kotlet p - 500 przepisów (strona:5/34)

Domowy hamburger 143

naszej dłoni, upewniając się, że burger nie jest za cienki. Tak przygotowane hamburgery smażymy na 3 łyżkach oleju (bądź na kawałku papieru do pieczenia na suchej patelni - wersja FIT). Kotlety smażymy około 4-5 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Kotlety nie mogą być przesmażone ponieważ staną się twarde. Smażąc je około 10 minut, szacując, że kotlety(...)wielkości kobiecej dłoni i grubości około 2cm, zachowamy ich soczystość. Podczas ostatniej minuty smażenia kładziemy po plasterku sera na każdym kotlecie. Ogień zmniejszamy na najniższy i smażymy kotlety dodatkowe 2 minuty aż ser się roztopi. Można tez przykryć patelnie przykrywką, w ten sposób ser rozpuści się szybciej. Bułki do hamburgerów przepoławiamy i kładziemy obie połówki na brytfance środkową częścią bułki

Klasyka Gotowania
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 186

Aromatyczne, sycące i pachnące Maroko!  Pyszne bezmięsne kotlety z ciecierzycą, pieczoną marchewką i mnóstwem przypraw. Wypróbowane na nie jednej imprezie - zasmakują także mięsożercom. Gdy najdzie Was ochota na zdrowy fast food, zróbcie sobie domowe burgery! Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki robię od kilku lat i nigdy mnie nie zawiodły. Kojarzy mi się z nimi zabawna historia. W niedługim(...)mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa  (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi ze zdziwieniem zapytali się, czy to znaczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne mielone. Sekret najsmaczniejszych kotletów 172

liście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu. Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory - to najłagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu(...)przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku. Takie kotlety nie są pewnie zbyt dietetyczne, nie mają jednak sobie równych. Składniki: 800 g mięsa z łopatki lub mieszanego wieprzowego 100-150 g wędzonego boczku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 195

Bardzo lubię kotlety mielone. Fakt, że są trochę pracochłonne, bo trzeba zmielić mięso, wyrobić masę, smażyć, dusić..., ale efekt jest zawsze znakomity. Można je przygotować w większej ilości, bo świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie. Mąż lubi je włożyć w chrupiącą bułkę z dodatkiem warzyw i wcina aż miło :-) Dzisiaj prezentuję przepis na znakomite kotlety mielone, ale tym razem(...)dodatkiem płatków ryżowych. Są bajeczne!!! Przede wszystkim są niesamowicie soczyste, aromatyczne, wspaniale komponują się z aksamitnym sosem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!! Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie 50 dag mięsa mielonego 1 szklanka rosołu 5 łyżek płatków ryżowych 1 cebula 2 ząbki czosnku namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka 1 duże jajko

Rozpustne gotowanie
Kurczak à la pizza 415

kurczakiem w roli głownej mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno  polecałam Wam  rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety(...)kurczaka zadowolą każdego amatora drobiu.Najlepsze kotlety z Kurczaka à la pizza:składniki:2 ćwiartki kurczakaok. ½ szklanki mąki kukurydzianej,2 jajka6 plastrów wędzonego serasól i pieprz do smakuolej do smażenia1 duży pomidor1 czerwona cebulaoliwkigarść pokrojonej w paski kolorowej paprykiPrzygotowanie:Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, usuwamy skórę. Plastry kurczaka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem.Pomidory kroimy w plastry, cebulę w pół talarki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ 463

Dziś propozycja na smaczny obiad. Soczyste kotlety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem.  To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, które pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Pierwszy raz takie kotlety jadłam wiele lat temu w restauracji i od tego czasu przyrządzam je dość często na obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * około 1/2 kg pieczarek * starty(...)tarce o dużych oczkach * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia * sól, pieprz i ulubione przyprawy Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Z obu stron doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. W jednej miseczce rozklepać jajko, w drugiej wysypać bułkę tartą. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Zrób to smacznie
Wege-burgery 172

razem przepis ze szczególną dedykacją dla wegetarian, chociaż nam - zdeklarowanym mięsożercom, w tym przypadku brak mięsa zupełnie nie przeszkadza. Przepyszne kotlety z ciecierzycy podane w towarzystwie świeżych warzyw i włożone w pachnącą domową bułeczkę, to po prostu poezja smaku. Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe(...)danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania.  Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta soli kilka listków świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki bułka tarta

Kuchnia od dwojga
Kotlety pożarskie 158

Dziś we wspólnym gotowaniu wraz z Panną Malwinną i Bartoldzikiem postanowiliśmy przygotować kotlety pożarskie, które swoją historią sięgają początku XIX wieku i jak głosi legenda, miały zostać zaserwowane carowi Mikołajowi I przez karczmarza Pożarskiego. Kotlety te są przygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest(...)troszkę skomplikowane, ale dzięki kilku ciekawym zabiegom, jak np. dodanie do mięsa piany z ubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam! Składniki : 400g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 łyżeczka masła 1-2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku bułka tarta duża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej

Codzienne Gotowanie
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 494

Kotlety z piersi z kurczaka są dość popularne w naszym kraju. Rzadko w którym domu nie jada się ich. Jest to prosta i dość szybka potrawa. I tutaj pojawia się pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem(...)sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył Marie-Antoine Carême, kucharz i cukiernik cara Aleksandra I. Najbardziej fantazyjna chyba  forma takiego kotleta to przygotowany z piersi z kawałkiem skrzydełka. Troszkę trzeba się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszne hamburgery 140

Dzisiaj dalszy ciąg potraw typu fast food, ale zdrowych i pysznych :) Wczoraj, Mąż naszykował masę na hamburgery, znalezione na blogu Kuby Kotlety są pyszne, nie tłuste, soczyste, w sam raz do hamburgerów. Składniki (na 6 dużych kotletów) - 1 szklanki startej marchewki, - 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, - 1/2 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej(...)papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda, keczup, majonez. Wykonanie:  Składniki na kotlety dobrze ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej na 2- 3 godziny, nabiorą wtedy więcej smaku i siemię napęcznieje). Formujemy duże kotlety (mniej więcej takie

Co na wege obiad?
Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone / bez smażenia / bez oleju 872

Robiąc te odchudzone kotlety schabowe nie nastawiałam się na wielkie "wow". Chciałam zmniejszyć kaloryczność obiadu, kotlet z patelni zdecydowanie odpadłam , c hciałam zrobić go bez tłuszczu. Wyszło naprawdę super!:) Bardzo udana dietetyczna wersja kotleta schabowego. Najlepiej kupić w sklepie mięsnym kotlety już roztłuczone w maszynie (ważne by nie rozbijać ich zbyt cienko, wtedy będą suche i twarde), w domu ciężko(...)pieprzu 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 1. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka. 2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, musztardę i przyprawy. Do tak powstałej marynaty przekładamy kotlety, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. 3. Płatki kukurydziane przekładamy do foliowego worka i kruszymy za pomocą wałka. Kotlety obtaczamy w płatkach, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Szefowa kuchni
kotlet schabowy na obiad... 160

Składniki: schab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki(...)mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Schabowe zapiekane ze szpinakiem 113

Tradycyjny schaboszczak zapiekany ze szpinakiem, a na wierzchu przepyszna, ciągnąca się mozzarella. Składniki 4 kotlety schabowe (po 200 g) 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 100 g serka naturalnego (typu almette) mąka 1 jako bułka tarta smalec do smażenia 150 g tartej mozzarelli sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)szklimy na maśle, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, szpinak mieszamy z serkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu, z obu stron

R'n'G Kitchen
Domowy hamburger 146

czasu do czasu… Ostatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam(...)poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się jadło właśnie ze względu na grubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz! Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki

dom-agi.pl
SZNYCEL WIEDEŃSKI 201

Cieniutko rozbity kotlet cielęcy lub opcjonalnie drobiowy (wówczas będzie to kotlet a'la wiedeński) smażony w panierce na dużej ilości klarowanego masła. Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz.  Podawany tradycyjnie z ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki, sałatą z ogórkiem i śmietaną oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Panierka pełni rolę "skórki" i chroni przed wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana(...)kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie bądź nie używacie go w swojej kuchni, ten przepis będzie dobrym pomysłem do jego przygotowania. Wystarczy podgrzewać w rondelku dobrej jakości masło (na małym ogniu) i sukcesywnie zbierać tworzącą się na powierzchni białą pianę

cool and minty

Proponowane wyszukiwania