kotlet w mleku - 500 przepisów (strona:19/34)

Wątróbka wieprzowa panierowana 142

kostki smalcu jajko bułka tarta mąka Wątróbkę myjemy , przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na 1,5 cm paseczki.  Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak jak kotleta schabowego. Cebulkę kroimy w półtalarki.   Na rozgrzany tłuszcz przekładamy cebulkę, a następnie

kulinarnyswiatdomi
Kotlety mielone z serkiem topionym 224

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso wyrabiamy z jajkiem, otrębami, mlekiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Serki dzielimy na pół, wyrobioną masę na 4 części. Serki obtaczamy w bułce tartej, każdy „otulamy” jedną częścią mięsa mielonego. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Baranek Wielkanocny migdałowy 175

Przepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany.  Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy  SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g  PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia

Kuchnia Danusi
Sasznie 192

kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt,  nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.3.  Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny

Apetyczna babeczka
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 176

stołach - kotletów mielonych. Nie deprecjonuję kotletów , bo również mi smakują, ale uważam, że pieczeń rzymska daje więcej możliwości na szaleństwo kulinarne i sposobność wyeksponowania wszelakich dodatków, a jak wiemy aspekt wizualny ma również duże znaczenie w sztuce kulinarnej :) SKŁADNIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1-2 jajka  1 czerstwa bułka, namoczona w mleku lub wodzie (zamiennie 2 łyżki(...)tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp. 180 stopni. SUGESTIA Klops świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Preferujecie kotlety czy pieczeń rzymską

Zofiana
Bułkowy kotlet 145

zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach.  Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz do smażenia mała cebula lub 1/2 większej 1 większa

Eli Gotowanie
Sos szparagowy 178

jadało się w moim domu od dzieciństwa. Taki sos często był dopełnieniem kotleta schabowego, mielonego czy zwykłych jajek sadzonych. Może i Wy się skusicie? :) Składniki: pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 chochli wody, w której gotowały się szparagi 1,5 chochli mleka sól, pieprz, cukier Szparagi obrać i pokroić na kawałki tej samej wielkości. Ugotować

My simple kitchen
Koktajl jaglany z truskawkami i jablkiem 192

znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami i jabłkiem 200 ml ugotowanej kaszy jaglanej 200 ml mleka roślinnego lub innego dozwolonego (ja polecam migdałowe lub po prostu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa klopsowa 266

która w pewnym sensie zastępuje początkowo intensywne smażenie opisane w technicznie podobnych kotletach mielonych. W obu wypadkach chodzi o „zamknięcie” mięsa i ustabilizowanie kształtu. Po sparzeniu następuje z kolei niezbyt gwałtowne gotowanie, które nie naruszy spójności mięsnych kulek. Na wszelki wypadek dodaję również nieco namoczonej w mleku (nie w wodzie!) bułki, choć generalnie jestem tego przeciwnikiem. Przypadkowy nie jest wreszcie

Kulinarna Pokusa
KOTLETY PIZZOWE Z SALAMI, SEREM I KUKURYDZĄ 182

braku pomysłu na kolację. Jak widać – opłacało się kombinować! Kotlety pizzowe smakują fenomenalnie i są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Podane z gorącym czerwonym barszczykiem zachwycą na kuchennym stole! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 1 szkl * jajko – 2 szt * mleko – ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta

Ostra na Słodko
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 529

wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane

Gospodyni Miejska
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście. 273

Kotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego   300 g białej kapusty   200 g pieczarek   1 duża cebula   1 jajko   łyżka posiekanej natki pietruszki   łyżka posiekanego koperku(...)łyżki bułki tartej   sól, pieprz   olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki   3/4 szklanki mleka   1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą

Symfonia smakowa
Placki z kapusty włoskiej 125

ugotować w osolonej wodzie, następnie odcisnąć.  Bułkę namoczyć w mleku i również dobrze wycisnąć. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle.  Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę.  Masę dokładnie wymieszać.  Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Baranek Wielkanocny migdałowy lub zajączek 140

Przepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany.  Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g  PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia

Kuchnia Danusi
Mielone roladki obiadowe 179

Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej1 średnia cebula1 jajko1 bułka kajzerka1 łyżka smalcumleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowanybułka tarta Do Nadziewania:np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowyKajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić

Praktyczna pl
Drobiowe kieszonki z bazylią 194

opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera

Słodkości i nie tylko
Tradycyjne kotlety mielone - z cyklu "Podstawy domowej kuchni" 153

blogu w prawej kolumnie pojawi się nowa zakładka zatytułowana "Podstawy domowej kuchni", aby ułatwić Wam wyszukiwanie takich przepisów. Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych(...)przypadną Wam do gustu. A z czasem sami zapewne je zmodyfikujecie. Składniki: 500 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli nie wybierzcie dobre (już zmielone

Słodkie okruszki
Frykadelki w sosie grzybowym 189

pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego,  8 cienkich plasterków boczku wędzonego,  łyżeczka musztardy,  bułka,  jajko,  sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić

Z miłości do słodkości
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 200

Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat. Składniki:  6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy

Malinowe Pocałunki
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym 273

Pyszny schabik na obiadek. Taka wersja dla odmiany a nie ciągle ten kotlet schabowy. Do schabiku dodałam cukinię i całość zapiekłam pod sosem serowym. Mięsko wyszło pyszne.składniki:700 g schabu1 mała cukiniasól,pieprzolej do smażenia2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mleka2 garście startego sera goudagałka muszkatołowaSchab pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju(...)wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek a nastęnie dolać mleko. Gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos będzie już gęsty zestawić patelnię z ognia i dodać garść startego sera. Wymieszać

Monia miesza i gotuje