Dziś opanowało mnie kokosowe szaleństwo :) Najpierw kokosowa rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy , potem kotlety z kurczaka w kokosowej panierce z zatarem . W puszce zostało mi trochę mleka kokosowego. Szkoda by było, gdyby się zmarnowało, więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się
Weekendy w domu i ogrodziewody i gotuj około pół godziny (uważaj bo się pieni). Zbieraj pianę łyżką. Odcedź na sitku lub przez gazę. Wychodzi około 1 litra mleka. Zazwyczaj dodaję do niego 2 łyżeczki cukru waniliowego, a okarę wykorzystuję do kotletów. Źródło przepisu ( jeden z moichulubionych blogów :). Grand Off 2013 Jak dla mnie chyba najciekawszy film festiwalu: NAGRODA ZA SCENARIUSZ: NOTHING CAN TOUCH
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek
Domowy Smak JedzeniaKotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia Schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziarna mieszamy. Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego
Maminek kulinarnyCzasami mam ochotę na coś mniej zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach. :) Nie znaczy to, że od razu muszę jechać do
Brzuszki ŁakomczuszkiWyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :)Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku od www.owocowyraj.eu mleko ok 2 szklanek 1 jajko 3 łyżki masła 2 duże cebule olej bułka tarta pierz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska(...)prawie całkiem się wchłonie, ( ilość mleka musi być 2 krotnie większa niż kaszy ). Po ugotowaniu kaszę zostawiamy w garnku pod przykrywką aby napęczniała i wolno wystygła. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju. Paprykę kroimy bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej
Apetyczna babeczkapieprz do smakubułka tarta do panierowania,1 łyżka majerankuKaszankę wyjmujemy z osłonek, dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku) przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem, dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy owalne kotlety z kaszanki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Podajemy kotlety z kaszanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, który wiadomo, że będzie lepszy i zdrowszy. Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych hamburgerowych, świetne będą również te do hot-doga, natomiast mięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały(...)Olej do smażenia 8 bułek do hamburgerów Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na 8 kotlecików. Posolić i popieprzyć. Zalać mlekiem tak, aby płyn był ponad mięsem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron
Fabryka pomysłówpewno zadowolą wszystkie podniebienia. Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz(...)bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też kaszki kukurydzianej) 1 jajko do obtoczenia kotletów ( ja nie użyłam) olej do smażenia Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej w mundurkach. Obrałam je ze skórki. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wsypałam natkę pietruszki. Rybę rozmroziłam. Do płaskiego garnka wlałam mleko. Wsypałam kurkumę (dla koloru). Przełożyłam filety do garnka. Gotowałam rybę w mleku przez około
potrawyregionalnenawet na rodzinne spotkania. KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka tarta Mięso mieszam z jajkami(...)zmiękły. Następnie kroję na kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby). Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję
W kuchni Karmel-itkiugotować w tej samej wodzie. Na oleju usmażyć pieczarki z cebulą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Następnie pieczarki z cebulą i ugotowaną fasolę zmielić. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy do smaku, jajka i całość dokładnie wymieszać. Kotlety formować mokrą łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniachyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety idealne! Składniki: 600 g farszu wołowego 400 g farszu wieprzowego 1 cebula 3 kromki chleba 100 ml mleka 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia(...)zamaczamy .Obydwa farszy mieszamy dodajemy sól, pieprz, zamoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, słodki sos chilli, żółtko i ubitą pianę z białek. Wszystko bardzo dobrze łączymy nawzajem. Farsz na kotlety dzielimy na 15 równych części. Każdą część lekko spłaszczamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, układamy na podsypaną bułką tartą desce do krojenia. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez
Kuchnia Łukaszamyślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.Składniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania(...)namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki
Bon Appetit Małgorzatypodane z mizerią więc i na nią podam przepis. Składniki: pierś kurczaka mąka jajko woda lub mleko pęczek zielonej pietruszki łyżka wegety pieprz masło Generalnie dokładnych miar nie mam w tym przepisie bo robię to na oko ;) Pierś myjemy i kroimy w małe kotlety, przekładamy do miski, posypujemy wegetą i pieprzem, dodajemy jajko (jeśli mamy dużo piersi to dwa jajka
Pelusiowa Kuchniadlaczego. Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam. Kotlety mielone Składniki: 250 g mięsa wołowego, 250 g mięsa wieprzowego, bułka kajzerka, cebula, olej, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, mleko. Wykonanie: Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła). Nasiąkniętą bułkę odsączamy(...)nadmiarowej ilości mleka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Smacznego
paapilotkaa