kotlet - 10609 przepisów (strona:184/708)

Domowe burgery 150

WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650  1 łyżeczka soli  3 łyżki cukru  2 żółtka  5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam  KOTLETY : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego b/k (u mnie z braku czasu było gotowe:( - mieszane wołowo-wieprzowe) 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego  2 czubate łyżki musztardy  1 duża(...)Wyrośnięte bułeczki posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem * i posypać sezamem (u mnie jasny i czarny). Piekłam w piekarniku przy włączaonym termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez około 17 minut. KOTLETY : Mięso zmielić dodać musztarde, ketchup i przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju a kiedy przestygnie dodać do mięsa i dokładnie wyrobić/wymieszać. Uformowąć 12 kotlet

cucinare
Kotlety jajeczne 327

Kotlety jajeczne Kotlety z jajek z dodatkiem żółtego sera są świetną alternatywą na obiad bez mięsa. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne, można poszaleć z przyprawami jak pieprz czy ostra papryczka, ja tego nie robię ze względu na moją córkę. Kotlety podałam z lekką sałatką z kalafiora , która idealnie się wkomponowała. Składniki: 7 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka 3 łyżki

na moim stole...
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 226

tylko na mniejsze kawałki i ładnie, cienko je rozbijam. Jeśli kupiliście wołowinę w kawałku, koniecznie zwróćcie uwagę żeby pociąć ją na plastry w poprzek, a nie wzdłuż włókien. Kotlety należy cienko rozbić, ale nie porwać. Powinny mieć około pół centymetra grubości. Ja lubię bitki małe, takie na dwa-trzy kęsy. Pokrojone i cienko rozbite mięso tylko pieprzymy z obu stron(...)smażeniem żeby nie stała się podeszwą. Posolona – mimo długiego gotowania czy duszenia – pozostanie sztywna. Na patelni rozpuszczam i mocno podgrzewam 1/3 masła i smażę szybko, partiami, po 5-6 kotletów. Mięso podsmażam z obu stron, do lekkiego zrumienienia – około 2 minut na każdą stronę. Przekładam do naszykowanego garnka. W razie potrzeby dokładam masło na patelnię i smażę mięso do wykończenia

Karo in the Kitchen
Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem 140

Składniki: * 4 plastry schabu * sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów * 2 średnie cebule * 8 korniszonów * szklanka bulionu (może być z kostki) * 2 łyżki białego octu winnego * 3 łyżeczki musztardy sarepskiej * łyżka miodu * 2 łyżki śmietany * 2 łyżeczki estragonu * tłuszcz do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy

Pobite gary Barbary
Indycze burgersy 144

plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut z pierwszej strony, gdy odwrócimy na drugą, to solimy i pieprzymy, a po chwili na patelnię wrzucamy plaster pomidora i cebuli. Dajemy im chwilkę na grillowanie(...)układamy na kotlecie. Przykrywamy plasterkiem sera żółtego, ananasem i kolejnym plasterkiem sera. Wszystko razem trzymamy na patelni do momentu roztapiania się sera. Bułę wyciągamy z piekarnika, przekrajmy. Dół smarujemy majonezem, układamy na nim plasterki ogórka, kładziemy kotleta, którego wierzch pokrywamy odrobiną ulubionej musztardy, a górną część bułki smarujemy chrzanem. Całość przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków, by ta piramida żywnościowa się

Karczma Honorietty
Burgery wołowe = BułoweLoveKrowe 141

będzie posiadał konkretnego zestawu składników i metodyki przyrządzania "krok po kroku". W przypadku burgerów, chyba jest to zdecydowanie element zbędny. Najpierw musimy się zastanowić, co w takiej bule, poza kotletem (z dobrej jakości wołowiny lub po prostu wołowiny, bez żadnych dodatków/konserwantów/glutaminianów sodu/mąki/skrobi etc.) chcielibyśmy zastać. Czas smażenia kotletów, zależy od tego jakie lubimy. Określiłabym(...)zdjęciu kombinacja smaków jest na prawdę dowolna. Poczynając od spodniej buły Hońka proponuje: chutney z czerwonej cebuli, rukolę, grillowaną gruszkę, grillowanego dosłownie przez chwilę pomidora i cebulę białą, kotleta wołowego, plaster Lazura Błękitnego, plaster Goudy, odrobinę pasty Sambal Oelec, plasterek upieczonej szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej i ulubioną musztardkę

