Hamburger bardzo domowy 184drożdży,niecała szklanka mleka,niecała szklanka wody,3 łyżki masła,pół łyżeczki soli,łyżka cukru.Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Dolać ciepłe (nie gorące) mleko i rozpuścić drożdże. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać z solą do większej miski, wlać wyrośnięty rozczyn, podgrzaną(...)patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kilka pomysłów na... 218szybki letni obiad ;) (vege) Cukiniowe kofty/kotleciki z zielonej soczewicy, sos czosnkowy Ostatnio zaciekawiły mnie wszelkiego rodzaju kofty, choć nie wiem czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka, pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak(...)lody brzoskwinia z puszki-banan-gruszka Początkowo miało być smoothie, ale wyszło tego tak dużo, że aby miało mieć płynniejszą konsystencję musiałabym chyba dolać jeszcze z 1/2 kartona mleka i pić to, z 5l słoika xd Miksowane ze składników "za długo już to mam zamrażalce, trzeba zrobić miejsce na truskawki", a wyszło coś naprawdę genialnego w smaku, zdecydowanie
More food, love and dreams
Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) 259Uwielbiamy z Piotrem smażone grzyby panierowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, grzyby zyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą(...)Wczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy trzepaczką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 212masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis dodaję do akcji: W końcu zawitałam do Magicznych smaków . To jak na razie jedyna wegetariańska restauracja w Rzeszowie (przy(...)dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji). Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć, to szaleć: deser. Genialna
Qlinarnie i Qlinarnie
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 229Polsoja, którego używam zawsze, kiedy przyjdzie nam ochota na coś z tofu właśnie. Dla niewtajemniczonych - co to w ogóle jest tofu? Ano jest to taki "twarożek" sojowy, wyrabiany z mleka sojowego, bardzo popularny w Chinach i Japonii jako bogate źródło białka. W Polsce świetnie znane głównie w środowiskach wegan i wegetarian, ale coraz częściej można je spotkać w tzw. zwykłych(...)sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów z kaszy czy sojowych; do tego sałata lodowa, pomidory, chrupiąca papryka + ketchup i musztarda i ekspresowy wege burger gotowy. Jeśli ktoś pamięta z dzieciństwa kanapki z zimnym kotletem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 192łyżeczki drożdży instant 1/2 szkl mleka w proszku niepełna szkl wody 2 i 1/2 -3 szkl mąki pszennej 1 jajko łyżeczka soli sezam Wykonanie:Olej,wodę, mleko w proszku, cukier i drożdże, roztrzepane jajko, 2 szkl mąki łączymy ze sobą w misce i odstawiamy na ok godzinę. Do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrabiając ciasto podsypujemy je mąką(...)wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być
Malinowe Pocałunki
Roladki wieprzowe z mięsem mielonym. 249Przygotowałam je na jedną z imprez rodzinnych i okazały się hitem!!! Cieniutko rozbite mięsko nadziane soczystą masą z mięsa mielonego, do tego papryka
Rozpustne gotowanie
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 268zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno(...)mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta do posypania pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kalafiorowe kulki z sosem curry 255Kalafiorowe kulki z sosem curry Pyszne i chrupiące . Doskonałe na obiad , lub na zimno do chrupania zamiast chipsów . Moje zostały wykonane z kalafiorka , który się nieco
Ogrodnik w podróży
Kotlety nie schabowe, czyli kotleciki jajeczne 246Pierwszy post - więc się przedstawię. Jestem Iza :)16 letnia miłośniczka fotografowania, gotowania i robienia wszystkiego co ciekawe/dziwne i interesujące.Co jeszcze? Najważniejsze chyba wiecie.A po co
Czarnawisienka
Kotleciki z dorsza 163Lubicie ryby? Bo ja bardzo. Kiedyś jadłam ich znacznie więcej niż teraz. Ale kiedyś miałam też łatwiejszy dostęp do nich :) Nie mam niestety w
Codzienna kuchnia niecodzienna
Proziaki - podkarpackie smaki. 172Proziaki to kultowe danie z podkarpacia o którym ja nie miałam pojęcia. Mimo iż mieszkam od urodzenia na podkarpaciu. Było to ponoć danie biedoty która
Radość kipiąca uśmiechem.
Surówka Colesław 333kapusta. Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych obiadowych surówek. Je sekretny smak tkwi w proporcjach użytych składników: kapusta, marchew, cebula, czasami jabłko, oraz składników sosu: bywa to majonez, mleko, jogurt lub maślanka, niekiedy musztarda, chrzan czy też ocet i sok z cytryny . Aby surówka była ostrzejsza dodaję do niej zawsze łyżeczkę chrzanu, tym razem dodałam również trochę chili. Ilość(...)wlewamy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Wstawiamy surówkę do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej jednak surówka smakuje jak się ją przygotuje dzień wcześniej. Surówkę przygotowałam do grillowanych kotletów z pietruszką. The post Surówka Colesław appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 419tatar z parówek jest autorstwa całkiem realnej pani, przepis został wyróżniony przez redakcję, dostał pieniądz i poszedł do druku. Działo się to dwa lata wcześniej niż Grażka objawiła światu kotlet z kostki rosołowej. Na początku tatar z parówek mnie zadziwił, a potem przypomniałam sobie spaghetti, jakie jadłam na studiach. Podły makaron, mielonka najpodlejsza i przecier pomidorowy. Więc tatar z parówek(...)można zrobić fajnego w temacie wegańskich deserów. Przepisy brzmiały mi tak jak lubię – mało słodko. Padło na batoniki. Wersji batoników powstało kilka. Z różną ilością czekolady, kakao i mleka owsianego. Te, które miały więcej czekolady na zdjęciach wychodziły cudnie, ale były mdłe w smaku, te zaś z większą ilością płatków były jak karma psia. W końcu, po dokładnie 9 próbach
ladykitchen
Recenzja SUPERŻYWNOŚCI Davida Wolfe’a, dietetyczna zapiekanka 233produkt może z powodzeniem służyć do pielęgnacji skóry, produkcji papieru, ubrań, plastiku, materiałów budowlanych i paliwa jednocześnie (!). Będziecie również wiedzieć, której superżywności używano kiedyś jako waluty, dlaczego osoby niekarmione mlekiem matki powinny jeść spirulinę i który władca został pochowany w… miodzie. Książkę jest napakowana ciekawostkami natury historycznej i przyrodniczej. To pewnie dlatego czyta się ją fragmentami, jak połączenie powieści sensacyjnej(...)posiłków dziennie dodać jakiś super-produkt , np. do płatków na śniadanie warto dorzucić jagody goji lub acai, a do sałatek i surówek dodać siemię konopne lub aloes. Do smażenia kotletów i zabielania zup najlepszy będzie olej kokosowy (który jest jednocześnie świetnym balsamem do ciała!), a napoje zyskają na smaku i odżywczości dzięki dodatkowi sproszkowanej spiruliny lub maki. Dobrym pomysłem będzie
Qlinarnie i Qlinarnie