kotlet - 10609 przepisów (strona:167/708)

Hreczanyki - podkarpackie mielone 179

zrobione są z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Podawać je możemy z sosem na zimno lub z sosem grzybowym, który doskonale się komponuje z mielonymi. Kasza gryczana sprawia, że kotlety są chrupkie, sycące oraz zdrowe. Przepis na te ciekawe kotlety znalazłam  tutaj , zmieniłam tylko nieco proporcje kaszy w stosunku do mięsa. Zapraszam! Składniki: mięso mielone wieprzowe 500 g, kasza(...)wodę. Mięso łączymy z jajkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ugotowana kasza ostygnie to dodajemy ją do mięsa i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W dłoniach formujemy kotlety i kładziemy je na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złocisty kolor

kulinarne odsłony pati
Mielone z piekarnika 991

Propozycja  przygotowania kotletów z mięsa mielonego, bez patelni na obiad lub do kolacji. Skład: 1 kg mięsa... ja dałem 0,5 kg drobiowego i 0,5 kg wieprzowego, które przyprawiłem łyżeczką soli,  2 łyżkami majeranku, płaską łyżeczką pieprzu, dodałem też sporo wyciśniętego  czosnku. Wszystko dokładnie wyrabiamy w misce, jak wyjdzie za rzadkie, to dodajemy bułki tartej. Potem(...)lepimy kotlety i pieczemy w piekarniku 200 st.C/ 30-40 min. góra/dół Serwujemy na gorąco do obiadu lub potem jako przekąskę na zimno. Smacznego

chleba naszego
smaczne kotlety mielone... 161

dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni smażyć rumiane kotlety z obu stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki(...)dużym ogniu odparować wodę - kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety ziemniaczano mięsne z piekarnika 513

Kotlety to zawsze udana propozycja na obiad lub obiado kolację. Można oczywiście usmażyć, ale dzisiaj proponuję upieczenie. Potrzebujemy 0,5 kg mięsa, 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 4 łyżki bułki,  1 płaską łyżeczkę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę kopiastą papryki, czosnek, ... Ziemniaki rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się produktów. Jeżeli(...)masa będzie za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Wyrabiamy kotlety i formujemy przy pomocy mokrej łyżki na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30-40 min/ 200 st.C   ZALEŻY OD PIEKARNIKA *** Po 30 min. wyjmujemy i sprawdzamy czy się upiekły... Serwujemy na gorąco lub na zimno. Smacznego

chleba naszego
Przepis #2 ~Burgery z kotletem z soczewicy 152

burgera. Jednak nie jem czerwonego mięsa i unikam zbytnio przetworzonej żywności, dlatego postanowiłam zrobić go sama w zdrowszej wersji. Muszę przyznać, że wyszedł na prawdę pyszny:)  Do zrobienia kotletów potrzebujemy: - szklankę czerwonej soczewicy - 2 szklanki wody (do ugotowania soczewicy) - sól, pieprz, papryka w proszku - kawałek surowej papryki - cebula - bułka tarta - olej roślinny Gotujemy wodę. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę(...)paprykę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy. Tak powstałą masę mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy odrobinę bułki tartej. Z tak powstałej masy tworzymy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.  Pozostałe składniki: - bułki pełnoziarniste - sałata  - pomidor - żółty ser - odrobina ketchupu Bułki kroimy na pół. Jedną część smarujemy ketchupem i kładziemy

Health-Fit-Life
Tradycyjny obiad - schabowe z ziemniakami i mizerią 149

mąka olej Mizeria: 1 ogórek 3 rzodkiewki sól pieprz śmietana Dodatkowo: ziemniaki koperek Przygotowanie: Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką słodką. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Postępujemy tak ze wszystkimi kotletami.  Mizeria: Ogórka obieramy, kroimy na cienkie plasterki(...)rzodkiewkę kroimy drobno, doprawiamy solą pieprzem, mieszamy z odrobiną śmietany. Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz mizerią

Gotuj z Mąką
Warzywne kotleciki w sezamie 126

mąki będzie potrzeba.  Masę odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby nieco stężała. Dzięki temu łatwiej będzie się formowało kotleciki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie.  Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje(...)warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima Omega 3 i układamy na niej kotlety, nie za ciasno, aby łatwo się je obracało. Smażymy przez 3-4 min z jednej i drugiej strony, aż do delikatnego zarumienieni się sezamu. Smażenie na margarynie dodatkowo nada maślanego smaku i kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku

Kuchnia od dwojga
Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw 497

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „ szarpańce ” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się(...)uwielbiam i aż sama się dziwię, że zrobiłam je dopiero po raz pierwszy, mimo że przepis spisałam od babci już kilka lat temu. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk. Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw: 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda

Poezja smaku
Siekane Kotlety Z Kurczaka (wersja podstawowa) 137

Pyszne są takie kotlety i tak niewiele wystarczy by zamienić ten zwykły tłuczony niedzielny kotlet na takie pyszności, do tego suróweczka i smaczny obiad gotowy :) Składniki na około 8-9 kotlecików: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka lub 1 duże 2-3 łyżki mąki tortowej 2 czubate łyżki majonezu 1 - 2 łyżki startego żółtego sera ulubiona wasza przyprawa(...)gęstą będzie zawartość naszej miski to dajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy jeszcze raz wszystko i odstawiamy na chwilę. 2. Smażymy na rumiano na oleju, pamiętając aby odsączyć nasze kotlety na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 162

sztuk: 1 kg karkówki młoda kapusta - 1 główka 1 cebula sól, pieprz,  ząbek czosnku liść laurowy wykałaczki Wykonanie: Karkówkę rozkroić na plastry, roztłuc tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Jeżeli mięso się przerwie w którymś miejscu, to nic się nie stanie. Pospinamy wykałaczkami :-) Kotlety najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by mięso było suche. Wtedy też roladki ładniej się uformują. Jeżeli(...)smaku) i gotować przez 5 minut, by kapusta wyraźnie zmiękła, ale nadal była leciutko twarda.  Odcedzić, ale uwaga - wodę po kapuście pozostawiamy. Będzie potrzebna później.  Na każdy kotlet nakładamy po trochu kapusty, zawijamy w roladkę i jeżeli jest taka potrzeba, spinamy wykałaczkami.  Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub kamiennym i wsuwamy do piekarnika na 20 minut

Poezja Smaków - blog kulinarny
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 173

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona. Przygotowanie(...)lekkiego zarumienienia. Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso dokładnie łączę z warzywami, jajkiem, odciśniętą bułką, łyżką bułki tartej i przyprawami. Z przygotowanej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym ogniu, aż będą rumiane. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
Kotlety kiełbasiano ziemniaczane z młodą kapustą. 191

Pomysł na takie kotlety wyszedł przypadkowo, bo został farsz z  gołąbki-z-ziemniakami   -- -- -- -- Do farszu dodajemy jajko, bułkę tartą i formujemy kotlety. Otaczamy mąką  i smażymy na złoto brązowo z każdej strony. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego

chleba naszego
Pieczone kotlety mielone 239

Tradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste. 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Kotlety schabowe zapiekane ze szpinakiem 229

przygotowań nie ma zbyt dużo) i 40 minut przed posiłkiem wstawić do piekarnika. Ziemniaki lub kasza i obiad gotowy. Polecam!  składniki 500 g schabu bez kości (ok 5 kotletów) 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 250 g szpinaku 3 ząbki czosnku ok 60 g ricotty płatki chili sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia 3 łyżki tartego parmezanu do posypania(...)ogniu dopóki nie zwiędnie. Posolić, dodać trochę pieprzu, posiekany czosnek i chili do smaku. Dobrze wymieszać. Lekko odcisnąć na sicie, przestudzić, wymieszać z ricottą. Schab umyć osuszyć, pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać, a na patelnię wlać wino. Zagotować, zeskrobać wszystkie smaki

Stare Gary
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, KAPUSTY KISZONEJ I MARCHEWKI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 148

Klasyka smakuje najlepiej. Dziś są nią kotlety z chyba najpopularniejszą wegańską bazą - kaszą jaglaną. Gdy dodać do niej marchew, kapustę kiszoną i tradycyjne, popularne przyprawy, to otrzymujemy zaskakująco smaczne kotlety. Tak niewiele trzeba, by stworzyć pyszne danie. Z sałatką smakują wyśmienicie. Polecam i chyba jutro robię je znowu, bo bardzo przypadły mi do gustu. A jak wam smakują? Dajcie znać(...)Składniki na 7 kotletów: 1,5 szklanki UGOTOWANEJ kaszy jaglanej, 1 duża, ugotowana do miękkości marchewka,  3 łyżki kapusty kiszonej, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania klejącej masy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego (w zdrowszej wersji - pieczemy). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania