kotlet - 10609 przepisów (strona:180/708)

Kotlety mielone dobre cały rok 94

Kotlety mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego. Kotlety mielone dobre cały rok Składniki: - 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso) - 1 cebula - 1 bułka lub bułka tarta - jajko - mleko - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Bułkę moczymy(...)mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.  Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.  Najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki 198

kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisną przez praskę. Na rozbitych kotletach ułożyć masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki(...)równomiernie rozsypać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor równomiernie ze wszystkich stron w głębokim oleju ( w trakcie smażenia roladki obracać

Nie tylko w kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami w śmietanie 143

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Prosta i smaczna propozycja na szybki obiad. Kotlety: 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku  1 łyżka majeranku przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)śmietanie (na ciepło) :  200g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) 1-2 łyżki masła posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotować kotlety.   Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano). W międzyczasie przygotować pieczarki w śmietanie . Cebulę pokroić w pół plasterki

Di gotuje
Schab pod pierzynką 144

korzeń pietruszki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz koperek lub natka pietruszki Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm i delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem każdy kotlet i  obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Na dno naczynia(...)żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki. Zalać śmietaną wymieszaną z puszką pomidorów oraz doprawioną solą i pieprzem. Następnie ułożyć podsmażone kotlety. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać i ułożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia uciskać widelcem marchewkę, aby była zanurzyć

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone o smaku pizzy 166

Skoro mięso mielone może być dodatkiem do pizzy dlaczego nie można by nadać kotletom mielonym smaku pizzy? ;-) Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo te kotlety smakowały każdemu z domowników i na pewno wkrótce je powtórzymy.  500g mięsa mielonego 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 2 ząbki(...)sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z przygotowanej mięsnej masy formujemy kulki, które spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pozostałym żółtym serem. 4. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut

Szefowa kuchni
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 133

szklanki wrzącej wody  3 liście sałaty (ja dodałam sałatę rzymską) po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo(...)łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej

Łycha smaków
Kotlety z batatów i jarmużem 138

koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować.  Kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 10 min.  Kotlety idealnie

Łycha smaków
Zrazy mielone nadziewane 186

trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze nasze kotlety. Formujemy małe kotlety mielone, lekko rozpłaszczamy. Kładziemy na kotlety plasterek sera, na ser ogórek kiszony i cebulę drobno pokrojoną oraz podsmażoną. Zwijamy plasterek sera. Uformować podłużne zrazy. Obtoczyć w bułce

Smaczne Potrawy
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 178

Wartość kaloryczna:    330 kcal przy 3 porcjach Składniki: Ø   5 kotletów schabowych Ø   20g suszonych grzybów Ø   1 duża cebula Ø   2 ząbki czosnku Ø   sól i pieprz Ø   łyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: ·          kaszą, np. jaglaną(...)pogotowały. Cebulę kroimy w piórka lub półtalarki, czosnek siekamy. Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem (ja to zawsze robię przez porządny foliowy woreczek), solimy i pieprzymy z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażymy na odrobinie oliwy (1/2 łyżki) z obu stron, a następnie zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni podsmażamy lekko cebulę , po chwili dodajemy czosnek i zaraz zalewamy wywarem grzybowym

Bazując na smaku
medaliony z indyka w kokosie 238

panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety.  Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję(...)soli. Mięso oprószyć mąką z obu stron a następnie zanurzyć w jajku. Pozostałą mąkę wymieszać z kokosem i panierować w tym mięso. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić lekko kotlety z obu stron dosłownie przez chwilę. Następnie przełożyć mięso na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika z górną grzałką nagrzaną do 200*C. Piec około 10 minut. Mięso można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 154

wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno przypieczone, ale nie spalone! Wykonane zostały z fasoli czerwonej, cebuli i marchewki, która nadała im delikatnie słodkiego smaku. Można wyczuć(...)nutkę pikanterii za sprawą chilli. Kotlety z fasoli mogą być ciekawym urozmaiceniem obiadu, a w towarzystwie surówki i kaszy stanowić pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 100 g fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju  2 łyżki siemienia lnianego mielonego  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, soli himalajskiej  (Targroch

Zdrowie na języku :P
KORECZKI SCHABOWE 237

dymionej śliwki.Na imprezę polecam gorąco ciepłe przekąski , łatwe do zrobienia  , a wyśmienite w smaku.Lekko wytrawne ,danie świetnie smakuje do win , wódki i wytrawnych nalewek .Polecam. 4 kotlety SCHABOWE lub piersi kurze - zależy co kto preferuje 8 śliwek polskich wędzonych lub kalifornijskich 4 plastry sera wędzonego Radamer sól i pieprz  jajko i bułka do panierki *************************************************** Kotlety cienko rozbijamy.Nakładamy na każdy kotlet plastry sera i po 2 sztuki śliwek.Zwijamy ciasno roladki , solimy i pieprzymy,otaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.Smażymy na złoty kolor.Zostawiamy na noc w lodówce .Przed imprezą kroimy w plastry ok.1.5 cm.i podsmażamy każdy kawałek na na złoty kolor , miejscem przecięcia.Podajemy gorące na wykałaczkach.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone z kurczaka w sezamie 152

włączyła mi się myśl o zmieleniu go, a że miałam w szufladzie paczkę sezamu postanowiłam to połączyć. Wyszło fajnie choć mój Ł. marudził, że nie ma jego ulubionego zwykłego kotleta w panierce oj ile miałam do słuchania. Zapraszam... Skala smaku 7/10- niestety sezam się szybko przypala więc w czasie smażenia trzeba być czujnym :) Kotlety mielone z piersi kurczaka - składniki(...)oczyść. Kajzerkę namocz w mleku. Kiedy zmięknie, odciśnij. Mięso, kajzerkę i cebulę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Z masy formuj kotlety, obtaczaj w sezamie i smaż na gorącym oleju na złoty kolor

Kubki smaku
Gulasz sojowo-paprykowy ze Smakounem, świąteczny jarmark 237

drugiego dnia. Post czekał na publikację od wakacji i w końcu się doczekał (dlatego niesezonowo i papryka w składzie). Na zdjęciu gulasz z białą kaszą gryczaną, ogórkiem kiszonym i kotletem białkowym Smakoun przywiezionym z Czech (i czeskiej produkcji, dostępny również w Polsce, szukajcie w następujących sklepach: Kaufland, Billa, Makro, Tesco, Albert).  Plastry Smakouna zamarynowałam w oleju i curry(...)produkt był dość tani, nie wiem, jak w Polsce. Może ktoś się orientuje? Składniki: 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku masło 7-8 małych czerwonych papryk ugotowane kotlety sojowe (nie wyciskaj z nich wody!) 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego ok. ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżeczki mąki kukurydzianej pieprz lub ostra papryka w proszku

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety z pieczarek (smażonych) 119

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Kotlety smakują rewelacyjnie - są soczyste i aromatyczne. Idealnie nadają się do świeżej bułki lub podane do obiadu z ulubionym sosem. (około 5 kotletów) 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej szczypiorek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia     Cebulę(...)oleju. (Płyn powinien odparować.) Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczypiorek, natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Bułkę tartą można wymieszać z sezamem a do farszu dodać starty

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania