potem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Liście kapusty, które odpadły podczas ucierania kroimy na drobno, żeby potem dorzucić do bulionu, który zrobimy z kostek rosołowych. Formujemy kotlety, otaczamy mąką i rozgrzewamy tłuszcz na patelni. W garnku gotujemy bulion z kapustą i potem miksujemy blenderem, żeby uzyskać zielony "sos" Kotlety smażymy z obu stron i gorące podajemy w kapuścianym
chleba naszegoKotlety ziemniaczane bardzo nam smakują i często je robię. Ty razem zrobiłam z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Ser i pieczarki dodałam do masy ziemniaczanej ale można też te dwa składniki wymieszać i zrobić kotlety nadziewane. składniki: 600 g ugotowanych letnich ziemniaków 200 g pieczarek 100 g żółtego sera, u mnie gouda 2 jajka 1 łyżka tymianku sól,pieprz(...)tarce o grubych oczkach. Do wystudzonych ziemniaków dodać starty ser, pieczarki, tymianek, jajka oraz mąkę. Wymieszać aby składniki się połączyły, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety (u mnie wyszło 11 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam z surówką
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku . Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj tego przepisu . Składniki 300 dag mięsa mielonego wieprzowego paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu czarnego sól do smaku 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka można dodać odrobinę suchej bułki tartej . Mamy już przygotowane mięso , na talerz wysypujemy bułkę tartą,i zaczynamy formować nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu na złoty kolor po obu stronach , i tak postępujemy do wykorzystania całego
Mój SmakKolejna propozycja Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone
Gotowanie PatkiPełne białka, wysoko odżywcze, idealne jako część składowa dania obiadowego lub kolacyjnego, pyszne KOTLETY. Ich jeden z głównych składników to quinoa (komosa ryżowa) zawierająca komplet aminokwasów, sporą dawkę magnezu, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, witamin: A, B6, E . Kolejny to soczewica - znakomite roślinne źródło białka, potasu, kwasu foliowego . Następnym komponentem są buraki - skarbnica żelaza . Już tylko wystarczy dorzucić dla smaku cebulę(...)buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy. Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety. Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Kotlety można również z powodzeniem usmażyć na patelni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuniedzielny obiad.Muszę przyznać ,że są niesamowicie smaczne,ser rozciąga się przy każdym ugryzieniu , a pomidory podkreślają smak całości ,a zapach ciepłych włoskich stron umilą i przypomni tymianek.Zapraszam. 4 kotlety schabowe 1 kulka mozzarella Kilka suszonych pomidorów Tymianek Sól i pieprz Olej ****************************** Kotlety rozbić na cienkie płaty,posolić i popieprzyć, oprószyć tymiankiem. Mozzarellę przekroić na 4 w części(...)każdy kotlet ułożyć cząstkę i kilka pomidorów.Dokładnie zwinąć i usmażyč na złoty kolor.Mozemy też je podlač bulionem po usmażeniu i poddusić,zrobi się nam wtedy sos , który podamy do ziemniaków.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciekawe inspiracje :) Dzisiaj pieczenie na grillu to nie tylko technika przyrządzania potraw, ale przede wszystkim sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną. Dzisiaj przedstawiam przepis na KOTLETY WIEPRZOWE Z GRILLA, czyli popularna karkówka. Polecam! ---------------------------------------- Liczba porcji : 6-8 Czas przygotowania : 40 minut* ---------------------------------------- * oprócz czasu na marynowanie (2h) SKŁADNIKI: 1,2 kg karkówki bez kości 4 ząbki czosnku(...)lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden na drugim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Krok 3. Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią. Kotlety podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Moja Książka Kucharskaomowe Burgery te z mięsem, rybą czy warzywami , doskonale smakują zrobione w domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE(...)pół, kładę plaster sera żółtego. Wkładam do piekarnika i piekę az ser się rozpuści ok 10 min w 180 stopniach. Nastepnie smaruję ulubionym sosem np. czosnkowym. Kolejno dodaję kotlet oraz konfiturę z cebuli, oraz dodaję ogórki surowe. Podaję odrazu. Smacznego. Polecam każdemu kto lubi domowe fast foody
Gotowanie Patkityle, by móc z czystym sumieniem Wam to polecić. Tym razem przesyłam „przepis”, którego nie trzeba specjalnie pamiętać, bo jest banalny. Zwyczajnie chciałabym Wam polecić pomysł na kotlety mielone w nieco innym wydaniu. Niby robi się podobnie, a jednak smakiem lekko odbiegają od typowych kotletów :). Osobiście nie jestem fanką mielonych; te jednak są delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze. Składniki
Mojewlasne.plnaleciała mnie ochota na zrobienie takiego burgera, tym bardziej, że upiekłam własne bułeczki. Aby mój burger był bardziej wartościowy i zdrowszy dodałam do mięsa mielonego kaszę jaglaną. Dzięki temu kotlety wyszły lżejsze,a w smaku pyszne! Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki otrębów pszennych(...)praskę. drobno pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie dłonią, aż wszystkie składniki się połączą i formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją. Bułkę do burgerów
Kuchnia MagdaLenybułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi(...)młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste, miękkie, z jabłkiem smakują wyśmienicie i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębrałam go pod uwagę. Za to zachęcona fajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi. Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny. Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki, jajka, przyprawy oraz mąkę i bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 min w temp 170st C. Ciepłe kotlety podajemy z jogurtem naturalnym
Kuchnia w czekoladzieJestem zdecydowanym miłośnikiem roladek. Zarówno wieprzowych jak i drobiowych! Dziś z farszem z papryki, cebuli i pieczarek. Składniki na roladki: 2 kotlety schabowe wieprzowe ½ papryki czerwonej 10 dag pieczarek ½ białej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku szczypiorek jajko bułka tarta do panierki Wykonanie roladek: Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Pieczarki(...)cebulę, paprykę oczyścić, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, następnie ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorem. Kotlety posmarować bardzo cienko masłem, nakładać przygotowany farsz i zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami Następnie maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzany oleju z każdej strony na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniakażdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec w piekarniku na blaszce. Dodatki tez można użyć w zależności od upodobań- zioła, przyprawy. Dzis podaje Wam przepis(...)mąka. Formować kotleciki i schłodzić w lodówce, przynajmniej trzy godziny( zawsze wieczorem formuje kotleciki i na drugi dzień je smażę) . Schłodzone kotlety będą bardziej zwarte. Przygotować sobie troszkę mąki , roztrzepane jajko, i bułkę tartą. Fish cake najpierw delikatnie obtaczamy w mące następnie w jajku
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWspaniałe roladki nadziewane jajkiem , papryką i szczypiorkiem , zapewne w niejednym domu zostaną na stałe w książce kucharskiej pani domu.Na każdym odświętnym stole sprawdzą się jako główne danie .Polecam. 4 kotlety schabowe 4 jajka gotowane na twardo Pęczek szczypiorku 1 duża papryka czerwona Sól i pieprz Czosnek staropolski **************************************** Kotlety schabowe płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.Mięso rozbić bardzo cienko , posolić(...)każdej strony i popieprzyć oraz posypać czosnkiem staropolskim, zostawić na 30 minut.Paprykę czerwoną pokroić w cienkie paseczki.Na kotletach ułożyć szczypiorek ,kilka pasków papryki i całe jajko, posolić i popieprzyć oraz posypać czosnkiem staropolskim , zawinąć w ścisłe roladki.Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złoty kolor.Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki