kotlet p - 500 przepisów (strona:10/34)

Szpinakowe kotlety mielone 209

Dziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku . Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj tego przepisu . Składniki  300 dag mięsa mielonego wieprzowego  paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego  2 jajka  1 łyżeczka pieprzu czarnego  sól do smaku  1 szklanka bułki tartej  1 szklanka mleka  1 łyżka(...)połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka można dodać odrobinę suchej bułki tartej . Mamy już przygotowane mięso , na talerz wysypujemy bułkę tartą,i zaczynamy formować nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej  , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu na złoty kolor po obu stronach , i tak postępujemy do wykorzystania całego

Mój Smak
PIZZA Z KOTLETEM 196

Kolejna propozycja Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI:   Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone

Gotowanie Patki
BURACZANE KOTLETY Z SOCZEWICY I KOMOSY RYŻOWEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 147

Pełne białka, wysoko odżywcze, idealne jako część składowa dania obiadowego lub kolacyjnego, pyszne KOTLETY. Ich jeden z głównych składników to quinoa (komosa ryżowa) zawierająca komplet aminokwasów, sporą dawkę magnezu, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, witamin: A, B6, E . Kolejny to soczewica - znakomite roślinne źródło białka, potasu, kwasu foliowego . Następnym komponentem są buraki - skarbnica żelaza . Już tylko wystarczy dorzucić dla smaku cebulę(...)buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy.  Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy.  Mokrymi dłońmi formujemy kotlety.  Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Kotlety można również z powodzeniem usmażyć na patelni.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Roladki schabowe faszerowane 226

Jestem zdecydowanym miłośnikiem roladek. Zarówno wieprzowych jak i drobiowych! Dziś z farszem z papryki, cebuli i pieczarek. Składniki na roladki: 2 kotlety schabowe wieprzowe ½ papryki czerwonej 10 dag pieczarek ½ białej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku szczypiorek jajko bułka tarta do panierki Wykonanie roladek: Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Pieczarki(...)cebulę, paprykę oczyścić, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, następnie ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorem. Kotlety posmarować bardzo cienko masłem, nakładać przygotowany farsz i zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami Następnie maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzany oleju z każdej strony na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
FIT KOTLETY Z SELERA 190

najpopularniejsze danie wegańskie. Częściej nazywane selerybą (mnie ta nazwa nie przekonuje) i smażone z użyciem dużej ilości tłuszczu (to mi również nie odpowiada). W mojej kuchni tę potrawę nazywam kotletami z selera i przyrządzam w pieczonej formie. Uwielbiam je nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania i cenę :-). To danie udowadnia, że kuchnia wegańska nie musi być droga(...)skomplikowana. Dwa takie kotlety plus ulubiona surówka to dla mnie obiad idealny. Nawet córeczka się przekonała do smaku selera w takiej postaci. O właściwościach odżywczo-zdrowotnych selera bulwowego pisałam już przy okazji przepisu na frytki z tegoż warzywa (dla zainteresowanych tymi faktami -  KLIK ).  Do przygotowania kotlecików, a raczej opanierowania, użyłam domowej mąki orkiszowej (zmielonych ziaren skiełkowanego orkiszu). Można

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety z gotowanego drobiu 210

przejeść.  Często je obieram, mrożę i wyciągam gdy potrzebuję np do krokietów czy pierogów, ale i one w końcu mogą się znudzić.  Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym je ożywić, by nie były za suche. Do głowy przyszły pieczarki, bo akurat miałam w domu, a zawierają w sobie trochę wody i żółty ser, który(...)doskonale je spoił. Kotleciki wyszły mięciutkie,pulchne i naprawdę smaczne. Polecam, zwłaszcza jeśli także macie w zanadrzu gotowane mięso. Składniki na ok 14 kotletów:   700g drobiowego mięsa gotowanego (u mnie "rosołowego") 1 większa pierś z kurczaka 300g pieczarek 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera żółtego w kawałku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej do farszu

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety z grochu, wegetarianskie 185

wegetarianka i, że to już tak na stałe ale nie zmienia to faktu, że mam satysfakcję i dobrze się z tym czuję.  Wczoraj miałam wprost przemożną chęć na kotlety i surówkę z białej kapusty.  Na kotleta postanowiłam przerobić strączki a konkretnie groch.  Efekt mnie zaskoczył!  Pełne smaku, zwarte, chrupiące, idealne także na kanapkę.  Powtórzę(...)jeszcze nie raz! Wegetariańskie kotlety z grochu na ok 10 niewielkich kotlecików 150 g łuskanych ziaren grochu 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz spora szczypta majeranku szczypta mielonej, wędzonej papryki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Groch płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli (mi to zajęło ok 35 minut). Cebulkę kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 176

jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Schab Kapusta pekińska Pieczarki Szynka szwarcwaldzka Sól Pieprz Pomidory krojone z puszki Masło klarowane Wykonanie: Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy ( tyle liście ile kotletów ) i zanurzamy ( na kilka minut ) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne. Schab kroimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy kotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed

Smaki Ewy
Nadziane ziemniaczane kotlety 151

musztardy. Nie zwiększamy natomiast ilości oleju. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli kotlety robimy ze świeżych ziemniaków, od razu po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było(...)zdjęciu lub okrągłe. Ważne, aby miały grubość ok. 1 - 1,5 cm, inaczej farsz po usmażeniu pozostanie surowy w środku. Smażymy na ok. 1 cm rozgrzanego oleju. Boki kotletów mają być zanurzone w tłuszczu. Pilnujemy, bo kotlety łatwo się przypalają. Mają mieć jasnobrązowy lub brązowy kolor. Jeśli pozostawimy je złote istnieje ryzyko, że mięso w środku zostanie surowe. Po usmażeniu

Kuchnia od dwojga
Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów 169

Ciecierzyca z kminem rzymskim to jedno z moich ulubionych kulinarnych połączeń Dzisiejsze kotlety zostały wzbogacone o suszone pomidory, co nadaje im naprawdę wyjątkowego smaku. Z przepisu wychodzi 9 dużych kotletów. 350 g ciecierzycy ok. 15 kawałków suszonych pomidorów z oleju 2 jajka 1 średnia cebula 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu sól 2 łyżeczki(...)posiekać. Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, pomidory, natkę, olej z pomidorów, jajka, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli, pieprz, kmin rzymski i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor

Bullio
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 215

róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka i czerwonej fasoli, które wykorzystane dzisiaj przeze mnie na kolację, nie wrócą na nasz stół przez długi czas. Przygotowane z nich kotlety są zwarte i sycące, świetnie nadają się również do zapakowania i zabrania ze sobą, jako element posiłku jedzonego poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około(...)kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

Even Better Food
Najlepsze mielone kotlety 169

Blueberry Corner by "jagodzianka" To najlepsze mielone kotlety jakie jadłam ja i moja rodzina. Karkówka sprawdza się w tym daniu, bo sprawia że kotlety … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsze mielone kotlety pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
WEGAŃSKIE KOTLETY JAGLANO-BURACZANE 172

Kotlety roślinne to bardzo smaczny, zdrowy, efektowny obiad. W połączeniu z surówką, gotowanymi warzywami, porcją kaszy lub ryżu pięknie ozdobią talerz, smacznie i zdrowo nasycą. Do spożywania kaszy jaglanej już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wielu ją kocha za właściwości odkwaszające, bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów (cynk, miedź, żelazo), a przede wszystkim za walory smakowe. Odpowiednio(...)ugotowana, pozbawiona goryczki cudownie wzbogaca smak potraw. Dziś połączona z burakiem, cebulą i groszkiem stworzyła świetnie się prezentujące i jeszcze lepiej smakujące kotlety obiadowe. Polecam!  Składniki na 10 kotletów o średnicy 6-7 cm: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 burak, 1 cebula,  6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego, 1 łyżka sosu tamari, 1 łyżeczka soli

Jeść, by żyć w zdrowiu
Roladki wieprzowe z serem i suszonymi pomidorami 274

papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam je z kaszą orkiszową i warzywami. Pyszny mieliśmy obiad;) Składniki: 8 kotletów ze schabu o grubości 1cm (albo kawałek schabu o wadze ok 1kg) 2 łyżki musztardy 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125g) pieprz sól mąka do obtoczenia roladek(...)olej lub olej z suszonych pomidorów do smażenia 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% 2 gałązki rozmarynu Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat. Ser pokroić w ósemki. Kotlety oprószyć pieprzem, posmarować cienko musztardą, wyłożyć pół łyżki pasty pomidorowej i kawałek sera, zwinąć jak krokiety (można dodatkowo obwiązać kuchenną nicią albo spiąć

Obiad gotowy
Kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną 147

Nowy przepis od dawna mi znany :) Takie połączenie mięsa z owocami lubię i akceptuję pomimo mojej ogólnej niechęci łączenia potraw mięsnych z wszelką słodyczą. Przepis na kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną (4 porcje): 4 kotlety schabowe (około 500 - 600 g) jajko mąka bułka tarta sól 4 plastry ananasa 4 plastry sera Gouda kilkanaście owoców żurawiny (dałam około(...)Mięso umyć, rozbić i osolić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Kiedy kotlety będą już usmażone (nie zdejmując ich z patelni) nałożyć na nie po plasterku ananasa. Na ananas ułożyć plasterek sera żółtego. Następnie w miejscu otworu ananasa wrzucić kilka owoców żurawiny. Patelnię zakryć na kilka minut pokrywką, aby ser się rozpuścił

Karola gotuje
Bitki z dzika z grzybami leśnymi 206

Bitki, zrazy  – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Podobnie jak bitki, można przygotować  gulasz z dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę.  700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec(...)tłuszcz gęsi, 150 ml czerwonego wytrawnego wina Szynkę z dzika umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż. Kotlety stłuc, oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić dodając szczyptę cukru i soli. Przełożyć do mięsa. Dodać listki laurowe, pieprz, rozmaryn, jałowiec, łyżeczkę do kawy soli

królestwo garów
Jaglane wegańskie kotlety z porem i słonecznikiem 182

ciepłe śniadanie czy kolację. Jeśli mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, ich przygotowanie zajmie nie więcej niż kwadrans. Zapraszam na wyraziste w smaku, bardzo smaczne jaglane kotlety z porem i ziarnami słonecznika. Składniki (na 4 kotlety): - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - około 20 cm pora - garść ziaren słonecznika - 2 łyżki zmielonych nasion lnu - 1/2 łyżeczki soli himalajskiej - 1 łyżeczka przyprawy(...)Kaszę, siemię lniane, sól i przyprawy dokładnie zmiksuj w pojemniku blendera.  Por pokrój w plasterki, wymieszaj z masą i ziarnami słonecznika. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki, spłaszczając je formuj kotlety. Smaż na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony

Smakuje zdrowo
Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką 151

sojowy gulasz z dodatkiem aromatycznej wędzonej papryki. Danie sycące i mocno rozgrzewające. Koniecznie wypróbujcie! Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych (100 g) 1 puszkę pomidorów  220 g suszonych pomidorów w oleju (1 słoiczek) 4-5 średniej wielkości śliwki 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki suszonej wędzonej(...)papryki 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej  1 łyżeczkę majeranku 1 łyżka ziół prowansalskie  Olej lub oliwa Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw przez kilka minut gotujemy kotlety sojowe, aż dostatecznie wchłoną wodę i staną się miękkie.  2. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy

Bananowe Pole
Burgery wołowe = BułoweLoveKrowe 169

będzie posiadał konkretnego zestawu składników i metodyki przyrządzania "krok po kroku". W przypadku burgerów, chyba jest to zdecydowanie element zbędny. Najpierw musimy się zastanowić, co w takiej bule, poza kotletem (z dobrej jakości wołowiny lub po prostu wołowiny, bez żadnych dodatków/konserwantów/glutaminianów sodu/mąki/skrobi etc.) chcielibyśmy zastać. Czas smażenia kotletów, zależy od tego jakie lubimy. Określiłabym(...)zdjęciu kombinacja smaków jest na prawdę dowolna. Poczynając od spodniej buły Hońka proponuje: chutney z czerwonej cebuli, rukolę, grillowaną gruszkę, grillowanego dosłownie przez chwilę pomidora i cebulę białą, kotleta wołowego, plaster Lazura Błękitnego, plaster Goudy, odrobinę pasty Sambal Oelec, plasterek upieczonej szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej i ulubioną musztardkę

