kotlet - 10609 przepisów (strona:157/708)

Kurczak duszony w botwince 154

stron solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach(...)sosu i cały czas mieszać, by nie powstały grudki). W środek sosu włożyć podsmażone wcześniej filety. Całość zagotować. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyć nią kotlety. Przykryć patelnię pokrywką i gotować całość jeszcze przez ok. 3 minuty aż ser się roztopi. Ściągnąć patelnię z ognia, a kotlety posypać posiekanym koperkiem. Podawać np. z młodymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
KOTLETY KALAFIOROWE Z RYŻEM 117

Dziś mam dla Was propozycję na pyszny, bezmięsny, piątkowy obiad. Ponieważ zostało mi dość sporo ryżu z poprzedniego obiadu, postanowiłam ugotować kalafior i wszystko razem połączyć i usmażyć kotlety. Kropki nad i dodał smak świeżego kopru. Rodzinka zajadała się kotletami z apetytem, nawet córka, która jest bardzo wybredna :) Składniki: * 1 kalafior * 70 g ryżu (przed ugotowaniem) * kilka gałązek świeżego koperku(...)rozgnieść widelcem. W misce umieścić kalafior, ryż, dodać drobno posiekany koperek, wbić całe jajko, dodać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem

Zrób to smacznie
Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem 110

ziarnistej – 4 łyżki jogurtu typu greckiego – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Mięso umyć, osuszyć, pokroić na sześć 100-gramowch kotletów. Bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i gałązki i osuszyć. Osuszone(...)liście drobno posiekać. Do liści dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki jogurtu greckiego, przyprawić wg smaku i dokładnie wymieszać. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Rozłożyć kotlety (na papierze) w dwa rzędy – jeden nad drugim (po 3 kotlety w każdym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Posmarować musztardą, posypać serem startym na dużych oczkach, wyłożyć botwinkę i wyrównać

Smaki Armine
Kotlety z kaszy gryczanej 100

Zobacz jak zrobić pyszne i bardzo proste kotlety z kaszy gryczanej . To niezwykłe kotlety, które zrobisz z kaszą gryczaną oraz z twarogiem. Bez dodatku mięsa oraz ciężko dostępnych składników. To super przepis! - tylko 5 minut szykowania składników - nie trzeba rozdrabniać kaszy po ugotowaniu - bardzo smaczne kotlety bez mięsa i glutenu

AniaGotuje.pl
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną 182

zdjęcia i dziś koniecznie muszę się za nie zabrać.  Jajek mi nie zostało, ale gdybyście mieli jeszcze jakieś ugotowane na twardo, to pamiętajcie, że świetną alternatywą są kotlety jajeczne. Pomysł na jedne z nich są już na blogu, ale dziś kolejne, z dodatkiem kaszy jaglanej. Mi osobiście smakowały bardziej, niż te tradycyjne ;) Składniki na 10 kotlecików: ½ szklanki kaszy jaglanej(...)szklanki mleka 8 jajek ugotowanych na twardo 3 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej rzepakowy do smażenia.  Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, przesypujemy do rondelka z grubym dnem, zalewamy mlekiem i lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, często

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki drobiowe z warzywami dla dzieci i dorosłych - przepis krok po kroku 164

książce Malwiny pisałam Wam już przy okazji cyklu "Proste obiady na 7 dni #6" . Nie trzymałam się jednak receptury zbyt ściśle. Bardzo podoba mi się idea przemycenia do mięsnego kotleta różnych ziół oraz warzyw. Mięso drobiowe jest delikatne w smaku, więc dzięki temu zabiegowi od razu nabiera charakteru! Kotleciki przygotowuje się szybko i prosto. Możecie podać je jako element obiadu(...)mielonego mięsa drobiowego (u mnie z kurczaka) 4 łyżki kukurydzy odsączonej z zalewy 1 łyżka musztardy sól, pieprz 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa do usmażenia kotletów Przygotowanie kotlecików drobiowych: 1. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek, papryczkę chilli oraz zioła drobno posiekaj. 2. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj posiekanej warzywa i zioła oraz kukurydzą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś kurczaka sauté 109

może być masło klarowane, olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Mięso dobrze myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Wykrawam błony. Jeśli piersi są duże przekrawam je wzdłuż i na pół. Powstają wtedy 4 kotlety, jak nie oddzielam tylko piersi od siebie tworząc dwa spore kotlety. Mięso umieszczam w szklanej misce, polewam lekką ilością oleju i przyprawiam porządnie, obtaczam mięso dobrze w przyprawach. Odstawiam(...)czasu – chociaż na godzinę, dwie. Mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości. Następnego dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut. Podaję z ryżem posypanym natką i świeżymi sałatami oraz pomidorkami

Zasmakuj Kuchni
Schabowy po chłopsku w nowoczesnej wersji 94

Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 cebula Olej rzepakowy Wykonanie: Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster sera. Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam(...)suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 Cebula Olej rzepakowy Sposób przygotowania Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster sera. Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam

Przepisy Babci
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z CZARNUSZKĄ I SEREM 161

Smaczne i zdrowe kotlety z kaszy jaglanej. Szybkie do zrobienia pod warunkiem , że wcześniej ugotowaliśmy i dokładnie ostudziliśmy kaszę - polecam wykorzystać tę pozostałą z obiadu. Z dodatkiem tartego sera i ziarenek czarnuszki, nie tylko pięknie wyglądają, ale i pysznie smakują. Są mięciutkie i aromatyczne w środku, z chrupiącą panierką ze zmielonych orzechów na zewnątrz. Dobrze trzymają formę i nie rozpadają(...)curry w proszku. Rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą masę. Dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Odkładamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety. Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej lub/i mielonych orzechach. Smażymy na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju, po 3-4 minuty

cool and minty
Kotlety pożarskie 124

Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze to coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :) Składniki na ok. 6 kotletów: 400 g mięsa mielonego(...)posiekać drobno, wrzucić do mięsa, dodać również bułkę tartą, ponownie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w mięso.    Wilgotnymi dłońmi ostrożnie formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące (cieniutka warstwa), rozbełatnym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron  (najlepiej pod przykryciem) na rozgrzanym oleju lub maśle

Simply Food
Grillowane kotlety z karkówki 119

którą składają się miód, musztarda i biały ocet balsamiczny. Karkówka skruszała przez noc, a po upieczeniu była miękka i soczysta. Na ogół robię szaszłyki z karkówki ale dzisiaj grillowałam kotlety. Oczywiście do mięsa muszą być jakieś konkretne dodatki. U nas jak zwykle jakiś sos na zimno i ostro oraz surówka . Dzieciaki domagały się frytek, więc je dostały. Marynata do karkówki(...)suchej patelni, następnie zgnieć w moździerzu. Do naczynia wlej miód, ocet balsamiczny i sojowy sos. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, sól i przyprawy. Wymieszaj marynatę. Pokrój karkówkę na kotlety o grubości 2 cm i zanurz w marynacie. Wymieszaj i marynuj karkówkę minimum 2 godziny lub przez noc. Grilluj mięso na mocno rozgrzanym grillu, około 3 minut po każdej stronie

codojedzenia
pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety... 127

oleju pieczarki z cebulą, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać. Na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano - kotlety jarskie pieczarkowo- jajeczne ze szczypiorkiem są bardzo smaczne nie tylko na obiad np. w sosie pieczarkowym ale jako kotlety do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone arabskie pulpety 166

producenta, wtedy możemy liczyć na to, że nasze mięso nie będzie nastrzykiwane wodą czy innymi substancjami. Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego mielenie. Najczęściej robimy wtedy z niego kotlety lub pulpety. Dziś przygotowałam dla Was troszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu(...)dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki można ze sobą mieszać i łączyć, uzyskując w ten sposób różne smaki w naszych daniach. Wszyscy chyba doskonale znamy nasze ukochane i tradycyjne kotlety mielone. Najlepiej smakują właśnie takie z różnych gatunków mięsa, na przykład w wołowiny i wieprzowiny lub cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z brokuła i jajek 366

Dzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla mnie mięsnych nie muszę jeść, ale warzywne to moja nowe odkrycie. Już z kaszy robiłam różne wariacje, a tym razem kotlety z brokuła i jajek. Dodatek sera żółtego daje idealne połączenie, a gdy chcemy(...)wsteczne tradycyjnie brokuła gotujemy al dente - odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia do melaksera wkładamy wszystkie składniki i dokładnie miskujemy (żeby nie zrobiła się papka) już tak samo formujemy niewielkie kotlety i obsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron

Gotowanie z pasją
Kotlety z brokuła i jajek 391

Dzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla mnie mięsnych nie muszę jeść, ale warzywne to moja nowe odkrycie. Już z kaszy robiłam różne wariacje, a tym razem kotlety z brokuła i jajek. Dodatek sera żółtego daje idealne połączenie, a gdy chcemy(...)wsteczne tradycyjnie brokuła gotujemy al dente - odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia do melaksera wkładamy wszystkie składniki i dokładnie miskujemy (żeby nie zrobiła się papka) już tak samo formujemy niewielkie kotlety i obsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania