Kalafiorowe kulki z sosem curry Pyszne i chrupiące . Doskonałe na obiad , lub na zimno do chrupania zamiast chipsów . Moje zostały wykonane z kalafiorka , który się nieco
Ogrodnik w podróżyPierwszy post - więc się przedstawię. Jestem Iza :)16 letnia miłośniczka fotografowania, gotowania i robienia wszystkiego co ciekawe/dziwne i interesujące.Co jeszcze? Najważniejsze chyba wiecie.A po co
CzarnawisienkaLubicie ryby? Bo ja bardzo. Kiedyś jadłam ich znacznie więcej niż teraz. Ale kiedyś miałam też łatwiejszy dostęp do nich :) Nie mam niestety w
Codzienna kuchnia niecodziennaProziaki to kultowe danie z podkarpacia o którym ja nie miałam pojęcia. Mimo iż mieszkam od urodzenia na podkarpaciu. Było to ponoć danie biedoty która
Radość kipiąca uśmiechem.kapusta. Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych obiadowych surówek. Je sekretny smak tkwi w proporcjach użytych składników: kapusta, marchew, cebula, czasami jabłko, oraz składników sosu: bywa to majonez, mleko, jogurt lub maślanka, niekiedy musztarda, chrzan czy też ocet i sok z cytryny . Aby surówka była ostrzejsza dodaję do niej zawsze łyżeczkę chrzanu, tym razem dodałam również trochę chili. Ilość(...)wlewamy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Wstawiamy surówkę do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej jednak surówka smakuje jak się ją przygotuje dzień wcześniej. Surówkę przygotowałam do grillowanych kotletów z pietruszką. The post Surówka Colesław appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętatar z parówek jest autorstwa całkiem realnej pani, przepis został wyróżniony przez redakcję, dostał pieniądz i poszedł do druku. Działo się to dwa lata wcześniej niż Grażka objawiła światu kotlet z kostki rosołowej. Na początku tatar z parówek mnie zadziwił, a potem przypomniałam sobie spaghetti, jakie jadłam na studiach. Podły makaron, mielonka najpodlejsza i przecier pomidorowy. Więc tatar z parówek(...)można zrobić fajnego w temacie wegańskich deserów. Przepisy brzmiały mi tak jak lubię – mało słodko. Padło na batoniki. Wersji batoników powstało kilka. Z różną ilością czekolady, kakao i mleka owsianego. Te, które miały więcej czekolady na zdjęciach wychodziły cudnie, ale były mdłe w smaku, te zaś z większą ilością płatków były jak karma psia. W końcu, po dokładnie 9 próbach
ladykitchenprodukt może z powodzeniem służyć do pielęgnacji skóry, produkcji papieru, ubrań, plastiku, materiałów budowlanych i paliwa jednocześnie (!). Będziecie również wiedzieć, której superżywności używano kiedyś jako waluty, dlaczego osoby niekarmione mlekiem matki powinny jeść spirulinę i który władca został pochowany w… miodzie. Książkę jest napakowana ciekawostkami natury historycznej i przyrodniczej. To pewnie dlatego czyta się ją fragmentami, jak połączenie powieści sensacyjnej(...)posiłków dziennie dodać jakiś super-produkt , np. do płatków na śniadanie warto dorzucić jagody goji lub acai, a do sałatek i surówek dodać siemię konopne lub aloes. Do smażenia kotletów i zabielania zup najlepszy będzie olej kokosowy (który jest jednocześnie świetnym balsamem do ciała!), a napoje zyskają na smaku i odżywczości dzięki dodatkowi sproszkowanej spiruliny lub maki. Dobrym pomysłem będzie
Qlinarnie i Qlinarnienasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki soli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili(...)tygodniowy program rewitalizacji ciała. Polega on nie tylko na odciążeniu organizmu od zakwaszającego mięsa, ale i wywołujących u wielu osób wewnętrzne stany zapalne czy nieuświadomione alergie glutenu, mleka i produktów mlecznych. Wypróbowałam jak na razie kilka przepisów, a mam książkę dość krótko. Bardzo mi się podobają – idealnie podane proporcje, świetny smak i dostępne składniki. Na pewno wypróbuję więcej, w pierwszej
Qlinarnie i Qlinarniepszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, 200g masła. W 2/3 szklanki mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić.Polewa: 100g mlecznej czekolady(...)smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę materii nie obciąża trzustki nie zawiera cholesterolu idealny dla diabetyków Pokusiłam się również na usmażenie zwykłych kotletów schabowych na oleju kokosowym.Kotlet przede wszystkim nie ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny, co nadało kotletom bardzo ciekawego smaku.Podsumowuj
Z miłości do słodkościrukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn(...)każdy placek smarujemy farszem, bardzo cienko, troszkę więcej niż jakbyście smarowali je masłem. Chodzi o to, aby uzyskać cienką warstewkę mięsa, które ładnie się przyrumieni, a nie placek z kotletem mielonym Radzimy też przejechać po całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze bardziej pozwolą na smaczne zarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie uformować lekko boki każdego placka
Nerds Kitchenmassaman – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 400 ml * pasta z tamaryndowca, sos rybny – po 1 łyżce * cukier palmowy – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni podgrzewamy połowę mleka kokosowego , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy: kardamon, liść laurowy oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. W rondelku podgrzewamy pastę curry(...)lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania w piekarniku. WŁAŚCIWOŚCI: Cząsteczki mineralne zawarte
Ostra na Słodkotakie zwykłe gotowane ziemniaki (tak, tak - ziemniaki, niby nic takiego, a będąc na jednym z wyjazdów nigdzie żadna knajpa nie serwowała ich osobno - były zazwyczaj w zestawie obiadowy z kotletem itp.)- najedz się porządnie! Oczywiście nie można się najeść na zapas, ale ważne, żeby najeść się dość, tak aby za chwilę nie chodzić głodnym. Zwłaszcza, że nie wiemy, kiedy taka(...)stanowi to problemu :) Warto też pytać w miejscach serwujących jedzenie o opcje wegańskie (nie zawsze wszyscy wiedzą "jak to działa", więc warto powiedzieć że szukamy dania bez mięsa, mleka, jaj i nabiału ogólnie - albo zaznaczyć, że jesteśmy na nie uczuleni). Popularność weganizmu rośnie coraz bardziej i często takie formy żywienia są uwzględniane w menu - więc nie zaszkodzi zapytać. Dodatkowo, jeżeli
Bananowe Polełamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne(...)musi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka z grzybami prawdziwymi , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz
Kulinarny karnet Christopheraparówek 3. 2 cebule 4. 1 łyżeczka ziół prowansalskich 5. Olej do smażenia 6. Margaryna do wysmarowania formy 7. Bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: 1. Żółtka ubijamy z mlekiem, z pieprzem i przyprawą kucharek. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Masę odstawiamy na 20 minut. 2. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę(...)dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę
Moje domowe kucharzeniegotujemy pod przykryciem 3-5 min w małej ilości wody). Dodajemy jarmuż do kaszy, doprawiamy całość do smaku solą (ok 1/3-1/2 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Formujemy niewielkie kotlety obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy dwustronnie na nieprzywierającej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię). Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet(...)wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać
Qlinarnie i Qlinarnie