Karczma Honorietty
Kotlety z piersi z kurczaka moczone w mleku 210

zrobione kotlety nigdy nie będą suche a dzięki temu staną się jeszcze bardziej delikatne. Składniki: Piersi z kurczaka Mleko Mąka jajko Bułka tarta Sól, pieprz Ulubione przyprawy Wykonanie: Rozklepujemy kotlety z piersi z kurczaka przez folię ( nie porwiemy mięsa ). Do mleka dodajemy ulubione przyprawy oraz sól i przygotowane mięso. Całość zostawiamy na kilka godzin w lodówce  ( dobrze jest(...)zostawić na całą noc ). Po kilku godzinach odsączamy kotlety, przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złocisty kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym 194

Idealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko Sól vegeta Pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 100 ml mleka 4 jajka ugotowane na twardo olej Sos musztardowy 500 ml bulionu wołowego ( lub innego ) 3 spore łyżeczki musztardy(...)słodkiej śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy

Smaki Ewy
Pieczeń rzymska 173

Pieczeń rzymska to bardzo specyficzne, trudne do jednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład(...)sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych kotletów mielonych, pieczeń rzymską również można podać w analogiczny sposób na ciepło. W każdym razie, ze względu na swoją uniwersalność oraz łatwość przechowywania, jest ona częstym gościem na naszych stołach, zwykle jednak w charakterze zimnej przystawki, zarówno na co dzień jak i od święta. Pieczeń rzymska

Kulinarna Pokusa
Kotlety jajeczne z marchewką 183

zdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-) 2 duże marchewki

Szefowa kuchni
Sałatka z rukolą i kotletem schabowym 188

Przed wyjazdem, musimy dobrze zjeść Sałatka z rukolą i kotletem schabowym SKŁADNIKI: rukola pomidorki koktajlowe serek typu włoskiego  kotlet schabowy smażony słonecznik i dynia oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, przyprawa włoska chleb włoski Zrobić tradycyjne kotlety schabowe. Usmażyć pestki dyni i łuskany słonecznik, można dodać szczyptę cukru, ładniej się zarumienią. W dużej misce umieścić rukole, pokrojone pomidorki

MarciochaKucharzy
Schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych 167

Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety. Do innego naczynia wsypać mąkę. Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję. Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu smażyć na rozgrzanym oleju  z obu strony. Nie dopuszczać(...)nadmiernego przypieczenia płatków, gdyż mogą być gorzkie. Do takich kotletów doskonale pasuje surówka z marchwi . Ilość potrzebnych składników zależy od tego jak dużo mamy indyka

Kuchcik gotuje
Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 148

Niedzielny obiad nie może być nudny, czy taki sobie. Czemu? Nie mam pojęcia, ale tak się jakoś u nas utarło, że na niedzielę powinien być kotlet. Lecz moje smyki są tak wybredne, że ciężko im dogodzić. To sobie poszperałam po lodówce i znalazłam to i owo, i tak oto, metodą prób i błędów, zagościł na naszym stole taki obiad. Jest(...)miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym  tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .   Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny

Bea(u)ty kitchen
Domowe hamburgery 141

hamburgerów Przygotowanie: _______________________ Wołowinę zmielić, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, sosem ostrygowym i musztardą. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować z mięsa 6 okrągłych kotletów. Rozgrzać mocno patelnię grillową, spłaszczyć kotlety i grillować  do zrumienienia po około 4-5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni opiec wnętrza przekrojonych bułek. Na dolną część bułki wyłożyć(...)łyżkę chutneya,  liść sałaty, kotlet  posmarowany keczupem, cebulę, plasterki ogórka i papryczki. Przykryć wierzchem bułki posmarowanej odrobiną majonezu. Udekorować listkami sałaty i pietruszki. Podawać gorące.Smacznego

Gosia gotuje
Karkówka z grilla 196

sól-czosnek-olej   Karkówkę kroimy w cienkie plastry, czosnek w plasterki.   Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy przyprawą barbecue i soląi układamy warstwę kotletów. Polewamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue i solą a na to układamy plasterki czosnku.Tak układamy warstwy do wyczerpania mięsa.Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej(...)następny dzień zabieramy ze sobą wszystkie niezbędne do grillowania akcesoriai udajemy się na smaczny obiadek na łonie natury.Rozgrzewamy węgiel i na tacce układamy nasze kotlety z karkówki.Czosnek powinien leżeć na mięsie, aby się nie spalił.   Kiedy słyszymy nasze ulubione skwierczenie tłuszczu sprawdzamy stopień zrumienieniamięsa na spodniej stronie i w razie potrzeby obracamy kotlety, pozostawiając czosnekna wierzchu

Maminek kulinarny
Schabowe z ananasem i żurawiną 165

ananas, jak dla mnie świetne połączenie :) Takie smaki to ja uwielbiam ! Podałam je z ziemniakami i mizerią, bo to takie moje ulubione, standardowe dodatki do schabowszczaka :) Składniki :5 kotletów schabowych5 plasterków ananasa z puszki5 łyżeczek żurawiny5 plasterków sera żółtegoPrzygotowanie:Kotlety usmażyć tak jak zawsze (rozbić, posypać solą, pieprzem lub vegetą, maczać w jajku i na koniec w bułce tartej(...)Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Kotlety układamy w blaszcze, na każdego kładziemy plasterek ananasa, w środek wkładamy łyżeczkę żurawiny i układamy plasterek sera z wyciętą dziurką, tak żeby żurawina była na wierzchu. Podpiekamy w piekarniku w 180st. C do czasu roztopienia sera. Smacznego ! :)źródło: tastefully

charlotte gotuje
pierś w marynacie z soli wędzonej i papryce chilli... 198

suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć w marynacie i do lodówki na całą noc przed obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety można podać z ziemniakami i buraczkami lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!! kotlety mają

W Mojej Kuchni Lubię
mielone z czubricą na kapuście młodej... 214

smaku łopatkę zmieloną dobrze wymieszać z jajkiem, czubricą, vegetą, namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić(...)minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać na kapuście, można zjeść z ziemniakami, pieczywem.............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand: zawiera naturalne składniki - skład: cząber, lubczyk, kozieradka, sól - zastosowanie: dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola i soczewica, do dań z baraniny

W Mojej Kuchni Lubię
Cheeseburger z serem w wersji fit 418

konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku  100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek i cebule kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do czasu, aż z obydwu stron. . Mi zajęło to ok. 5 minut.Pierwszego(...)kotlecika warto sprawdzić od środka i z następnymi już nie będzie wątpliwości co do właściwego czasu.Po usmażeniu kotletów położyć na nie plasterki sera. W międzyczasie w piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułeczki (u mnie: 2-3 minuty i 170 stopni C). Sos Do jogurtu dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku (można dodać czosnek granulowany albo przyprawę tzatziki) doprawić sola i pieprzem

Sylwetka Od Kuchni
Lunchbox: Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami + koreczki 333

Kolejny raz popularna u mnie sałatka makaronowa z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami. Do tego koreczki z kotleta i ogórków konserwowych. Nim nie może się marnować. Sałatka: Składniki: pół opakowania makaronu np. kolanka puszka tuńczyka kilka czarnych oliwek 1 pomidor szczypiorek majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odsączyć z wody, przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, pokrojonego w kostkę(...)pomidora, pokrojone w plasterki oliwki i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.  Koreczki: Składniki: 1 kotlet drobiowy/schabowy 2-3 ogórki konserwowe wykałaczki Wykonanie: Kotlet pokroić w kostkę, a ogórki w ok. 2 cm plasterki. Na zmianę nadziewać je na wykałaczki jak koreczki

Pasja Smaku
Kotlety z cukinii z miętowym guacamole 198

Przepis szybki na przepyszne, orzeźwiające kotlety z cukinii zaczerpnęłam z programu Marty Dymek. Smakują obłędnie a dodatek guacamole - mojego ulubionego sosu nadaje im jedyny i niepowtarzalny smak. Zachęcam nie tylko wegan i wegetarian do próbowania ale i mięsożerców, zobaczycie jaki można super obiad zrobić bez mięsa. Polecam gorąco. Kotlety z cukinii z miętowym guacamole. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Filet z kurczaka - aromatyczny i soczysty kotlet . 169

ostrożnie układamy. Każde takie dziabnięcie widelcem,  robi otwory w mięsie, którym wypływa sok z zewnątrz. Osobiście znam osoby, które stoją nad patelnią i z uporem maniaka szturchają ten kotlet widelcem, przesuwają, dociskają. Nie, tak nie robimy, jak go położymy na patelni, na lekkim ogniu, zostawiamy go w spokoju na kilka minut. Niech się pozamyka, dobrze zetnie i przypiecze(...)jest bardzo delikatne i soczyste. Bez długiego marynowania i specjalnych mikstur. 😋 Jeśli mamy grusze kawałki mięsa, w czasie smażenia drugiej strony, można przykryć pokrywką. I tak postępujemy z każdym kotletem, w panierce czy bez, rolowany czy mielony...nie molestujemy widelcem

Dieta moja pasja
Schabowe po rusku 174

folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem. Cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem. Rozkładamy na plastrach schabu (nie przykrywamy całej powierzchni kotleta), przykrywamy serem i oprószamy papryką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200°C i pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli ser zacznie się za bardzo rumienić można przykryć folią(...)czerwonej kapusty. Jak dla mnie to połącznie było idealne, ale każdy oczywiście poda z czym lubi. Nietuzinkowy i ciekawy smak, prostota przygotowania – ten przepis to alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Przepis podpatrzyłam u Alex na blogu W mojej kuchni . Gorąco polecam i życzę smacznego. Ps. Schabowe po rusku – zrobione, zjedzone… i dalej nie wiem skąd ta nazwa. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Klopsiki w sosie grzybowym 175

wręcz wejść do grupy przepisów wykorzystanych dość często. Klopsiki w sosie grzybowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką(...)mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać. Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kulki. Ewentualnie każdy klopsik obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Usmaż na nim kotlety. Gdy mięso nabierze lekkiego koloru, zmniejsz płomień i na patelnię dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula ładnie się zezłoci, do klopsików dodaj namoczone wczesniej grzyby wraz z wodą

blog.moje-pasje.info
Kotlety z czubajki kani oraz dylemat szron czy szadź 170

pewnie ostatni raz w tym roku. Było strasznie zimno, co odczuł też mój aparat, który wysiadł po godzinie. Udało mi się jednak sfotografować osady atmosferyczne (na dole postu). Z kotletami z czubajki kani wiąże się pewne wspomnienie z dzieciństwa. W rodzinnym domu jadało się je zawsze, szczególnie na początku lata. Pamiętam, że kiedyś rodzice poczęstowali nimi znajomego, który był pewien(...)kotlety z... cielęciny! Składniki : kapelusze czubajki kani mleko jajko bułka tarta sól  Odłamać nóżki od kapeluszy kani.  Kapelusze pokroić na połówki lub ćwiartki i włożyć do talerza z mlekiem. Powinno go być tyle, by grzyby były zanurzone do połowy.  Odstawić grzyby na przynajmniej dwie godziny do lodówki. Jajko rozbełtać z odrobiną mleka i solą. Kapelusze obtoczyć najpierw

Weekendy w domu i ogrodzie
Niezwykła moc kaszy jaglanej !!! 917

kaszy jaglanej 💛💜 Gości ona na moim stole bardzo często na słodko i na wytrawnie. Na słodko możemy z niej wyczarować naprawdę smakowite desery, na wytrawnie najczęściej przygotowuje z niej kotlety do obiadu z różnymi dodatkami, ale to nie koniec możliwości, możemy zrobić z niej również pyszny pasztet, dania jednogarnkowe, zupy oraz pasty do kanapek. Dla wszystkich mam polecam ugotować(...)wystarczy zmiksować banana lub jabłko, ewentualnie dodać trochę soku i mamy pyszny i zdrowy deserek dla naszego dziecka.  Zapraszam na kilka moich przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej: 1. Kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami 2. Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej 3. Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 4. Wegański pasztet z czerwonej

kulinarne odsłony pati
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 231

DOMOWE SZNYCLE Z MIĘSA MIELONEGO PO WIEJSKU Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami . Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny

Moja Książka Kucharska
SUROWKA Z SALATY Z POMIDORAMI 147

Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach. Krok 5. Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem . Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs np. do : KOTLETY Z CIELĘCINY KOTLETY SCHABOWE Z KMINKIEM

Moja Książka Kucharska
Kotlety z pęczakiem i pieczarkami 235

Nasza propozycja na kotlety mielone w innym wydaniu. Do środka zapakujemy pęczak, pieczarki, mozzarellę i kilka dodatków.    Składniki: -0,7 kg mięsa mielonego -czerstwa bułka -2 jajka -ząbek czosnku -5 dkg pęczaku -4 pieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak(...)mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. na ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Roladki schabowe z pieczarkami 165

Schab to nie jest nudne mięso, zaręczam. Chociaż niektórym kojarzy się wyłącznie z tradycyjnym kotletem schabowym, przesuszoną pieczenią, czy sosem bez smaku. Uwierzcie, że nie potrzeba wiele, by odczarować ten rodzaj mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na schabowy obiad- zapraszam do lektury. Roladki, o których będzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu(...)patelni bez dodatku tłuszczu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i tymiankiem. Gdy pieczarki ostygną mieszam je z surowym jajkiem. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe. Ja zawsze podczas tej czynności przykrywam mięso folią spożywczą, dzięki temu kawałeczki mięsa nie rozpryskują się po kuchni. Mocno rozgrzewamy tłuszcz, w którym marynowało się mięso i krótko podsmażamy każdy

Pichceniomania
Cukiniowe mielone 183

delikatności.  Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować!  Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka  1/2 cukinii(...)jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku z cytryny  sól, pieprz  płatki / ziarna do obtoczenia kotletów  Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać rozdrobione mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej masy uformować kotleciki (mi wyszło ich łącznie

Kuchnia Ellie
Ketchupowe Kotleciki Z Mięsa Z Rosołu 162

Kotleciki dzięki ketchupowi są bardziej wyraziste w smaku i na pewno znajda jeszcze więcej swoich zwolenników :) Składniki na około 6 kotletów: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 3-4 łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego 1 jajko sól , pieprz do smaku kilka szczypiorków posiekanych na drobno 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć(...)dodać więcej słodkiej ) mąka pszenna do obtoczenia kotletów ( ja użyłam pełnoziarnistej ) olej do smażenia 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. ( ja tym razem zblędowałam

Gotowanie...to proste !
Kotleciki z fasoli i kapusty 295

przesyłkę kilku różnych rodzajów fasoli. Z fasoli Piękny Jaś postanowiłam zrobić kotleciki. Kiedyś gdzieś widziałam już podobne z dodatkiem kapusty kiszonej i powiem Wam, że to jest świetne połączenie. Kotlety dzięki temu nie są mdłe i nabierają fajnego smaczku. Polecam z całego serca nie tylko wegetarianom ale wszystkim wielbicielom roślin strączkowych :) Takie kotleciki w połączeniu z ulubioną surówką będą doskonałą(...)kotlecików: 200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos 200 g kapusty kiszonej jajko ok 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować na gładki mus. Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Fasolę, kapustę

Smakołyki Asi
Wegetariańska sałatka Cobb 192

Moją ulubioną sałatką jest Cobb. Jest pyszna, ale żeby ją zrobić trzeba mieć na zbyciu kotlet z kurczaka, najlepiej taki, który został z obiadu, bo inaczej zrobienie tej sałatki staje się zbyt pracochłonne. U mnie w domu jest większa szansa. że po obiedzie zostanie ziemniak, niż kotlet. Dlatego dziś wersja bezmięsna tej sałatki oparta na ziemniaku, który został z obiadu

Ugotowane pozamiatane
Wegańskie burgery z kapusty 167

będzie miękka. Następnie odcedź i ostudź. W tym czasie na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj chilli i resztę przypraw. Wymieszaj z kapustą i mąką. Usmaż kotlety na natłuszczonej patelni. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne dlatego nie przewracaj ich często. Zostaw na każdej stronie podczas smażenia na około 5 minut. Kiedy ładnie się zarumienią łatwiej będzie je przewrócić(...)piecz około pół godziny w 200 º C Bułeczkę przekrój na pół i wstaw na chwilę do piekarnika. Następnie posmaruj ją z każdej strony musztardą. W środek włóż kapuścianego kotleta i sałatę. Obok ułóż parę frytek. Smacznego

wysmienity
Karkówka duszona z kapustą pekińską 292

szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka słodka Karkówkę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć  kotlety z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie dodać pokrojoną cebulę w piórka i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną kapustę

O kuchni z uczuciem
Kotlet mielony 196

Zawsze skupiamy się na daniach wyszukanych, a co z daniami prostymi i z tymi co dopiero zaczynają swoje spotkanie z gotowaniem. Tym razem na tapetę idzie kotlet mielony. Składniki: 1-1,5 kg mięsa mielonego w proporcji około 2:3 wołowe z wieprzowym, 2 bułki kajzerki wczorajsze, 2-3 jajka, cebula, sól, pieprz, ewentualnie majeranek.  Przygotowanie: mięso kupujemy(...)dodajemy do mięsa. Jajko najpierw wybijamy na spodeczek (żeby się upewnić ze jest świeże) i również dodajemy do miski. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju

Państwo Wojtczuk gotują
HRECZANYKI - DANIE KUCHNI PODKARPACKIEJ 251

Hreczanyki to danie pochodzące z Podkarpacia.Nazwa wywodzi się od hreczki,czyli po ukraińsku gryki. Są to kotlety mielone z kaszą gryczaną i czosnkiem. Przepis na to danie znalazłam w ostatniej książce s Anastazji 'Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji'. Jeśli uwielbiacie kaszę gryczaną jak my to musicie takie kotlety zrobić,gdyż nie tylko są bardzo smaczne ale i zdrowe. Składniki

Niespełnione zdolności kulinarne
W domu: schab w sosie malinowym 363

czasie przygotowujemy resztę dania. Tak naprawdę to resztę dania przygotowujemy w 15 minut, a resztę czasu wykorzystujemy na… cokolwiek Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5kg schabu bez kości pokrojonego na kotlety 4 duże marchewki 4 duże pietruszki 1 średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól, pieprz, oregano ryż biały(...)parboiled) PRZYGOTOWANIE: Kotlety schabowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki, dodajemy do mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra-dół). W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos. W małym rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy syrop z agawy i maliny

Kuchnia w biegu
Wegeburgery z buraków i kaszy jaglanej 169

misce dodając kakao. Dodać mieszankę ziaren, mąkę, starty imbir i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone kotlety podawać w bułce z warzywami i ulubionym sosem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Kuchnia Bon Appetit
“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja 232

kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie łatwo znaleźć

Ugotowane pozamiatane
Drobiowe roladki z mozzarellą i suszonymi pommidorami 242

pomidorów 1 kulka mozzarelli (125 g) kilka listków bazylii sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka oliwa z oliwek - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Każdą pierś przekrawamy w poprzek na 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbijamy, doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Na każdym kotlecie układamy po 2 suszone pomidory, plasterki mozzarelli i listki bazylii. Zwijamy ciasno roladki - spinamy wykałaczkami

Moje Kuchenne Rewelacje
SCHAB W SEROWEJ PANIERCE 244

schab. Składniki: 8-10 plastrów schabu 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku 10 dag sera mozzarella w kawałku sól,pieprz bułka tarta ok. 3/4 szklanki Wykonanie: Każdy kotlet rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Sery ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z bułką tartą. Kotlety po kolei maczamy w rozkłóconym jajku, serach, znów w jajku, znów w serach

Z Majeczką w kuchni
Kotlet pożarski 755

natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką ilość bułki tartej aby można było uformować kotlety (ja dałam 6 łyżek).  Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kurczak burger 185

Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje. Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu(...)drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdą bułkę ułożyć liść sałaty, kawałek mięsa, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i polać sosem. Wszystko przykryć liściem sałaty i bułkę. Smacznego. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulkę 2. Zmiksować pomidory 3. Usmażyć cebulę, wlać zmiksowane pomidory

KuchniaWeDwoje.pl
Falafel - kotleciki z ciecierzycy 166

spróbowałam falafeli dzięki mojej siostrze i jestem jej za to naprawdę wdzięczna, bo są naprawdę rewelacyjne 💕 Falafel to zdecydowanie moje ulubione wegańskie kotlety, które często  przygotowuje w moim domu. Składniki: ciecierzyca sucha 400 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, kmin rzymski 2 łyżki, kolendra 3 łyżki, kminek pół łyżeczki, gałka(...)dnia odlewamy wodę, ale nie ca ł ą . Zostawiamy trochę wody, aby masa nie była sucha, lecz nie może być również za duzo wody, ponieważ w tedy kotlety będą się rozpadać. Miksujemy ciecierzyce na gładką masę z dodatkiem cebuli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i mieszamy masę. Olej rozgrzewamy i formujemy kotleciki

kulinarne odsłony pati
Pełne słońca kotlety z soczewicy 148

jedzenia coś radosnego i w wyglądzie i w smaku. Coś co rozjaśni mi mroki listopada. I nie będzie to żadna przekąska między posiłkami, a podstawa mojego obiadu.    Kotlety z soczewicy, bo o nich tu mowa to idealne danie na taki dzień. Kolorowe bo z dodatkiem żółtej jak słońce kurkumy. Często dodaje ją do różnych dań ze względu(...)cudowne, prozdrowotne właściwości. Do tego smaczne, bo dzięki przyprawom zyskują wyrazisty smak. Sama radość. A do tego pożywne. Cóż więcej chcieć? Jedynie tego by ktoś posprzątał za mnie kuchnię. Kotlety z soczewicy składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 por 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki owsianej natka pietruszki 0,5 łyżeczki kurkumy chilli - według uznania

Przysmaki Karolki
PANIEROWANE KOTLETY Z PATISONA (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 204

nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy podać z lekką sałatką, by stworzyć obiad doskonały. Pycha! Polecamy całą rodziną! Składniki(...)kotletów: 1 duży patison,  1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżka mąki gryczanej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej EKO, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki chilli, 3/4 szklanki wody, sezam, pestki dyni i/lub płatki owsiane bezglutenowe do obtoczenia. Wykonanie: Patisona myjemy, obieramy i kroimy na plastry

Jeść, by żyć w zdrowiu
Schab w sosie brokułowym 194

kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku 100 g  sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić na kotlety o grubości 1 cm i lekko je rozbić tak na 0,5 cm grubości. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na patelni z dwóch stron na lekko rumiany kolor

O kuchni z uczuciem
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 395

dodać odrobinę zimnej wody. Z przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na tłuszczu ok. 2 min. z każdej strony na średnim ogniu, uważając by się zbytnio nie przyrumieniły (kotlety można również obtoczyć w bułce tartej i są równie dobre, ale ja osobiście wolę je bez). SOS BAZYLIOWY: Orzechy, bądź migdały podprażyć lekko na patelni, ostudzić i drobno pokroić, bądź(...)jako przekąska w podróży lub w pracy. Podaję je często z rybą lub z mięsem oraz surówką, ale smakują też wybornie jako samodzielne, szybkie danie wegetariańskie. Do kotletów można podać również inne sosy, np. pieczarkowy, bądź pomidorowy wg swoich upodobań ;)  Smacznego

Calzonella.com
Kalafiorowe kotlety z kaszą jaglaną 304

Szybkie, proste a jakże smaczne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej! Zawierają mnóstwo warzyw, a dodatek pesto z rukoli i żółtego sera nadaje bardziej wykwintnego smaku. Jeśli tego nie macie, można pominąć. Liczę, że polubicie te jaglane kotleciki! Kotleciki z kalafiora, kaszy jaglanej i pesto z rukoli około 25 małych kotletów Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 pietruszka 1 marchewka

Jaglusia
Sos pieczarkowy 159

pieczarkowy to świetny dodatek to wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko. Najczęściej podaję go moim mężczyznom do kotletów schabowych a nawet czasami do kotletów mielonych. Przygotowanie takowego sosu zajmie niespełna 15 minut i najlepiej smakuje na ciepło. Sos pieczarkowy zgodnie z poniższym przepisem charakteryzuje się lekko cierpkim posmakiem dzięki cytrynie – to dzięki niej […] The post Sos pieczarkowy appeared

Magiczny Garnek
Schabowy pod pierzynką 195

wody. Na sam koniec lekko solimy i doprawiamy oregano. Plastry schabu cienko rozbijamy (możemy podzielić na mniejsze części żeby lepiej się smażyły). Jajko roztrzepujemy z solą i papryką słodką. Kotlety obtaczamy w jajku z przyprawami i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej strony na rumiano po czym przewracamy na drugą, a na usmażoną stronę wykładamy porcję pieczarek(...)posypujemy serem starty na dużych oczkach. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż ser się roztopi a kotlet od spodu będzie rumiany. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Kotleciki mielone otulone boczkiem 166

Propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej(...)mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu  i smażyć na niewielkiej ilości oleju na niedużym ogniu z każdej strony aby dobrze się wysmażyły. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniaczkami

Smakołyki Asi
Kremowe zawijaski z oliwkami i jalapeno 205

Bardzo prosty przepis na szybki i efektowny obiad. 2 kotlety schabowe, dobrze rozbite garść czarnych oliwek drobno posiekanych łyżka marynowanych papryczek jalapeno drobnych posiekanych 2 łyżki Philadelphii sól, pieprz W miseczce wymieszać drobno pokrojone oliwki i papryczkę jalapeno i Philadelpnie, masę nałożyć na rozbite kotlety i zrolować. Aby zawijaski się trzymały można je spiąć wykałaczkami. Wstawić do piekarnika na około

Codzienne Gotowanie
Roladki drobiowe ze szparagami 171

indyka (ładne, zgrabne i równe) pęczek zielonych szparagów 2 łyżki serka Philadelphia zielone pesto sól, pieprz Przygotowanie : Filety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Codzienne Gotowanie
Schab w pomarańczach na czerwono 198

koncentratu pomidorowego, bulion w kostce, łyżka cukru, łyżka słodkiej papryki, sól, pieprz, mąka, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Plastry schabu ubijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z każdej strony. Każdy kotlet obtaczamy w mące i krótko smażymy na oleju na dużym ogniu. Przekładamy kotlety do garnka. Na tym samym tłuszczu Smażymy pokrojoną w półtalarki cebulę. Dokładamy ją do schabu. Pomarańczę obieramy

Pobite gary Barbary
Mini kotlety rybne w zalewie 184

dzisiejszym dniu prezentuję mini kotlety rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli(...)listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim

Smaki Ewy
Kotlety mielone z soczewicą pieczone w piekarniku 220

kotlety były mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz.  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
Schab Sous-vide wersja garam masala (गरम मसाला) 153

Już od jakiegoś czasu nosiło mnie na gotowanie mięsa w metodzie próżniowej. Mięso jest bardzo soczyste ,miękkie i aromatyczne.   Składniki 4 kotlety schabowe bez kości (po 2 cm) przyprawa garam masala Przygotowanie   Kotlety (ok. 2 cm ) każde z osobna wkładamy do woreczka dodajemy po łyżce przyprawy masala ,zamykamy i wysysamy powietrze z woreczków. Wkładamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Burger à la Big Mac z McDonald's. 229

paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości. Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony. Bułki przecinamy na pół i na drugiej(...)rozgrzanej patelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią sałatę lodową, plasterki ogórka, cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy go i pieprzymy, na górze układamy ser i przykrywamy bułką. Tak samo postępujemy z resztą bułek. Smacznego

Symfonia smakowa
Kila pomysłów na... 163

placki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da.  Ciecierzyca z marchewką w sosie

More food, love and dreams
Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce 172

morskich zagrożone są wyginięciem i wszyscy apelują żeby ich nie kupować. Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze. Odkąd stałam się posiadaczką wspaniałego garnka właśnie do gotowania na parze, często je robię. Jest to o tyle

Wiem co jem
Burger - amerykański klasyk 197

zeszłej niedzieli ( KLIK ) był pyszny więc nie ustajemy w bojach, chcemy więcej i smaczniej! :) Tym razem amerykański klasyk, typowy burger zza oceanu, w bułce obsypanej sezamem, z pikantnym kotletem z przyprawą cajun. Z bogatymi dodatkami. Tak żeby nikt nie wyszedł od nas głodny. bułki hamburgerowe z sezamem (z  TEGO  przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek(...)większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz

Marder&Marder Manufacture
Karminadel czyli kotlet mielony inspirowany kuchnią mojej babci. 239

jajkiem i bułką tartą. Dodajemy cebuli, wyrabiamy. Solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy papryki (u mnie około łyżeczki). Wyrabiamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i wyrabiając układamy kotlety. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kotlety obtaczamy w bułce, następnie w jajku, dalej w bułce. Smażymy na oleju rzepakowym. Ważne, by na najmniejszym ogniu rozgrzać go dobrze i na tym najmniejszym ogniu

BaRepas
Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina 267

Polędwica wołowa to rarytas. Najdroższe mięso wymaga specjalnego traktowania i stosownego sosu. Przed przyrządzeniem, polędwicę należy oczyścić z błon, a następnie podzielić na kotlety o grubości 2 centymetrów. Przed obróbką mięso powinno mieć pokojową temperaturę. Polędwica nie wymaga zbyt wiele przypraw. Czarny pieprz, sól i gałązka rozmarynu do smażenia wystarczy w zupełności. Polędwicę można grillować lub smażyć. Należy przy(...)liść laurowy 1 łyżka masła 300 ml cielęcego bulionu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie Oczyść polędwicę z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety. Posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty po każdej stronie. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, po czym dodaj tymianek, laurowy

codojedzenia
smaczne kotlety z kaszy jęczmiennej łamanej i jajek z pesto peperoncino... 162

odsączyć na sitku - wsypać do miski, dodać posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę pesto peperoncino i wszystko dobrze wyrobić na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony kotlety są chrupiące dzięki kaszy, smakują na ciepło i na zimno, można je podać z keczupem, sosem czosnkowym lub z czym się lubi.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańskie kotleciki 211

Jeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych.  pół kg drobiowego mięsa mielonego  1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu pieprz, sól mąka olej Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, wycisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę. Uformować kulki(...)obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.  Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański.   Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z  sosem meksykańskim

Humanistka w kuchni
Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 198

Nigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka

Szefowa kuchni
Polska, zimowa klasyka obiadowa II, Chilita 199

Kolejny obiad z cyklu: kotlet + ziemniaki + surówka. U mnie kotlety sojowe kebab-gyros zamiast mięsnych. Tanio i smacznie, i co ważne – szybko.  Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój

Qlinarnie i Qlinarnie
Oszukane gołąbki z wolnowaru 280

mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Ryż ugotować.Do mięsa dodać ryż, kapustę z cebulą, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do wolnowaru , zalać sosem [ z przecieru i wody] i gotować.Na koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Kotleciki z czarnego ryżu 209

kotlety, a kotleciki. Nie przepadamy za zdrobnieniami, ale są tak małe, że kotletami jakoś niezręcznie je nazywać. Oprócz czarnego ryżu, który jest tak naprawdę ciemno fioletowy, potrzebne jest jeszcze tofu i grzyby shitake. Plus maszynka do mielenia i sos … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Schab po prowansalsku 209

przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór okazał się bardzo trafny. Mięso było mięciutkie, tak, że można je było jeść nawet bez pomocy noża i bardzo aromatyczne.Schab pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Każdy z nich posypać solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć krótko z obydwu(...)stron kotlety (nie do miękkości).Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i również podsmażyć.Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek.Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około

Świat Domowej Kuchni
Schabowe w ziarnach 236

Kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego(...)Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso moczymy w cieście.   Obtaczamy w ziarnach.   Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.   Kotlety gotowe.Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami lub z ziemniakami i kapustąMożliwości jest wiele.Smacznego

Maminek kulinarny
PAPRYKOWE PIERSI Z KURCZAKA 364

Składniki:pól kg piersi z kurczaka sól,pieprzsłoiczek koncentratu pomidorowego 200 gszklanka wodypól papryki czerwonejpól papryki żóltejzioła prowansalskietymianekrozmarynpapryka słodkapapryczka chili- odrobinkęząbek czosnkuolej do smażeniaWykonanie:Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do naczynia żaroodpornego wykładamy koncentrat, dolewamy wodę, dodajemy zioła, paprykę, czosnek przecisnięty przez praskę i drobno posiekany kawałek papryczki chili. Wszystko mieszamy. Papryki(...)kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu. Do sosu wkładamy kotlety z piersi. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut

Z Majeczką w kuchni
SCHABOWE KĄSKI 213

ukrywam, że jeśli chodzi o kotlet schabowy to u mnie w domu sprawdza się jego  naj, naj, najbardziej tradycyjna wersja: panierowany i smażony :( Inne formy są ... tolerowane ale bez prośby o ... dokładkę. Tak więc staram się wymyślać trochę inne formy dla "starego dobrego kotleta" . Dziś przybrał postać długich kąsków i podany został w towarzystwie frytek i surówki

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe 410

trochę innej wersji - zawijany z dodatkami w środku. Tak przyrządzone roladki schabowe stanowią niebanalną mieszankę smaków. Ten prosty przepis znalazłam na odwrocie opakowania z przyprawą do mięsa wieprzowego.SKŁADNIKI5 kotletów schabowych1 ogórek konserwowy½ czerwonej papryki½ cebuli4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowegowykałaczkiolejKotlety dokładnie rozbić i natrzeć przyprawą. Ogórek, paprykę i cebulę posiekać i wszystko razem wymieszać. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę

Złote przepisy
czosnkowo-cebulowe mielone z szynki... 209

odciśniętą z mleka bułkę i bułki tartej tyle, aby masa nie była za luźna - masę wyrobić dobrze i odstawić na 30 minut na gorącym mocno oleju smażyć mielone rumiane kotlety, odkładać na ręcznik papierowy my takie kotlety lubimy do pieczywa i na ciepłe na obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Soczyste schabowe 218

Pork chop marinade Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest  naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania

Kulinarny karnet Christophera
Karkówka 201

proste, potrzeba tylko trochę cierpliwości aż odpowiednio się poddusi. Składniki: 1 kg karkówki 3-4 cebule 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Mięso myjemy i kroimy na kotlety. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kotlety z każdej strony po kilka minut. Karkówka jest na tyle tłusta, że nie potrzeba dodawać oleju. W trakcie duszenia dolewamy tylko zimnej wody

prawdziwe jedzenie
Zapiekanka z mięsem mielonym 327

bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta,sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli, papryki słodkiej  i pieprzu kolorowego. Przygotowanie:     Bułkę zalewamy mlekiem i wodą. Po chwili, gdy napęcznieje(...)każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut

Aga w kuchni
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 194

najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie(...)przygotowane potrawy? Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu temperatury, potrawy grillują się szybko. Chudy indyczy hamburger po usmażeniu w środku był niesamowicie soczysty i smaczny. Tak jak karkówkowe kotlety na palec. Podobnie zachowywały się brzoskwinie, choć tu przedłużyłam troszkę czas grillowania, przy czym odpowiednio zmniejszyłam moc płomienia.  Jak potrawa zachowuje się podczas grillowania, czy dno patelni ma tendencję

Mia Cucina Sofieta