kotlet - 10609 przepisów (strona:168/708)

Podwójnie rybne kotleciki 157

Dzisiaj rybne kotlety. Z chrupiącą skórką na zewnątrz i soczystym wnętrzem. Świetna alternatywa dla zwykłego filetu w panierce, zwłaszcza jeśli lubujemy się w smażonej rybie. Danie zainspirowane jest rozmową z przyjaciółką, która szukała sposobu na zachęcenie dzieci do jedzenia ryb. Wyszperała jakiś przepis i kotlety wyszły... ale były, jak to określiła, nijakie w smaku. Moja wersja to połączenie surowej ryby(...)pieprzem (po około 1/3 łyżeczki). Formujemy kotleciki. Panierujemy je w mące a następnie leciutko osolonym jajku i bułce. Masa jest raczej rzadka, dlatego trzeba to robić delikatnie. Uformowane kotlety wkładamy na jakieś 30 minut to lodówki- dzięki temu będą bardziej zwarte i łatwiej je usmażymy. Jeśli używacie uprzednio mrożonej ryby, dokładnie ją osuszcie. Jeśli masa będzie zbyt wodnista możecie

Pichceniomania
Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym 306

łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety (najlepiej przez folię, żeby jak najmniej zniszczyć mięso). Delikatnie posypać solą (ale nie za dużo, bo suszone szynki są już słone) oraz pieprzem. Oprószyć ziołami. Mozzarellę pokroić w niedługie paski(...)ułożyć na każdym z kotletów. Każdy kotlet zawinąć w roladkę. Przygotowane roladki dodatkowo zawinąć w plastry suszonej szynki. Możecie wspomóc się nitką i obwiązać nią roladki (nie zapomnijcie jej zdjąć :) najlepiej po podsmażeniu roladek, przed wrzuceniem ich do sosu). Śliwki rozmrozić. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć przygotowane roladki drobiowe z mozzarellą. Smażyć z każdej strony po ok. 5 minut

Pociąg Do Kuchni
Wołowe roladki z suszonymi pomidorami 1889

dużo mięsa, ale jak już je przygotowuje to z myślą o moim narzeczonym który bez mięsa nie wyobraża sobie dnia. Oto roladki które ostatnio mu przygotowałam. Składniki: 3 - 4 kotlety chudego mięsa wołowego pół mozzarelli garść natki pietruszki pół cebuli szalotki wędzona szynka hiszpańska (jamon) 5 - 6 suszonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kotletów wycinamy wszystkie żyły i rozbijamy(...)cienki kotlet. Cebulę szalotkę i natkę pietruszki kroimy drobniutko i razem mieszamy, nakładamy na mięso. Następnie przykrywamy plastrami szynki. Suszone pomidory kroimy drobno i układamy na szynce, na koniec kładziemy rozkruszoną mozzarellę. Zawijamy roladki i zawiązujemy je nitką, następnie podsmażamy roladki po minucie z każdej strony na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 200 stopniach przez

Delusional Trine
soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety... 115

woreczka, soczewicę, podsmażoną na oleju cebulę, kucharka, pieprz ziołowy i czarny, wbić jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać(...)łyżki śmietany 18% i mieszając doprowadzić do zagotowania, kotlety podawać z sosem i marchewką z rosołu lub inną surówką i barszczykiem czerwonym - te kotlety są smaczne, mają dużo białka, smakują na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
FIT KOTLETY Z SELERA 165

najpopularniejsze danie wegańskie. Częściej nazywane selerybą (mnie ta nazwa nie przekonuje) i smażone z użyciem dużej ilości tłuszczu (to mi również nie odpowiada). W mojej kuchni tę potrawę nazywam kotletami z selera i przyrządzam w pieczonej formie. Uwielbiam je nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania i cenę :-). To danie udowadnia, że kuchnia wegańska nie musi być droga(...)skomplikowana. Dwa takie kotlety plus ulubiona surówka to dla mnie obiad idealny. Nawet córeczka się przekonała do smaku selera w takiej postaci. O właściwościach odżywczo-zdrowotnych selera bulwowego pisałam już przy okazji przepisu na frytki z tegoż warzywa (dla zainteresowanych tymi faktami -  KLIK ).  Do przygotowania kotlecików, a raczej opanierowania, użyłam domowej mąki orkiszowej (zmielonych ziaren skiełkowanego orkiszu). Można

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety z gotowanego drobiu 188

przejeść.  Często je obieram, mrożę i wyciągam gdy potrzebuję np do krokietów czy pierogów, ale i one w końcu mogą się znudzić.  Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym je ożywić, by nie były za suche. Do głowy przyszły pieczarki, bo akurat miałam w domu, a zawierają w sobie trochę wody i żółty ser, który(...)doskonale je spoił. Kotleciki wyszły mięciutkie,pulchne i naprawdę smaczne. Polecam, zwłaszcza jeśli także macie w zanadrzu gotowane mięso. Składniki na ok 14 kotletów:   700g drobiowego mięsa gotowanego (u mnie "rosołowego") 1 większa pierś z kurczaka 300g pieczarek 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera żółtego w kawałku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej do farszu

Kuchnia w czekoladzie
mielone z piekarnika 128

kolejny zachęcam do przygotowania kotletów w piekarniku :) Jest to niesamowita oszczędność czasu, ponieważ nie trzeba stać nad patelnią...    ...wszystkie kotlety mamy gorące w tej samej chwili i dom nie pachnie jak smażalnia :) Potrzebujemy mięso, jajko, przyprawy... papier do pieczenia lub na blaszce też damy radę :) Wszystko razem łączymy... i wyrabiamy na jednolitą masę :) Potem kulamy kotleciki(...)widelcem lub nie :) Tak przygotowane wkładamy do piekarnika o temperaturze 180-200 st. C  na 20-30 minut Wszystko zależy jaki mamy piekarnik... Jak widać kotlety ładnie upieczone, można serwować na ciepło lub potem na zimno :) Smacznego

chleba naszego
Kotlety z grochu, wegetarianskie 163

wegetarianka i, że to już tak na stałe ale nie zmienia to faktu, że mam satysfakcję i dobrze się z tym czuję.  Wczoraj miałam wprost przemożną chęć na kotlety i surówkę z białej kapusty.  Na kotleta postanowiłam przerobić strączki a konkretnie groch.  Efekt mnie zaskoczył!  Pełne smaku, zwarte, chrupiące, idealne także na kanapkę.  Powtórzę(...)jeszcze nie raz! Wegetariańskie kotlety z grochu na ok 10 niewielkich kotlecików 150 g łuskanych ziaren grochu 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz spora szczypta majeranku szczypta mielonej, wędzonej papryki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Groch płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli (mi to zajęło ok 35 minut). Cebulkę kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 157

jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Schab Kapusta pekińska Pieczarki Szynka szwarcwaldzka Sól Pieprz Pomidory krojone z puszki Masło klarowane Wykonanie: Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy ( tyle liście ile kotletów ) i zanurzamy ( na kilka minut ) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne. Schab kroimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy kotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed

Smaki Ewy
Nadziane ziemniaczane kotlety 134

musztardy. Nie zwiększamy natomiast ilości oleju. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli kotlety robimy ze świeżych ziemniaków, od razu po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było(...)zdjęciu lub okrągłe. Ważne, aby miały grubość ok. 1 - 1,5 cm, inaczej farsz po usmażeniu pozostanie surowy w środku. Smażymy na ok. 1 cm rozgrzanego oleju. Boki kotletów mają być zanurzone w tłuszczu. Pilnujemy, bo kotlety łatwo się przypalają. Mają mieć jasnobrązowy lub brązowy kolor. Jeśli pozostawimy je złote istnieje ryzyko, że mięso w środku zostanie surowe. Po usmażeniu

Kuchnia od dwojga
Kotlety z mięsa z rosołu 735

większość osób zastanawiam się co zrobić z mięsem z rosołu, które nie zawsze zostanie zjedzone tego samego dnia. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu są kotlety mielone, które są łatwe, smaczne i szybkie. Kotlety można przygotować na kolację lub na obiad np. z  surówką z włoskiej kapusty  lub po prostu zimne na kanapki(...)dodać jajka i przyprawy i dobrze wymieszać. Pamiętać, aby dobrze przyprawić, ponieważ mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak bo inaczej będzie mdłe. Po wyrobieniu formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Uwaga! Jeśli warzyw doda się za dużo masa mięsna może być za rzadka, można wtedy

talerz przyjemności
Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów 144

Ciecierzyca z kminem rzymskim to jedno z moich ulubionych kulinarnych połączeń Dzisiejsze kotlety zostały wzbogacone o suszone pomidory, co nadaje im naprawdę wyjątkowego smaku. Z przepisu wychodzi 9 dużych kotletów. 350 g ciecierzycy ok. 15 kawałków suszonych pomidorów z oleju 2 jajka 1 średnia cebula 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu sól 2 łyżeczki(...)posiekać. Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, pomidory, natkę, olej z pomidorów, jajka, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli, pieprz, kmin rzymski i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor

Bullio
Filety kurczaka pieczone w wiórkach kokosowych - fit schabowe. 454

będzie zdrowsze i o niżej zawartości kalorii.  Dla porównania łyżka wiórków kokosowych zawiera - 44 kcal, a łyżka oleju rzepakowego - 88 kcal, czyli... jeszcze raz tyle. By otoczyć wiórkami kotleta, potrzebujemy około 2 łyżki tego smakołyku, a by usmażyć tego samego kotleta... dwie łyżki oleju mogą nam nie wystarczyć...  Przepis który znajdziecie poniżej, to przepis na zwykłe kawałki(...)stronach, a następnie zanurzając w wiórkach,także obustronnie.  Pieczemy na papierze do pieczenia, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku po 10-15 minut z każdej strony, by kotlety nabrały rumianego koloru.  Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 198

róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka i czerwonej fasoli, które wykorzystane dzisiaj przeze mnie na kolację, nie wrócą na nasz stół przez długi czas. Przygotowane z nich kotlety są zwarte i sycące, świetnie nadają się również do zapakowania i zabrania ze sobą, jako element posiłku jedzonego poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około(...)kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania