kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego? Jego zaletą jest to, że z jego udziałem jest bardzo szybki obiad Składniki: 0,5 kg schabu bez kości sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka wędzona papryka, tymianek, mielona kolendra Ponadto 2 jajka 2 łyżki mleka mąka
kgwjanczewosmarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy
Słodka Stronasmarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy
Słodka StronaPatisony to dietetyczne i bardzo delikatne warzywa. Najprostszy sposób na ich przygotowanie to usmażenie ich w formie placuszków w panierce.Przepis na smażone patisony:SKŁADNIKI1 średni
Moje Kuchenne RewelacjePrzedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)cebula, jajko, czerstwa bułka, 3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej, 3 parówki bez E, 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz biały mielony (użyłam Kamis). WykonanieBułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła.Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić. Parówki
Z miłości do słodkościProduktów z nasionami lnu lub olejem lnianym używam od dawna . Pamiętam olejarnię w miasteczku Nowy Tomyśl w którym mieszkali moi Dziadkowie . Tłoczono tam między innymi olej
Buniabaje w kuchnimoże być wyczuwalny. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając. Najwygodniejsza do mieszania jest trzepaczka balonowa – bardzo pomaga w tym, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka sos w dalszym ciągu mieszamy i czekamy, aż całość ponownie zgęstnieje gdy sos osiągnie już odpowiednią temperaturę (zdjęcia jak zawsze powiększają się – zobaczycie na nich dokładnie konsystencję beszamelu(...)się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne danie obiadowe. Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie
Karo in the Kitchenkukurydzą ). Są to takie kotlety , które zajadają z przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego(...)osób ) * filet z kurczaka – 2 szt * duża cebula – 1 szt * marchew – 2 szt * jajko – 1 szt * mąka – 1 szkl * majonez – 2 łyżki * mleko – 0,5 szkl * sól, pieprz, papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną
Ostra na SłodkoKotlety pożarskie robiłam po raz drugi jednak tym razem dodałam łyżkę majonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :) Składniki: 1 pierś podwójna 1 duża cebula 1 łyżka majonezu(...)łyżki masła sól, pieprz 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko duże lub 2 małe bułka tarta masło klarowane Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka
Amatorka kuchennajajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera. Podawać(...)Napiszę tu trochę o tym smacznym serku korycińskim http://www.ser-korycinski.pl/ Ser jest w pełni naturalny, bez żadnych konserwantów i bez żadnych chemicznych polepszaczy. Produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego. I dlatego zachowuje wysokie wartości odżywcze. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Zapraszam wszystkich na stronę
Kuchnia DanusiMuszę przyznać, że Hońka stała się fanem domowych burgerów. I to 100% racja, że kto raz spróbuje takich prawdziwych hamburgsów, z prawdziwym kotletem i ulubionym sosem - to już nigdy nie zapragnie zmiany. Chyba już to pisałam. Tak więc wróćmy do sedna tego wpisu. Tutaj chodzi o bułę. Może gra drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało(...)sensu. Składniki: szklanka zarodków pszennych, czyli ok 100g 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - razem 300g szklanka mąki pszennej tortowej 25g drożdży świeżych łyżeczka drożdży instant szklanka letniego mleka szklanka wody plaster masła, ok 30g łyżeczka cukru Przygotowanie: Suche składniki przesiać i wymieszać razem (poza cukrem). Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem i poczekać chwilę aż ruszą
Karczma HonoriettyKotlet z kurczaka na każdym chyba stole pojawia się bardzo często, najczęściej w klasycznej postaci. Dziś przedstawiam pomysł jak w łatwy sposób można nadać mu nowego, wyjątkowego smaku. Jak dla mnie taka wersja jest nawet smaczniejsza- mięso ma wyrazistszy smak a panierka jest chrupiąca, lekko słonawa i ma piękny złoty kolor. Składniki: duży filet z kurczaka 1/2 paczki krakersów(...)solonych 2 łyżki musztardy chrzanowej 1/2 szklanki mleka sól pieprz słodka papryka mąka tłuszcz do smażenia Mięso opłukać, pokroić na płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mleko wymieszać z musztardą. Mąkę przesiać na osobny talerz. Krakersy umieścić w woreczki i rozdrobnić je za pomocą wałka, przesypać na talerz. Mięso panierować w mące, następnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego warzywa i miałam dylemat co z nią zrobić. Akurat planowałam zrobić na obiad mielone więc dodałam ją do mięsa. Jaki był efekt? Moje dzieci nie wyczuły jej w kotletach a mi udało się nie zmarnować tego warzywa a przy okazji dzieciom przemyciłam dodatkowe warzywko do ich jedzenia :) Składniki: 100g obranej kalarepy 250g mielonego mięsa(...)Kalarepę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Gdy kalarepa będzie już miękka dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć. Wystudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Odcisnąć dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko. Mięso posolić i popieprzyć. Dodać wystudzona cebulę i kalarepę. Składniki dokładnie połączyć. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor
Amatorka kuchennawielu turystów, tak wiele tzw. podróbek. W samym Zakopanem obok prawdziwego góralskiego jadła, jest bardzo wiele potraw pospolitych, które jednak starają się promować region góralski. Spotkać tu możemy np. kotlet harnasia, szaszłyk juhasa, czy nawet góral burger- będący po prostu pospolitym hamburgerem niczym nie wyróżniającym się od tych spotykanych wszędzie indziej. Jak widać z wszystkiego można zrobić danie "tradycyjne(...)niemalże na równi z tymi potrawami prawdziwie góralskimi takimi jak np. moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami
Kuchenne aromatypuffs 4. Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9. Spaghetti(...)grains 16. Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17. Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18. Jarskie risotto / Non-meat risotto 19. Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20. Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z cornbreadem (przygotowanie ekspresowe
Qlinarnie i QlinarnieInspiracją dla mnie był przepis na blogu Pyzy. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne i już wiem, że niebawem je powtórzę ... choć nigdy nie
Aga w kuchninieco soli. Wszystko mieszamy i gotujemy na mocnym ogniu ok. 4 min, aż sos się nieco zredukuje i lekko zgęstnieje. 5 . DUSZENIE MIĘSA (5 min) Do sosu dorzucamy usmażone kotlety, pokrywamy je nim z każdej strony i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min, przewracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty(...)coś na kształt bardzo gęstego serka homogenizowanego – np. Piątnica Twój Smak, Kiri, Philadelphia…), łyżkę masła oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy i w miarę potrzeby dolewamy jeszcze nieco mleka do uzyskania pożądanej konsystencji (u nas było to ok. 50 ml). Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli i gałki. PODANIE Mięso oraz puree nakładamy na talerz i wszystko polewamy sosem
Nerds Kitchenchlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych(...)komponuje sobie posiłki i na końcu płaci za różne jego składowe. Co jest jeszcze w Rosji popularne? W sklepach możemy spotkać baardzo duże ilości produktów mlecznych, jak np. mleko z 6% zawartością tłuszczów, czego chyba w Polsce nie widziałam:), szeroki wybór kwasu chlebowego do picia, suszone rybki i tanią wódkę. A teraz wybrane rzeczy ze sklepu: Batoniki twarogowe (syrki), pyszne
psgotujemy