kotlet - 10609 przepisów (strona:176/708)

Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami 133

Dzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej(...)zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy rybnej wbić żółtko, dodać pieprz i sól i bułkę tartą jeśli masa jest zbyt rzadka. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju kokosowym z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką sezonową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczony schab z grzybami i kozim serem 80

roku, mnóstwo ich zbieramy. Suszymy, słoikujemy i mrozimy. Tutaj w połączeniu ze schabem (można użyć też karkówki) i kozim serem tworzą trio idealne.   Składniki 4 kotlety schabowe (o grubości 15 mm) przyprawa do mięs 200 g mrożonych grzybów (podgrzybki) 1 duża cebula 1 łyżka masła majonez ketchup twardy ser kozi   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety oprószamy przyprawą do mięs. Układamy na blaszce. Grzyby (rozmrożone-najlepiej przełożyć do rondelka i odparować) smażymy na maśle z cebulą. Przekładamy na kotlety. Następnie na każdy dodajemy majonez ( ok. ½ łyżki) i ketchup (również ½ łyżki). Na wierzch układamy plastry sera koziego i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 183

porcje 3 jajka około pół szklanki bułki tartej sól, pieprz szklanka mleka 3,2% 3 średnie cebule pokrojone w cienkie piórka smalec do smażenia Wykonanie: Umyte porcje schabu na kotlety układam w miseczce, wlewam mleko i wrzucam cebule. Przyprawiam solą i pieprzem, przykrywam i zostawiam na całą noc w lodówce. jak nie macie czasu włóżcie chociaż na 15-30 minut(...)lodówki. Smażę na rozgrzanym smalcu: najpierw obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej. Do ostatniej tury smażenia kotletów dodaję cebulę, która stanowiła nocną marynatę i delikatnie ją podsmażam do momentu aż zmięknie. Podaję kotlety posypane cebulką razem z ziemniakami i surówkami lub marchewką z groszkiem i buraczkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z selera A'la schabowy 251

Lubisz kotlety schabowe? Ja tak przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera. Są pyszne! Składniki:  1 duży seler (ok 600 g) 300 g sera żółtego w plastrach 2 jajka bułka tarta do otoczenia sól i pieprz masło klarowane do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie(...)Plastry z obu stron solimy i pieprzymy, następnie obkładamy plastrami sera z obu stron i zanurzamy w zbełtanym jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Takie kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, aż zarumienią się z obu stron.  Smacznego

Niezły Młynek
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 125

Moja rodzinka uwielbiają kotlety mielone, często robię im małą niespodziankę wkładając w każdy kotlet suszone pomidory. Kotlety są smaczne i soczyste, polecam . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 1 kajzerka Pół pęczka szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 1 jajko Sól, pieprz 0,5 słoika suszonych pomidorów z ziołami OLE! Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy

Bajeczna Kuchnia
Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu 164

rewelacyjna propozycja na szybką przekąskę, czy niezbyt skomplikowany obiad. Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu (ciepłe) z dodatkiem surówki/sałatki i/lub dipu. Mogą też posłużyć jako dodatek np. do kotleta, ale dla mnie najsmaczniejsze są z lekkim sosem i świeżymi warzywami. Poniżej przedstawiłam przepis na przepyszny dip z melasy z granatu.  Jest rewelacyjny, ma wyjątkowy (kwaskowaty) smak i doskonale(...)potraw - w tym mięsnych. Sami spróbujcie i przekonajcie się, że jak łatwo można uzyskać ciekawą i pyszną potrawę. Wystarczy tylko kilka składników i już! Smacznego. (około 6-7 sztuk) Kotlety: 1 szklanka kaszy bulgur (użyłam gruboziarnistej, ale idealnie sprawdzi się drobna )  1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska)  4 łyki posiekanej natki pietruszki

