kotlet - 10609 przepisów (strona:58/708)

Kotlety Twardowskiego 915

Kotlety Twardowskiego Ciekawy sposób na inne niż zwykle, faszerowane roladki schabowe! Mięso jest bardzo smaczne, aromatyczne i kruche. Myślę, że to danie świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Polecam!     Składniki: 3 kotlety ze schabu 10dkg masła 1 ząbek czosnku 15dkg żółtego sera pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano olej(...)smażenia     *** Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części *** *** Kotlety schabowe cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem w środku składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy

Blog z Apetytem
Kotleciki rybne dla dzieci 205

Zmuszenie niektórych dzieci do jedzenia ryby często graniczy z cudem. Ja należałam do takich maluchów. Dlatego teraz, gdy przyrządzam ryby dla moich dzieci staram się, by były one delikatne. Kotlety rybne to jeden z majstersztyków maskowania ryby w potrawach. Są idealnie mięciutkie i nie mają intensywnego zapachu. Dzieciaki je uwielbiają. Ze względu na smażenie kotlety rybne najlepiej podawać maluchom, które(...)koperek oraz cebulkę. Doprawiamy masę sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej kilka łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kolejno kotlety lekko je dociskając i spłaszczając. Kotleciki smażymy na złoto z obu stron. Kotlety rybne doskonale

Dieta bez mleka
Kotlety wegańskie z fasoli 183

Dziś przedstawię Wam jarskie kotlety z fasoli białej i ryżu. Kotlety wegetariańskie, bo jak się okazało kotlet nie tylko z mięsa może powstać. Smaczne kotlety wege, ba! nawet wegańskie są świetne na obiad. Ot, tak gdy mieli przyjść goście, powstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym(...)soli przez około 30 minut. Mieszam. W dużej misce mieszam wszystkie składniki, jeśli mogę jeść dodaję jajka starte na tarce o małych oczkach. Dodaję posiekany drobno koper, mieszam. Formuję kotlety, wychodzi ich cała masa! Starcza na kilka dni, można odgrzewać w piekarniku. Obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety z fasoli gotowe

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kalafiora 139

Dawno nie było tutaj dań w stylu #niemarnuję, dlatego z ogromną przyjemnością zapraszam dziś na Kotlety z kalafiora . To danie dla osób, które unikają mięsa, a gdy wyrzucimy z przepisu jajko, będą idealne również dla wegan. Kotlety z kalafiora powstały jako efekt czyszczenia lodówki. Z wczorajszego dnia zostało nam za dużo ugotowanego kalafiora, a tradycyjny kalafior w bułce troszkę już(...)się znudził. W lodówce znalazła się także ugotowana kasza jaglana, która została z poprzedniego śniadania, trzeba było jakoś te produkty wykorzystać, żeby nie zmarnować I tak padło na kotlety. Samo ich przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych mielonych, mało tego, powiedziałabym, że robi się je nawet krócej. Co ważne, są naprawdę mega łatwe. Wystarczy tylko wszystko zmiksować

365 dni dookoła kuchni
Kotlety mielone + filmik 129

Proponuję dziś przepis, który tylko z pozoru wydaje się pospolity, ponieważ wersji kotletów mielonych jest tyle, ile jest domów. W każdej kuchni przygotowuje się je inaczej .  Zatem zapraszam Was do mojej wersji kotletów mielonych ze smażoną cebulką, ziołami i tartym serem grana padano - są przepyszne, naprawdę. Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. Jednocześnie zachęcam do odwiedzenia mojego(...)przepisu na  Ryżowe kotlety mielone  - które są  bezglutenową wersją tego przepisu. * * * Składniki (proporcje na kilkanaście kotletów): 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 bułka czerstwa 1 jajko trochę sera grana padano do starcia 2 łyżeczki soli pieprz, oregano, majeranek, szczypta cukru oliwa olej kokosowy bułka tarta Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną

Kawa z mlekiem
Kotlety inaczej 162

Kotlety inaczej Zwykłe kotlety z piersi kurczaka po pewnym czasie mogą się znudzić, dlatego warto czasem coś urozmaicić. Moje urozmaicenie tego dania to właśnie „kotlety inaczej” czyli mięso kurczaka połączone z pieczarkami i żółtym serem za pomocą gęstego ciasta. Na ciepło najczęściej podaję je z  ryżem z ziołami ale doskonale sprawdzają się również(...)jako zimna przekąska. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kotletów inaczej: 1 podwójny filet z kurczaka (około 50 dag), 30 dag pieczarek, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, około 8 łyżek mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania kotletów inaczej: Płuczę mięso, myję pieczarki. Żółty ser, pieczarki i mięso kroję

Gotuj Się Kto Może
Swojski obiad czyli mielone, ziemniaki i sos 140

Moje dzieci były dzisiaj zadowolone z obiadu, bo usmażyłam mielone kotlet y. Przepis na mielone zna każda gospodyni, ale oczywiście każda ma swój. Od kilku już lat przyrządzam mielone bez bułki. Aby kotlety były pulchne dodaję dużo zmielonej cebuli i śmietanę. Smażę mielone kotlety na maśle, są wtedy najlepsze. Tak więc mielone to naprawdę swojski obiad . Domowe mielone, ziemniaczane puree(...)mnie obiad wypas. Za nim się dobrałam do kapusty to już prawie połowę zjadłam…he, he…Czyżby brak witaminy C… Przepis na mielone Składniki: na 12 kotletów 1 kg mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowe 50/50 1 jajko 200 ml śmietanki 2 cebule średniej wielkości 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku masło do smażenia

codojedzenia
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 151

Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Kuchnia podkarpacka obfituje w dania, których głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już(...)wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest

Trzeci talerz
Schab zapiekany z serem i jajkiem 148

Dziś przedstawiam Ci kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem. Składniki: rozbite na kotlety mięso 1 cebula 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta, mąka i jajo do panierki jaja- tyle ile kotletów plastry żółtego sera- tyle ile kotletów Przygotowanie: mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj(...)trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko oraz plaster serca żółtego wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 10 minut do stopienia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler 4280

Kotlety ziemniaczane to idealny dodatek do obiadu lub odrębna smakowita przekąska. Kotlety ziemniaczane mogą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne, możemy je podać z dowolnymi sosami lub gulaszem lub w dowolnie wymyślony przez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki(...)tartej łyżka masła duże jajko  sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie je odcedzamy, ugniatamy na puree i  pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki bułki tartej, śmietanę oraz łyżkę masła i jajko. Doprawiamy po ok. 1/3 łyżeczki

Słodka Strona
Kotlety z Kurczaka po Hawajsku z Ananasem i Żurawiną 327

Kotlet z Kurczaka to delikatniejsza wersja popularnego schabowego, a dodatek ananasa oraz żurawiny z klasycznego dania tworzy pięknie prezentującą się i elegancką potrawę idealną na codzienny obiad, a nawet świąteczny posiłek. Kotlet po Hawajsku to danie bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu, a mimo to zachwyca wyglądem i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Kotlet z Kurczaka po Hawajsku(...)bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia ok. 4 plastry ananasa z puszki ok. 4 dość grube plasterki żółtego sera do zapiekania kilka łyżeczek konfitury z żurawiny Kotlet z Kurczaka po Hawajsku z Ananasem i Żurawiną - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na kotlety.  Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem

Słodka Strona
KOTLETY Z CUKINII i kaszy gryczanej 251

Przyszedł długo wyczekiwany przeze mnie czas na cukinię! Bardzo lubię tworzyć z niej przepisy, zwłaszcza delikatne i zdrowe obiady. Dzisiaj mam dla Was kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej. Są one lekkie – idealne na lato. Jest to wersja wegańska, a jeśli użyjesz bułki tartej bez glutenu będą również bezglutenowe. Kotlety możesz usmażyć lub upiec, zjeść same lub podać z dodatkami(...)jest to konieczne. Kaszę gryczaną i marchewkę wymieszaj z odciśniętą cukinią oraz cebulką. Dodaj też mąkę ziemniaczaną, sezam i koncentrat pomidorowy. Całość dopraw według uznania. Z masy formuj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Możesz też upiec je w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blaszce. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam

Via Gusto
Burgery z queso, jalapeno i nachosami 204

pokrojony boczek (4 plastry), podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekane papryczki chipotle w sosie adobo oraz sos Worcestershire. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką. Uformować 4 kotlety. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanej i posmarowanej olejem (1 łyżka) patelni grillowej (lub na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 5 minut z każdej strony(...)Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Przygotować queso. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Masło przełożyć do rondelka i gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Wsypać mąkę i podsmażać, energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. Cały czas mieszając, powoli wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować

Gospodyni Miejska
Kotlety sojowe w zalewie octowej 450

Kiedyś zainspirowana pomysłem Dorotki na kotlety sojowe - postanowiłam spróbować... Miałam obawy, że będę musiała zjeść sama całą miskę. To w końcu kotlety sojowe, nie mięso, jakaś jego "podróbka" i w mojej rodzinie tego typu potrawy... nie koniecznie się sprawdzają. Jednakże ta okazała się istnym hitem! Wcale się nie dziwię, bo kotlety w zalewie są przepyszne i u mnie znikają jako(...)przekąska, choć też idealnie sprawdzą się na obiad. Zamiast octu używam kwasku mlekowego (*). Koniecznie spróbujcie! 100g kotletów sojowych (1 opakowanie) 1 litr wody 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Zalewa: 1/2 litra wody 1/4 szklanki octu (polecam kwasek mlekowy rozcieńczony wodą 1:1) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

Di gotuje
Kotlety mielone z indyka ze szpinakiem i serem 185

Pomysł na niedzielny obiad - kotlety mielone z indyka faszerowane szpinakiem i serem mozzarella polane sosem pieczeniowymi i podane z  młodymi ziemniakami. Proste i pyszne połączenie smaków :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje (1 kotlet = 1 osoba): 250 g mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa kajzerka 1 jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz(...)łyżeczkę masła. Dodać czosnek. Chwilę smażyć, gdy lekko się ze złoci dodać szpinak. Smażyć, aż do momentu wyraźnego skurczenia się szpinaku. Mięso mielone podzielić na 4 części. Uformować kotlety, które należy spłaszczyć. Na środek mięsa ułożyć szpinak i dodać starty ser. Za pomocą dłoni zlepić mięso formułując podłużny kształt. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić 2 łyżki

Ugotować