dodaj wszystkie przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu patelni do zarumienienia. * Trzeba sprawdzać skład bułki tartej - niektóre mogą być niewegańskie. Ja swoją kupuję w Auchan. ** Odciśniecie
wegujemyDziś zamieszczam przepis na bezglutenowe kotlety inspirowane trochę kuchnią Podlasia. Dla mnie jest to też sposób na wykorzystanie miodu z tamtego roku, zwłaszcza że czeka na mnie miód tegoroczny :) Składniki (na 15 kotletów): 250 ml kaszy jaglanej 300 g ziemniaków łyżka-dwie mąki ziemniaczanej sól dymka (zielona część) 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki miodu olej do smażenia Kaszę wypłukać(...)tyle, by masa nie była zbyt mokra) i pokrojoną zieloną część dymki. Wymieszać. Porcję masy rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ). ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano
Weekendy w domu i ogrodzieWracamy do prostych, szybkich i przepysznych przepisów. Tym razem skłaniamy się ku słonecznym i śródziemnomorskim klimatom. Nie zabraknie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a wszystko to dzięki przepysznym ziemniaczanym kotletom. Zróbcie je na obiad, a obiecujemy, że nie pożałujecie! Do dzieła! Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane Przepis na ok 13-15 kotletów Potrzebujemy: ok. 6 średniej wielkości ziemniaków ok. 15 sztuk(...)pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut (w międzyczasie obracając je). Kiedy kotlety będą ładnie zarumienione zabieramy się za jedzenie :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PolePamiętam taki kotlet z dzieciństwa, czy on mi wtedy smakował? no właśnie chyba nie bardzo bo był jakiś taki mdły i bez smaku. Dzisiaj jednak przedstawiam Wam kotlety z chrupiącą skórką, dobrze doprawione i pyszne, na pewno nikt po takim kotlecie nie będzie miał traumy o nie. Można je również podać dla wegan ale wówczas masło zastąpić wystarczy olejem(...)jajo do panierki mlekiem. Do kotletów podałam botwinkę, źródło witamin wszelakich i pyszną przystawkę. Zachęcam do smażenia tych wybornych kotletów. Wegetariański kotlet z selera z chrupiącą botwinką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebyłam mała to nienawidziłam jajek! No chyba, że były w postaci kotletów jajecznych, które często w dzieciństwie przygotowywała mi babcia i mama. Ostatnio wracając do domu poczułam znajomy zapach, który przywrócił mnóstwo miłych wspomnień. Zaciekawiona co tak pachnie, poszłam do kuchni i zobaczyłam moją mamę robiącą masę na kotlety jajeczne. Później zaczęłam przygotowywać składniki na nuggetsy z kaszy jaglanej, które(...)chciałam zrobić na obiad. Jednak zachęcona zapachami z dzieciństwa stwierdziłam, że spróbuje zrobić wegańską wersję kotletów jajecznych. Wszystkim w domu kotlety bardzo zasmakowały, a moja 5-letnia siostra powiedziała nawet, że są lepsze od tych zrobionych przez mamę, więc myślę, że mi się udało :). Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej Składniki ( na ok. 15 sztuk
wegujemyKotlet Devolay to jedno danie kojarzone w Polsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze do przygotowania(...)ponieważ trudniej je dokładnie zawinąć. Mięso myjemy i suszymy. Rozbijamy na dość cienkie kotlety. Starajmy się rozbić je tak, by szerokość i długość były do siebie zbliżone. Mięso nacieramy czosnkem (można ten krok pominąć, w tradycyjnym devolayu czosnku nie ma). Do środka wkładamy kawałek twardego masła i dokładnie zawijamy. Możemy posłużyć się wykałaczką, ale wbijając ją pamiętaj, by nie ułatwiła
MarcinChefbardzo syty. Panieruje się go trochę inaczej niż zwykłego schabowego, ale dzięki temu uzyskujemy fajny efekt końcowy. „Up-gradtujcie ” swojego schabowego składniki: dla 2 osób: 2 grube kotlety schabowe ( najlepiej z kością ) 3 jajka bułka tarta do panierowania sól,pieprz tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) wykonanie: Kotlety schabowe solidnie rozbijamy bardzo cienko. Dwa jajka rozdzielamy – osobno żółtka(...)osobno białka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety solimy,pieprzymy i panierujemy kolejno: w bułce tartej, żółtkach z jajkiem. Następnie na jedną stronę kotleta nakładamy szpatułką ubitą pianę i smażymy stroną z białkiem na złoto-brązowy kolor ( na druga stronę kotleta nie nakładamy białka). Kotleta delikatnie przekładamy na drugą
Sezonowy GarnekKotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów(...)schabowych 2 jajka 100ml mleka 50ml wody gazowanej 6-7 łyżek mąki papryka słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste. Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego
