Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem to doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnych kotletów. Nadzianie ich hummusem jest pysznym pomysłem, który klasycznemu daniu nadaje wyjątkowego smaku oraz czyni je atrakcyjniejszym. Uwielbiam takie połączenie! Koniecznie sami spróbujcie. Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem - składniki: (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone) 1 sucha bułka namoczona(...)ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona) sól, pieprz Dodatkowo: około 100g hummusu Ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem - przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Następnie z masy
Di gotujeKotlety z ziemniaków i ciecierzycy podbiły ostatnio moje podniebienie. Pewnie Wam kiedyś o tym wspominałam, ale dawniej nie przepadałam za ziemniakami. Wydawały mi się nudne i zupełnie bez smaku. Jadłam je, ale bez żadnej ekscytacji. Smaki podobno się zmieniają i u mnie tak właśnie się stało. Odkąd ze względów zdrowotnych musiałam wykluczyć wiele produktów ze swoje diety, z ziemniakami bardzo(...)powstały te kotelciki. Jak większość moich dań, powstały z resztek, tzn. dlatego, że ugotowałam zbyt dużo ziemniaków i musiałam jakoś je wykorzystać. I jak każde tego typu danie, kotlety z ziemniaków i ciecierzycy są naprawdę mega smaczne Kotlety z ziemniaków i ciecierzycy Składniki na 6 kotletów : 250 g ziemniaków jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki ryżowej 100 g ciecierzycy
365 dni dookoła kuchniKotlety pieczarkowe z jajkami to pyszne wydanie kotletów bezmięsnych. Pamiętam jak początkowo niezbyt ufnie podchodziłam by je zrobić. Po pierwszym kęsie zakochałam się jednak w ich smaku! Polecam by do tego rodzaju kotletów wybierać świeże pieczarki bez czarnego spodu kapeluszy. Najlepiej jak są młode i jędrne. Z tych ilości składników wyszło mi 4 większe kotlety. Można je odgrzewać na drugi(...)Natkę z pietruszki drobno posiekałam i dodałam do masy. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzami. Wyrobiłam masę. Odstawiłam na ok. 20 minut by masa zgęstniała. Po tym czasie formowałam kotlety i obtaczałam je w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor. Smacznego! Lidka Artykuł Kotlety pieczarkowe z jajkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKebabowe kotlety drobiowe Ciekawy pomysł na inne niż zwykle kotlety z kurczaka. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. Kotleciki są mega smaczne i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Możemy je podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)odstawiamy na minimum jedną godziną (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z posiekaną pietruszką oraz opcjonalnie z sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Kotleciki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor *** *** Kebabowe kotlety drobiowe podajemy z frytkami, ziemniakami lub ryżem
Blog z Apetytemostatnim lepieniu pierogów ruskich zostało nam sporo farszu. Już mieliśmy brać się za przygotowanie dodatkowej porcji ciasta, gdy przypomnieliśmy sobie o przepisie na kotlety ruskie. Tak jak się spodziewaliśmy, wyszły pyszne i od tamtej pory często je robimy. Przepis na kotlety ruskie Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu, czubata łyżka(...)przeciśnij przez praskę. Dodaj rozkruszony twaróg oraz przesmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem, dodaj czubatą łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Masę należy ostudzić, aby stężała. Formuj płaskie kotlety, które najpierw należy obtoczyć w mące, później w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: cebulę do farszu możesz przesmażyć również na wytopionej słoninie
Kulinarna Polskadomu niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne(...)rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor. Zamiast pieczarek do masy na kotlety możesz dodać… ugotowaną
Kulinarne S.O.S.domu niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne(...)rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor. Zamiast pieczarek do masy na kotlety możesz dodać… ugotowaną
Kulinarny S.O.S.Kotlety z kani. Kanie smażone jak schabowe . Wczoraj Piotrek poszedł do parku na spacer z psem, a przy okazji rozejrzeć się za grzybami. Usłyszał w sklepie jak jeden pan pochwalił się, że znalazł tam prawdziwki. Zamiast prawdziwków Piotrek znalazł 10 dużych kani. U nas na te grzyby mówi się sowy i przygotowujemy je identycznie jak kotlety schabowe. Pewnie znacie smak(...)średnicy ( kania vel sowa na głowę), 2-3 jajka, 50 ml mleka, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia, Przygotowanie kotletów „schabowych” z kani: Do smażenia wykorzystujemy tylko kapelusze. Kanie oczyszczamy, delikatnie płuczemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy za pomocą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlet selerowy nadziewany serem Kotlet selerowy nadziewany serem to smaczne danie , które skusi nawet mięsożerców. U nas w domu od jakiegoś czasu i od czasu do czasu , mamy jedno „wypożyczone” dziecię wege Tak więc menu mocno się rozrosło i wzbogaciło o dużą ilość warzyw w różnych postaciach. Nie jestem zwolennikiem takiego typu żywienia ale muszę powiedzieć, że zwiększenie(...)można jeszcze wyciągnąć korzyści z takiego mariażu Polecam , naprawdę smaczna potrawa , a w bułce z sałatą i sosem jako hamburger to już naprawdę pychota składniki na 4- 5 kotletów : 1 średniej wielkości seler korzeniowy 4-5 plastrów żółtego sera o ostrym wyraźnym smaku , np cheddar ( grubych na około 0,4 mm ) 1 główka czosnku 2 kostki bulionowe warzywne lub bulion
Ogrodnik w podróżyKotlety siekane z piersi kurczaka – pyszne i soczyste kotlety, które są super alternatywą dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 kotlecików. Gorąco polecam :) Kotlety siekane z pier The post Kotlety siekane z piersi kurczaka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce , to naprawdę znakomity przepis na obiad lub ciekawą imprezową przystawkę . Takie kotlety w wersji mini , smakują doskonale ,także na zimno więc spokojnie mogą robić za kąski pod piwko Nawet mój młodszy ,oportunista mięsa mielonego , wciągał je ze smakiem no i oczywiście sosem czosnkowym , który maskował każdy(...)posiekaną dymkę ze szczypiorkiem , odsączoną kukurydzę i siekaną drobno kolendrę . Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy z mięsa kulki niezbyt duże i każdą owijamy szczelnie plastrami bekonu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej grubą folią aluminiową , posypujemy brązowym cukrem i mielona słodką papryką . Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i pieczemy do momentu aż bekon
Ogrodnik w podróżyKotlety schabowe w panierce jogurtowej Ciekawy pomysł na inną niż zwykle panierkę do kotleta. Dodatek jogurtu i musztardy oraz moczenie mięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana. Składniki: ok 0,5 kg schabu sól i pieprz 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki(...)czasie mięso wyjmujemy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Do miseczki wbijamy jajko oraz przekładamy jogurt i musztardę *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w cieście jogurtowym, a następnie w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z ApetytemKotlety serowo-czosnkowe Delikatne mięso drobiowe marynowane w cieście jogurtowo-serowym z czosnkiem i otulone w pyszną chrupiącą panierkę. Palce lizać! Kotleciki możemy podać z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniaczkami i surówką, z bułką i sałatą w formie burgerów albo z ryżem jak u mnie. Przepis na moje risotto z warzywami znajdziecie TUTAJ (klik) Składniki: 2 pojedyncze filety(...)czosnku 5 dkg żółtego sera 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości plastry i rozbijamy na kotlety *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, przetarty czosnek, płaską łyżeczkę soli oraz dużą szczyptę pieprzu *** *** Dodajemy starty ser i wszystko razem dokładnie
Blog z ApetytemPora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy. Składniki 4 kotlety schabowe 1 cebula 3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety ) sól, pieprz mąka, 2 jajka, bułka tarta Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy(...)folią aluminiową/spożywczą i na kilka godzin dajemy do lodówki ( może być na całą noc ) Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką
Moje Wyroby