Jakiś czas temu podałam swój sposób, na soczystego, delikatnego kotleta z piersi kurczaka, bez panierki oczywiście. Dziś chcę przedstawić jedną z wersji, jak ten prosty kotlet upiększyć, aby nie tylko wyglądał, ale co ważniejsze i smakował. Sposobów jest wiele, dziś jeden z nich. smażymy kotlety z tego przepisu ---> KLIK 2 plastry ananasa z puszki suszona żurawina(...)łyżki tartego żółtego sera pieprz cayenne . Żurawinę płuczemy pod bieżącą, gorącą wodą. Gdy kotlety smażymy już z drugiej strony, na tą rumianą kładziemy plaster ananasa, w dziurkę nakładamy żurawiny. Całość oprószamy cayenne, ilość zależy od własnych upodobań, ja dałam dość sporo, aby złamać słodycz ananasa i podkreślić smak kwaśnej żurawiny. Całość lekko posypujemy ( a jak ktoś woli, całkiem solidnie
Dieta moja pasjajako parzoną kiełbasę podawaną z sosem lub chrzanem. Czasami też ją pieczemy. Jej nietypową odsłoną są kotleciki. Tak, nawet z białej kiełbasy możemy zrobić typowe danie obiadowe w postaci kotletów. Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com Kotleciki mielone z białej kiełbasy Przygotuj dużą miskę, miseczkę, patelnię, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie nóż, płaski talerz. Przygotuj składniki (6 porcji): 4 średnie(...)dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy). Do miski wbij też jajka. Całość dopraw do smaku majerankiem, pieprzem oraz maggi i dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotlety. Uformowane kotlety możesz opanierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub inny tłuszcz. Usmaż na nim kotlety. Smaż je na średnim ogniu, aby z zewnątrz nabrały ładnego, złotobrązowego koloru
blog.moje-pasje.infoCześć Jednym z moich ulubionych dań jest mielone. I to pod każdą postacią. O gołąbkach już było, więc dziś będzie przepis na kotlety domowe. Po raz kolejny jest to przepis wykorzystywany przez moją babcię. Moją zmianą jest tylko dodanie mielonej słodkiej papryki. Kotlety mielone Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania(...)kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, olej lub smalec do smażenia, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno
blog.moje-pasje.infokonserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych(...)gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb. Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące. Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem
wegujemyKotlety z kapusty..... dla jednych abstrakcja zaś dla innych prosta potrawa, wręcz przysmak. Kotlety można robić z każdej kapusty, białej, pekińskiej, czerwonej jednak mnie najbardziej smakują te z kiszonej. Nie mam zamiaru udowadniać wyższości kiszonej kapusty nad resztą. Tak jak smak, pikanterię można podkręcić przyprawami, tak smaku samej kiszonej kapusty nic nie zastąpi. A że jestem jej wielką fanką(...)uzyskamy odpowiedni smak, wbijamy jajka i wsypujemy mannę. Dobrze jest ją pozostawić na kilka minut aby kaszka napęczniała. Jeśli masa nadal jest rzadka można tej manny dać więcej. Formujemy kotlety i smażymy bardzo wolno na rozgrzanym tłuszczu. Tego tłuszczu może być naprawdę niewiele, tyle co zwilżona patelnia. Kto chce może obtoczyć kotlety w bułce tartej, ale wtedy będą potrzebować
Dieta moja pasjaDziś zapraszam na soczyste kotlety schabowe nadziane żółtym serem, borowikami, cebulą i papryką. Cienkie kawałki mięsa idealnie komponują się ze smakiem nadzienia, które dzięki dodatkowi żółtego sera jest spójne i kremowe. Idealne nie tylko na niedzielny obiad ;) Składniki na kotlety schabowe nadziewane borowikami, cebulą i serem na 3 sztuki 3 kotlety schabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie(...)borowiki 1/3 papryki czerwonej 3 plastry sera żółtego 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz szczypta rozmarynu Kotlety rozbijamy cieniutko (na grubość około 3 mm), solimy i pieprzymy, Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone borowiki, pokrojoną paprykę i smażymy do miękkości, na końcu doprawiamy solą, pieprzem
Rozpustne gotowanieKotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce. Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych. Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi dodatkami(...)komponuje się wspaniale i smakuje idealnie. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 6 kotletów jagnięcych z kostką 1 wiązka zielonych szparagów 250 g rozmrożonego i odsączonego z wody zielonego groszku 1/2 kg młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz 1 szczypta zmielonego kuminu
Wino Francja Kuchniaczym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni(...)poradzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadziś na obiad? - Schabowe! Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku. Schab w sosie camembert Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe 2 łyżki masła lub oliwy 75 ml wody 200 śmietanki(...)łyżeczki musztardy 2 serki camembert tymianek, sól i pieprz Schab w sosie camembert - składniki Wykonanie: Kotlety rozbijamy następnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na nim kotlety aż nabiorą rumianego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na ta samą patelnię wlewamy wodę. Lekko oskrobujemy to co przywarło po smażeniu kotletów, po czym dodajemy śmietankę musztardę
Pyza i Surówkapewnie nic w twej kwestii się nie zmieni. A że Męża mam mięsożercę (ewentualnie rybożercę) muszę ciągle eksperymentować, bo nie ma nic gorszego od rutyny. Ten sposób przygotowania kotletów jest prosty, nie trzeba ich dopiekać w piekarniku i przede wszystkim dostarcza nam niezapomnianych doznań. Po rozkrojeniu obezwładnia niesamowitą mieszanką zapachów prażonej cebulki, pieczarek; roztopiony ser wypływa ze szczelnej sakiewki mieszając(...)się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą
Rozpustne gotowanieBardzo lubię kotlety mielone. Fakt, że są trochę pracochłonne, bo trzeba zmielić mięso, wyrobić masę, smażyć, dusić..., ale efekt jest zawsze znakomity. Można je przygotować w większej ilości, bo świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie. Mąż lubi je włożyć w chrupiącą bułkę z dodatkiem warzyw i wcina aż miło :-) Dzisiaj prezentuję przepis na znakomite kotlety mielone, ale tym razem(...)dodatkiem płatków ryżowych. Są bajeczne!!! Przede wszystkim są niesamowicie soczyste, aromatyczne, wspaniale komponują się z aksamitnym sosem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!! Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie 50 dag mięsa mielonego 1 szklanka rosołu 5 łyżek płatków ryżowych 1 cebula 2 ząbki czosnku namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka 1 duże jajko
Rozpustne gotowaniemoże być ryba ale nie mają pojęcia, co to w takim razie jest innego :D Faktem jest, że prezentowana "ryba" nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych, z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa). Ok, to robimy. Po pierwsze trzeba przygotować(...)kotlety sojowe - ok. 30 sztuk. I tu od razu na początek uwaga - nie róbcie tak, jak mówią przepisy na opakowaniu czyli że zalać wrzątkiem i zostawić na ileś tam minut - takie kotlety są po prostu do bani. Trzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkurczakiem w roli głownej mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno polecałam Wam rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek . Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety(...)kurczaka zadowolą każdego amatora drobiu. Najlepsze kotlety z Kurczaka à la pizza: składniki: 2 ćwiartki kurczaka ok. ½ szklanki mąki kukurydzianej, 2 jajka 6 plastrów wędzonego sera sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 duży pomidor 1 czerwona cebula oliwki garść pokrojonej w paski kolorowej papryki Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, usuwamy skórę. Plastry kurczaka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli i cukru, a następnie odstawiłem do lodówki. Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około 1,5 centymetra grubości. Następnie ułożyłem kotlety na rozgrzanym grillu. Kotlety pozostawiłem(...)grillu przez około 3 minuty, po czym przewróciłem je na drugą stronę. Po kolejnych 3 minutach ponownie przewróciłem kotlety, starając się, aby ruszt grilla stworzył na nich kratkę. W międzyczasie włączyłem piekarnik na termoobieg i rozgrzałem go do temperatury 140 stopni i umieściłem w nim przekrojone bułki. W sumie mięso powinno smażyć się około 12 minut - 2 razy
Wyprawy kulinarneJakiś czas temu zrobiłam przepyszne kotlety. No po prostu niebo w gębie ;) Stało się jednak tak, że przepis zapisałam, zdjęcia zrobiłam, ale nie miałam motywacji albo chęci albo weny albo tego wszystkiego na raz, by brać się za pisanie posta. No i w taki sposób przepis przeleżał już jakiś czas, a ja co trochę do niego wracałam, przeglądałam zdjęcia(...)kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły mi jakoś przetrwać przydługą i przynudzającą zimę, ale teraz pora na to co świeże
Ratunku obiad