Gotowanie i blogowanieKotlety mielone w sosie serowo-porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy jagnięciny w sosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej(...)post Kotlety mielone w sosie serowo-porowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekWegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i tani obiad dla całej Rodziny. Oryginalny przepis Grzegorza z MniamMniam.pl troszeczkę zmodyfikowałam i wyszły naprawdę dobre, bezmięsne kotlety, którymi nie pogardził nawet mój mięsożerny Mąż(...)zawiera potas, żelazo oraz cynk i krzem, które wzmacniają nasze włosy i paznokcie. Nic, tylko jeść kaszę jaglaną! SKŁADNIKI (na 11-12 kotletów): 6 jajek ugotowanych na twardo 0,75 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki
Słodko-Słony Świat Ilonyświątecznych obfitych posiłkach przyda się trochę oddechu. Jako lekkie danie obiadowe świetnie sprawdzą się kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków. To danie ma jeszcze dodatkowy plus, do ich przygotowania można wykorzystać produkty, które pozostały nam z poprzednich dni. U mnie kasza bywa w lodówce do 4-5 dni, ziemniaki na drugi dzień lądują na patelni lub niestety w koszu. Ostatnio(...)pozostała mi i kasza i ziemniaki, by nie marnować tyle jedzenia wykombinowałam pyszne kotlety. Oczywiście dodatki i ilości są dowolne, ja wykorzystałam to co miałam, stąd takie a nie inne ilości, drugi raz miałam tylko ziemniaki, kaszę gotowałam specjalnie do kotletów, podaję również i te ilości. tak dla orientacji. Warto więc wykorzystać to co nam pozostaje i przygotować coś nowego
Smaczne ZdrowePamiętacie, jak pisałam kiedyś, dlaczego nie robię kotletów lepionych z różnych składników? Kto nie pamięta lub nie zna tego wpisu, może zajrzeć TUTAJ , przy okazji łapiąc przepis na kotlety z kaszy i soczewicy. Kto czytał i pamięta, ten wie, nie robię i już ;) Ostatnio jednak miałam ambicję popełnić takie GOŁĄBKI Z JARMUŻEM BEZ ZAWIJANIA , ale okazało się: - najpierw(...)zawinęłam dobrze, obchodziłam się ostrożnie na patelni ale to nie dla mnie po prostu, nie nadaję się! No dobra kurde, to co z tym zrobić teraz ? Chyba już tylko kotlety... Więc: - POKROIŁAM JARMUŻ NA DROBNE KAWAŁKI, usuwając wcześniej grube łodygi; ile go było wagowo nie wiem, kilka liści, na oko, żeby proporcjonalnie pasował do reszty, - DODAŁAM JARMUŻ DO RYŻU
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwłaściwościach i zaletach soi pisałam przy flaczkach sojowych . Oprócz tego,że jest zdrowa - to bardzo prosto się ją przyrządza. Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych,dziś proponuję sojowe. Składniki: kotlety z soi 2 szt jajek bułka tarta olej do smażenia bulion ziele angielskie,liście laurowe parę ząbków czosnku sól,pieprz Do garnka wlałam wodę- wrzuciłam do niej bulion,starty czosnek(...)przyprawy. Następnie włożyłam kotlety i gotowałam je około 10-15 minut. Wyłowiłam je z wywaru,odsączyłam i doprawiłam jeszcze trochę solą,pieprzem i czosnkiem. Obtaczałam kotlety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju, aż przybrały złoto-brązowy kolor. Można je podawać z dowolnymi dodatkami-jak to kotlety;) A i na zimno nie są złe
potrawyregionalnejakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety schabowe z cebulą 4 kotlety schabowe 2 spore cebule 4 plastry żółtego sera majeranek sól pieprz 2 roztrzepane jajka bułka tarta olej Cebule obieramy, kroimy w średnią(...)kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju, posypujemy sporą szczyptą soli i studzimy. Kotlety rozbijamy, posypujemy majerankiem, solą, pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety, smażymy aż się ładnie zarumienią i odwracamy na drugą stronę. Teraz na tej usmażonej stronie każdego kotleta układamy 1/4 cebuli i plaster sera, przykrywamy pokrywką i nim się
Rozpustne gotowanieimprezach wzbudzają zachwyt gości za sprawą swojego apetycznego wyglądu i smaku. Do tego pokrojonymi 3 plastrami schabu w sałatce wykarmi się więcej gości niż gdyby były podane tradycyjne kotlety schabowe . Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe kroi się w cienkie paski i łączy z kruchą sałatą lodową, pomidorkami, czerwoną cebulą, niekiedy z papryką, czasem posypuje(...)mixem prażonych ziaren, a tuż przed podaniem skrapia sosem winegret (vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 plastry schabu 3 pomidory sól i pieprz do smaku 1 czerwona cebula ½ papryki 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię