Kotlety z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami na sposób włoski jemy dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego. :-) Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. 500g mięsa mielonego 3 czubate łyżki bułki tartej 5-6 łyżek mleka 1 jajko 100g startego żółtego sera 10 zielonych oliwek 10 suszonych(...)żółty tarkujemy, suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy. Kroimy również oliwki i bazylię. 3. Mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę z mlekiem, ser, pomidory, oliwki, bazylię, solimy i pieprzymy do smaku. 4. Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy je i smażymy na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej olejem do zarumienienia
Szefowa kuchnikotlety, a ja pozwolę sobie dodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek
Kuchenne zapiski EdytyFormujemy bułeczki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 12 - 15 minut. Dodatkowe składniki: Na kotlety do hamburgerów: 300 - 400 g mięsa mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki
NA MOIM TALERZUa.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA Składniki: - około 800 gramów łososia - 1 sucha bułka - 200 mililitrów mleka - 3-4 łyżki oliwy - bułka tarta - pieprz ziołowy - pieprz cytrynowy - sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy
Życie zamknięte w smakuryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami posypanymi koperkiem.kotlety rybne z miruny i z koperkiem
Bon Appetit Małgorzatysiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki bułki tartej do środka, albo 1 namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 45 minut w ok. 160 stopniach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięm.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI Składniki: - 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - 300 gramów pieczarek - 1 cebula - 1 sucha kajzerka - 2 jajka - bułka tarta - mleko - olej - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelni z odrobiną masła(...)się im przyrumienić. NIE SOLIMY (bo inaczej puszczą wodę i się ugotują, zamiast usmażyć). Suchą kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy już zupełnie rozmięknie, łączymy ją z mięsem. Dodajemy też jajka, posiekaną drobno cebulę oraz przestudzone grzyby. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Voila! :) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumówię Wam, nie ma jak satysfakcja z takich własnoręcznie upieczonych :D Składniki: Bułki (12sztuk): 680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki(...)łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy
Czerwona Porzeczkabułka tarta olej do smażenia Rybę pokroić w kawałki i zmielić (najlepiej maszynką do mięsa) z cebulą, czosnkiem oraz bułką (odciśniętą z mleka). Do masy dodać jajko, przyprawy, zioła i całość dokładnie wyrobić. Uformowane kotlety obtoczyć z bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujeSkładniki: (na 8 kotletów) 8 jaj (7 ugotowanych na twardo i 1 surowe), 3 łyżki mleka, bułka tarta, duża garść natki pietruszki, sól, pieprz, olej, 30g startego sera żółtego, 1 łyżeczka tartego chrzanu. Przygotowanie: 7 jajek ugotować w osolonej wodzie - gotować 7-8 minut od zagotowania się wody. Po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Dodać
W kuchni u Monikijajko cebula czerstwa bułka 1-2 łyżki ketchupu sól, pieprz wegeta, majeranek Bułkę namoczyć np.w wodzie lub mleku, a następnie odcisnąć.Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę. Dodać ketchup i przyprawy.Dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzeniemojego męża i oczywiście teściową, która takie oto specjały przyrządzała od zawsze. Są przepyszne, więc polecam każdemu :-) Składniki na kotlety mielone z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość grube (2-3 cm) kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron
Rozpustne gotowaniemięsa , dzisiaj postanowiłam je troszkę zmienić i dodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki :Około 0,5 kg mielonego z indykaOkoło 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki )1 cebula dużaCzosnek Przyprawa Magi Bułka tarta2/3 jajka1 szklanka mleka Oliwa do smażeniaWykonanie;Zmielić mięso wieprzowe i z indyka , dodać startą cebulę(...)vegetę , przyprawę magi do smaku iwymieszać. Jajka roztrzepać widelcem .Około 1/2 szk bułki tartej rozmieszać w 1 szklance mleka dodać do mięsa.Wszystkie składniki dobrze wyrobić.Jeśli masa mięsna wyda wam się za gęsta dodajcie troszkę wody .Formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.Ilość produktów możecie zmniejszyć . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimigdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw(...)Wrzuć migdały do blendera kielichowego 3. Zmiksuj dokładnie na najwyższych obrotach. 4. Weź dużą miskę, umieść na niej gęste sitko i przecedź powstałą migdałową pulpę dociskając łyżką. 5. Odcedzone mleko przelej do butelki. 6. Pulpę ponownie zblenduj z wodą i powtórz krok 3-5. Przygotowane w ten sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje
w mojej kuchniotrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz. Składniki: Cukinia 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć. Odkroić piętki a resztę skroić na plastry. Jajka rozmącać z mlekiem. bułkę tartą
Pychotkaaa