Di gotuje
Schabowe roladki z newellą 122

Lekkie danie w kilka chwil. Wspaniale smakują z młodymi ziemniakami z wody, oprószonymi świeżym koperkiem. Do przepisu użyliśmy wybornej mieszanki ziół przeznaczonych do schabu od Rafex   Składniki 4 kotlety schabowe po 200 g 200 g newelli 2 łyżki przyprawy do schabu 100 ml wody olej do smażenia mąka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety schabowe rozbijamy jak najcieniej. Newellę dzielimy na cztery części. Każdą owijamy rozbitym kotletem. Oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondelka. Wodę mieszamy z przyprawą do schabu, zalewamy roladki i dusimy na wolnym ogniu 3-5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 166

zawsze z kością, dla mnie taki jest najlepszy i dzięki niej ma najwięcej smaku i aromatycznych soków, dlatego warto wybrać się do miejscowego rzeźnika, żeby kupić solidny kawałek mięsa. Kotlety powinny mieć ciemniejszą barwę i grubość około 2-2,5 cm, a po rozbiciu około 5-7 mm, wtedy nie wysuszą się zbytnio podczas smażenia i zachowają swoją soczystość(...)przesmaż całość przez chwilę. Następnie przerzuć zawartość patelni do kapusty, zamieszaj dokładnie i zagotuj. Na koniec dorzuć posiekany koperek, wymieszaj.  Kapustę podawaj np. z młodymi ziemniakami. Gotowe! SCHABOWY: Kotlety rozbij tłuczkiem (najlepiej miedzy dwoma kawałkami foli spożywczej), zaczynając od kości i kierując się na zewnątrz, na grubość około 5-7 mm . Następnie oprósz je solą oraz pieprzem i panieruj

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety mielone 170

Kotlety mielone to klasyczne danie. Jest tyle przepisów na te kotlety, co osób które je przygotowują. Ja podaję przepis, który mi najbardziej odpowiada. Składniki: 500 g mięsa wołowego i wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko liście kolendry sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Wykonanie: Bułkę zalać zimną wodą i moczyć aż zmięknie. Następnie odcisnąć(...)maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić liśćmi kolendry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż zbrązowieją

Mama Gotuje
Najprostszy dal z soczewicy 128

Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy:  szklankę czerwonej soczewicy  2 duże pomidory 1 cebulę  2 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru  pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie)  1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę ziaren kolendry 1 łyżkę ziaren gorczycy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki cynamonu olej lub oliwa 2 szklanki wody(...)Przygotowanie:  Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki. Pomidory sparzamy i również pozbywamy się skórki. Jeśli chcemy w naszym  dalu użyć kotletów sojowych, to zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na chwilę.    Wszystko dokładnie kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, a także

Bananowe Pole
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków 128

bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków (nie blendujemy, bo masa stanie się zbyt lepka). Następnie dodajemy jajko, cebulę startą na drobnej tarce, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z solą i jogurtem. Podajemy jako dodatek do kotletów(...)Takie kotlety możecie też podać z sosem mięsnym lub pieczarkowym

Czary - gary w kuchni
Młoda kapusta z pieczarkami i tymiankiem 189

młodą kapustę w sklepach czekam cały rok. Najczęściej przygotowuję z niej podkarpacką młodą kapustę na słodko. Bardzo lubię też kotlety z młodej kapusty z kaszą manną w sosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku(...)dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Marchewkę

Trzeci talerz
KOTLETY Z JAJEK 147

Kotlety z jajek to danie łatwe, tanie i smaczne, które bardzo często przygotowuję na obiad. Takie kotlety idealnie smakują z dodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :) Składniki: * 15 ugotowanych na twardo jajek * 1 surowe jajko do środka * 3 łyżki bułki tartek do środka+ do panierki * garść startego na tarce o dużych oczkach sera * pół posiekanej natki pietruszki(...)moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pyyyycha

Zrób to smacznie
WEGETARIAŃSKIE BURGERY 169

Inspirowałam się wieloma przepisami, trochę dodałam, trochę odjęłam. W rezultacie powstał pyszny wegetariański burger.  Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje.  Składniki na kotlety 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki sosu sojowego 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki uprażonego sezamu 1.4 szklanki uprażonych pestek z słonecznika  1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki(...)czerwona cebula  jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub ketchup  Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.  Z masy  uformuj kotlety i delikatnie spłaszcz je. Smaż na łyżce oleju z każdej strony po kilka minut.  Bułki posmaruj ketchupem, do środka włóż kotleta sałatę, pomidora i czerwoną cebulę.  Gotowe

Kukuleczki
Kotlety z kalafiora z żółtym serem 751

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne! Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro. (Około 18 sztuk) 1 kalafior około 6 plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka(...)bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania