więcej czasu postaram się jeszcze wprowadzić kilka innych zmian "kosmetycznych". Zatem, nie przedłużając, zapraszam dziś na roladki schabowe z mozarellą :) Nie jest to może super innowacyjny sposób na tradycyjne kotlety, ale zawsze jakiś mały patent na ich urozmaicenie :) Składniki: kotlety schabowe mozarella mąka jajka bułka tarta sól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do mięsa Schabowe rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz(...)dowolnymi przyprawami (z obu stron). Na środek każdego kotleta kładziemy kawałek mozarelli i zawijamy w rolady. Boki można dodatkowo spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na złoto, aż mięso będzie miękkie
My simple kitchenKotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku(...)bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Smacznego
Symfonia smakowapełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym. Składniki: 4 wieprzowe kotlety ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 25 dag świeżych kurek 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego 1/8 litra śmietany sól natka pietruszki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso naciąć na brzegach(...)podczas smażenia) posypać pieprzem i posmarować olejem. Grzyby dokładnie oczyścić, obmyć i odsączyć. Masło roztopić na niskiej temperaturze, wrzucić kurki i smażyć 5 minut. Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety
Tradycyjna Kuchniakurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym Przekroić na dwie części, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Rodzynki i żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Kotlety wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z każdej strony. Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz(...)sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem
O kuchni z uczuciemMortadela to rodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez(...)posiekaną botwinę (same liście z łodyżkami ) Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną botwinką. Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną
O kuchni z uczuciemPieczeń rzymska to bardzo specyficzne, trudne do jednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład(...)sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych kotletów mielonych, pieczeń rzymską również można podać w analogiczny sposób na ciepło. W każdym razie, ze względu na swoją uniwersalność oraz łatwość przechowywania, jest ona częstym gościem na naszych stołach, zwykle jednak w charakterze zimnej przystawki, zarówno na co dzień jak i od święta. Pieczeń rzymska
Kulinarna Pokusadrobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać. Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (function
Kuchnia Danusidać do mielonego mięsa dodać jajko, przyprawę, dobrze odciśniętą z wody bułkę i wszystko wymieszać na kleistą masę na gorącym oleju smażyć okrągłe z 3 cm grubości rumiane kotlety mielone, odkładać na ręcznik papierowy bułka, kotlet, majonez, ser żółty, ogórek zielony, pomidor, sałata keczup, rzeżucha: bułka, kotlet, sałata, ogórek konserwowy, pomidor, keczup: smaczne, syte i zdrowsze od prawdziwych fast foodów
W Mojej Kuchni LubięZainspirowana przepisem Ewy Kotlety pożarskie postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 2 łyżki(...)kostkę, dodajemy do mięsa, wsypujemy stary ser. Dojadamy jajka, namoczoną bułkę, oraz podsmażoną na maśle cebulkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy mięso. Zmoczoną dłonią formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najpierw duży ogień, jak się zetną, zmniejszamy i smażmy z obu stron, na małym ogniu. Podajemy np z . Surówka z czerwonej kapusty SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie EwyChciałam odtworzyć smak kotletów rybnych ze szkolnej stołówki. Jednak szybko zmieniłam zdanie, kiedy okazało się, że zabrakło mi czasu na gotowanie jaj, studzenie ich i siekanie, po prostu nie dziś. Przyjdzie jeszcze na nie czas. Złapałam co miałam i tak oto powstały te pyszne mięciutkie kotlety do obiadu z dowolnymi dodatkami. Polecam bardzo. Potrzebujemy: 2 filety rybne, mogą być mrożone(...)mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek i odciśnięte pieczywo mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z resztą składników i formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obydwu stron. Skomentuj
MamaOskarkaPomysł na kotlety powstał bardzo spontanicznie. Miałam jedną pojedynczą pierś z kurczaka. Jak na moją rodzinkę to trochę mało, aby usmażyć z niej tradycyjne kotlety. I wymyśliłam smaczne kotleciki z dodatkiem marchewki. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 mała marchewka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie Mięso(...)jogurt, bułkę tartą i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą , pieprzem. Do miseczki wsypać bułkę tartą, łyżką stołową nakładać porcje mięsa i obtaczać w bułce. Uformować w dłoniach kotlety i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor
O kuchni z uczuciemposzukiwaniu inspiracji kulinarnych przeglądałam różne ciekawe blogi i znalazłam przepis na kotlety ryżowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka
paapilotkaazdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-) 2 duże marchewki
Szefowa kuchnicytrynowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy liście. Sałatę polewamy wcześniej przygotowaną wodą i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Polecam podawać sałatę do kotletów np: kotlety mielone , kotlety schabowe . Smacznego
paapilotkaaBardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste. Ser feta i szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe
Szefowa kuchni