kotlet - 10609 przepisów (strona:163/708)

Kotlety mielone 218

Kotlet mielony - klasyk polskiej kuchni, a jednak znam osoby, które obawiają się je smażyć z różnych przyczyn np. wychodzą im twarde. Ja dzisiaj podaję swój najłatwiejszy przepis na mielone i zaznaczam, że zawsze sama mielę mięso w domu lub ewentualnie proszę o to w sklepie, ale nigdy nie kupuję gotowego w paczkach, ponieważ nie wiadomo co tam się znajduje. Należy(...)będzie całkowicie miękka. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce razem z mięsem. Mięso mielone wymieszać z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem, solą i pieprze, dobrze wymieszać. Formować kotlety (najlepiej mieć mokre ręce) i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron, ale należy pamiętać o średnim ogniu, aby za szybko się nie usmażyły, ponieważ będą surowe w środku. Jeśli

talerz przyjemności
Kotlety mielone z pieczarkami 205

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej(...)rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Kotlety mielone z pieczarkami 676

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej(...)rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Wiejskie roladki wieprzowe 133

Roladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić  tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie potrzeby(...)doprawić do smaku. Na rozbite kotlety nakładać farsz, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć w roladkę i obłożyć listkami bazylii. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Roladki wieprzowe z awokado i mango 131

Połączenie mięsa wieprzowego z owocami wyszło mi na dobre. Więc w kuchni należy eksperymentować. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Awokado 1 szt. Mango 1 szt. Ser żółty starty 5 dag  pieprz do smaku Sól czosnkowa do smaku kurkuma Masło Wykonanie: Kotlety opłukać,  osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko(...)Awokado, mango obrać pokroić w cienkie paski. Na rozbite kotlety układać  paski mango, awokado posypać  startym serem, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i zrumienić. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM 113

ziół prowansalskich szczypta pieprzu 15g.śliwek suszonych 2 cebule olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety po przekątnej(jak pieróg),tłuczkiem zbić brzegi(...)się posklejały.Pozostałe śliwki i posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki schabowe z niespodzianką 346

Roladki schabowe to doskonały pomysł na transformację klasycznego kotleta schabowego w wykwintne danie. Dodatek domowego sosu tysiąca wysp sprawi, że kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy

Dieta bez mleka
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 167

brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością.  Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje podane z pieczoną cukinią, świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi.  Musicie koniecznie wypróbować -składników jest(...)zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut.  Składniki: na ok. 7-8 kotletów  opakowanie mrożonego kalafiora 5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych 2 łyżki bułki tartej 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante)  1 ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy   Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie

Kuchnia Ellie
Kotlety mielone 110

Klasyka klasyki, podstawa podstaw. W wielu polskich domach kwintesencja niedzielnego obiadu. Panie, panowie... Oto kotlet mielony! Niby prosta rzecz. Zmielić, ulepić, usmażyć. Ale z doświadczenia wiem, że proste rzeczy cieszą się u mnie na blogu największym powodzenie, to właśnie rzeczy prostych szukacie najchętniej. Zatem zapraszam na pyszne mieloniaki! W ogóle pomysł na te kotlety powstał przy lazanii. Poprosiłem Anię żeby(...)sprecyzowałem ilości. A Ania, jak to Ania, wróciła do domu z kilogramem. Jak na dwie osoby trochę za dużo... Zatem połowa poszła na lazanię, a druga połowa na kotlety. Bo uświadomiłem sobie, że przez tyle lat jakoś nie udało mi się zamieści tego przepisu na blogu. Nadrabiam więc zaległości. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Indyjskie kotlety ziemniaczane 314

mamy miejsca do odgrzania. Możemy je podawać także jako obiad – wraz z dowolnym sosem curry. Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 czubata(...)szczypta pieprzu olej do smażenia do podania: jogurt z posiekaną miętą lub kolendrą Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości – ok. 20-25 minut (do indyjskich kotletów możemy też jak najbardziej użyć ziemniaków, jakie pozostały nam z obiadu z poprzedniego dnia). W tym czasie do moździerza wrzucamy wszystkie sypkie przyprawy: 1 łyżeczkę soli, kurkumy, kminu rzymskiego

Poezja smaku
Sznycle z kurczaka 139

olejem, przypraw solidnie i wszystko dobrze wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki następnie wyjmuj po każdym kawałku osobno, włóż np. do siatki zrywki i lekko tłucz na większe kotlety – opcja; na patelni rozgrzej masło, smaż kilka minut na średnim ogniu kotlety uprzednio obtoczone w jajku i bułce tartej, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ryżowe kotlety mielone (bezglutenowe) 132

Zapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, oregano bezglutenowa bułka tarta 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem z oregano

Kawa z mlekiem
Kotlety ziemniaczano-marchwiowe 151

pokroić drobno, a drugą w pół plasterki Cebule pokrojoną drobno zeszklić na oleju i dodać do masy ziemniaczano-marchwiowej, doprawić solą, pieprzem, papryką, dodać mąkę - wyrobić dokładnie łyżką Formować kotlety łyżką, obtaczać w bułce, ewentualnie w roztrzepanym jajku i smażyć na rumiano z obu stron Po usmażeniu kotletów to samo zrobić z cebulą pokrojoną w pół plasterki(...)Kotlety podałam do czerwonych buraczków . Kotleciki są smaczniejsze gdy przed obtoczeniem w bułce zamaczamy je w roztrzepanym jajku. Ale to jest trochę trudne, bo kotleciki są b. miękkie. Mnie udało się to tylko częściowo :) Z kapust ą też będą pyszne. Szczególnie gdy nie jadamy mięsa

Proste Potrawy
Proste i smaczne kotlety mielone 155

Kotlety mielone mają tę fajną cechę, że trudno je zrobić niesmaczne, o ile oczywiście nie będzie się zbytnio kombinować. Dziś przedstawiam Ci najprostsze pod słońcem kotlety mielone. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie gotowej przyprawy do mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta- ilość w zależności czy lubisz zbite mięso czy bardziej soczyste 1 cebula olej(...)miski, wbijasz do niego jajko, dodajesz przyprawę, mieszasz ręką dokładnie cebulę siekasz w drobną kostkę i dodajesz do mięsa, mieszasz ręką na końcu dodajesz bułkę tartą dłońmi formujesz kotlety i obtaczasz z bułce tartej wsypanej do głębokiego talerzyka obok smażysz do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z tłuszczem możesz podawać z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
,,Pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych i orzechach laskowych’’ 134

Pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych i orzechach laskowych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Uprzejmość marki Helio, ePrezenty oraz Frisco, pozwoliła na wykonanie tego pysznego dania! Składniki: podwójna pierś z kurczaka szklanka płatków kukurydzianych około 40 g orzechów laskowych Helio Natura duże jajko mąka słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnek w proszku, sól, pieprz Wykonanie: Piersi oczyszczamy i dzielimy(...)talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników. Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz w przygotowanej panierce kukurydziano- orzechowej. Kotlety smażymy na złoty kolor, z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania