łyżeczka tymianku, oregano0,5 łyżeczki płaskiej chili1 łyżeczka słodkiej paprykisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy
Niezły Młynekwiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Tradycyjne kotlety schabowe z ananasem są dość popularne, dlatego ruszyłam na poszukiwanie nowej inspiracji. Bardzo ciekawy pomysł, na bitki schabowe z ananasem, znalazłam na blogu Mia cucina. Trochę go zmieniłam dając produkty, które akurat miałam. Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego(...)słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki). Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze bitki i smażymy na rumiano, po 4 minuty z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy całe
mojewypiekiinietylkotakie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne.Składniki:6 kotletów schabowychkilka pieczarekpół cebuli1-2 małe ogórki korniszone6 plasterków sera żółtegosól, pieprzolejwodaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy(...)razem z pieczarkami dusimy na patelni.3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą.4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kuchnia domowa Animiodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki ostrej paprykiszczypta suszonego rozmarynuszczypta soliskórka z 1/2 limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie(...)składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".Karmelizowane warzywa:marchewkipietruszkisól, pieprzsuszony tymianekoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie
My Culinary Artświetnie komponuje się ze schabem czy piersią z kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko się przygotowuje.Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)Naprawdę polecam !!! Składniki:schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka6 plasterków szynki cienko krojonej lub bekon6 plasterków sera żółtego majonez / musztarda przyprawa do kurczaka/sos sojowySos serowy:2 szkl. wodypół szkl. śmietany2 trójkąciki serka topionego(...)łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2)kostka rosołowa chillinatka pietruszkipieprz świeżo mielony2 łyżki mąki ziemniaczanejSchab kroję na kotlety (6 sztuk), dobrze rozbijam, przyprawiam: kilka kropli sosu sojowego, trochę przyprawy do kurczaka/mięsa wsmarowuję w kotleta odstawiam do lodówki.W tym czasie przygotowuję sos: zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, dodaję serka i rozpuszczam na małym ogniu ciągle
NA MOIM TALERZUgłówki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.Sposób przygotowania:Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe.Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu(...)Wymieszać.Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos odstawić do lodówki na około 30 minut.Pomodora i ogórki konserwowe pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski.Bułki przeciąć na pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno
Gospodyni Miejskaplaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem.Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie obtoczyć w mące z obu stron.Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor.Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić w pióra.Czosnek obrać(...)podsmażyć.Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami.Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać przyprawę
Gospodyni MiejskaZapach i aromat orzechów laskowych, które dodajemy do panierki jest boski !. Moja rodzinka przepada za tymi kotletami, czasem warto naszego schabowego podać z zupełnie nowym wydaniu.Składniki : 4 kotlety schabowe po ok. 10 dag ok. 5-6 łyżek pokrojonych orzechów laskowych ok. 10-15 dag płatków owsianych Jajko 2-3 łyżki mąkisól pieprz Pyszne orzechy oraz inne(...)produkty znajdziecie na stronie SkworcaDo miseczki wsypujemy płatki owsiane z siekanymi orzechami, mieszamy. Kotlety ubijamy jak zawsze, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych z orzechami laskowymi. Smażymy na rozgrzanym oleju. Doskonałym uzupełnieniem będzie sałatka z kapustą pekińską, oliwą, przyprawami i orzechami
Apetyczna babeczkabiałego wytrawnego wina,2 łyżeczki przyprawy do drobiu,2 woreczki ryżu ze szpinakiem. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy na ok. 1,5 cm kotlety. Następnie każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi(...)dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Po ok. 30 minut podlewamy roladki szklanką wina i zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Ryż ze szpinakiem wsypujemy
Aga w kuchnizielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem i solą. Papryki kroimy w cienkie paseczki. Paseczki w 3 kolorach układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy
Aga w kuchniłyżeczka musztardy dijonSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaDodatkowo:1 woreczek ryżuPrzepis:Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt cienko. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę nacieramy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę kotletów smarujemy musztardą. Na końcu kotletów nakładamy paprykę, ogórka i cebulę. Kotlety zawijamy ciasno w rulon. Następnie owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym
Emcia Pichciłyżeczki kminku (użyłam Kamis), olej, sól morska z czosnkiem (użyłam Kamis), pieprz czarny mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia(...)kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut
Z miłości do słodkościskładniki są świeże, jeśli smażone to na świeżym oleju, no i na pewno nie zawierają w sobie całej tablicy Mendelejewa ;) Ja ostatnio przygotowałam takie hamburgery, ponieważ zostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera(...)termoobiegiem).Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera).Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąsól, pieprz olej do smażenia Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy łyżkę musztardy oraz drobno posiekaną i najlepiej wcześniej zeszkloną szalotkę. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy 4 kotlety. (Moje miały 1 cm grubości). Muszą mieć średnicę nieco większą niż nasze bułki, ponieważ w trakcie smażenia na pewno się skurczą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju(...)poprzek, by nie wypadały z naszego hamburgera. Z sałaty wybieram te nieduże i twardsze liście. Po pierwsze lepiej mieszczą się w bułce, a po drugie fajnie chrupią. Kotlety smażę po 2 minuty z każdej strony. W tym czasie bułki podpiekam na elektrycznym grillu lub w piekarniku. Na spodzie układam cebulkę, później żółty ser i kotlet. Na mięsie układam ogórki, które
Ratunku obiadkarkówki, schabowy, mielony czy też inny rodzaj to podstawa. Nie popieram tego, no, ale cóż, większość zwykle zwycięża w pojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko(...)pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki
W kuchni Karmel-itki