Karczma Honorietty
Kotlety mielone z łososia 130

terminu przydatności do spożycia (3-4 miesiące to zalecana długość przechowywania ryb w zamrażarce). I co wtedy? Wyrzucić z bólem serca? A może zamiast wyrzucać, połasicie się na rybne kotlety mielone? :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA Składniki: - około 800 gramów łososia - 1 sucha bułka - 200 mililitrów mleka - 3-4 łyżki oliwy - bułka tarta - pieprz ziołowy - pieprz cytrynowy - sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Kotlety z piersi z kurczaka moczone w mleku 172

zrobione kotlety nigdy nie będą suche a dzięki temu staną się jeszcze bardziej delikatne. Składniki: Piersi z kurczaka Mleko Mąka jajko Bułka tarta Sól, pieprz Ulubione przyprawy Wykonanie: Rozklepujemy kotlety z piersi z kurczaka przez folię ( nie porwiemy mięsa ). Do mleka dodajemy ulubione przyprawy oraz sól i przygotowane mięso. Całość zostawiamy na kilka godzin w lodówce  ( dobrze jest(...)zostawić na całą noc ). Po kilku godzinach odsączamy kotlety, przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złocisty kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kotlety mielone z gorgonzolą 119

zrobione kotlety mielone są odmianą dla tych klasycznych - często goszczących na naszych stołach. Mięso mielone daje nam masę fantastycznych pomysłów, wystarczy tylko wyobraźnia . Smak zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie. Składniki: 500 gram mięsa(...)Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola ( ok. 2 x 2 cm ), placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce

Smaki Ewy
Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym 164

Idealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko Sól vegeta Pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 100 ml mleka 4 jajka ugotowane na twardo olej Sos musztardowy 500 ml bulionu wołowego ( lub innego ) 3 spore łyżeczki musztardy(...)słodkiej śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy

Smaki Ewy
Kotlety z łososia z kaparami i oliwkami 138

kupuję całego łososia, porcjuję go i część trafia do zamrażarki. Aby później urozmaicić posiłek dodaję do ryby różne dodatki. Dzisiaj właśnie tak jest, bo zrobiłam kotlety z łososia z kaparami i oliwkami. Składniki: 600 gram łososia 150 gram świeżego boczku 14 oliwek Łyżka kaparów Pieprz Sól Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Z ryby usuwamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki(...)wraz z boczkiem mielimy. Kapary i oliwki siekamy lub miksujemy dosyć drobno. Dodajemy do mielonej masy. Doprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że kapary są słone i oliwki również. Formujemy kotlety ( gdy się lepią, ręce zwilżamy wodą ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Do kotletów warto zrobić sos z kaparów, przepis podany w łososiu w sosie

Smaki Ewy
Schab smażony na kwaśno 145

laurowy Ziele angielskie Zalewa 1 ½ l wody Ok. 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 – 2  łyżeczki cukru Wykonanie: Schab koimy na cienkie Kotlety. Plastry kroimy jeszcze na połowę. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy usmażone kotleciki(...)cebulę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, ponownie kotleciki i tak na zmianę do wyczerpanie składników. Gotujemy zalewę ( na patelni której smażyliśmy kotlety ) i gorącą zalewamy kotlety. Przykrywamy naczynie. Pozostawiamy do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Kotlety jajeczne z dodatkiem musztardy. 212

Kotlety z jajek to wegetariańska lub postna propozycja. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Wersja kotletów jajecznych z musztardą przypadłą mi szczególnie, bo mają wyrazisty smak.   Składniki: 7 jajek 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz dodatkowo: bułka tarta do panierowania(...)cebulą, śmietaną, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca. Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Symfonia smakowa
Kotlety mielone z pieczarkami panierowane w płatkach owsianych 194

odparują wodę. Przesmażone pieczarki wystudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz wystudzone pieczarki, sól pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się wymieszały. Z mięsnej masy uformować kotlety i dokładnie obtoczyć je w płatkach owsianych. Gotowe kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotlety podałam z ziemniaczkami i koperkiem

Monia miesza i gotuje
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 185

sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów z kaszy czy sojowych; do tego sałata lodowa, pomidory, chrupiąca papryka + ketchup i musztarda i ekspresowy wege burger gotowy. Jeśli ktoś pamięta z dzieciństwa kanapki z zimnym kotletem(...)środku, ta opcja jest znacznie lepsza z użyciem kotleta z tofu :) Blendując kostkę tofu wędzonego można zrobić świetną pastę a'la pasta z wędzonej makreli. Takie tofu jest zresztą super smaczne samo w sobie, wystarczy pokroić je w plasterki i objadać się podobnie, jak serem wędzonym, z chlebem i towarzystwem równie dobrze, jak i bez ;) No i z zupełnie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania