Zostało mi z poprzedniego dnia trochę ugotowanej kaszy. Szukając inspiracji na wykorzystanie i z tęsknoty za grzybami sięgnęłam do zapasów a tam wpadły mi w ręce
Smaczna PyzaPyszne i błyskawiczne kotleciki z zielonym akcentem, czyli kontynuujemy tydzień w kolorze zielonym :)Wczoraj Shrek, dziś kotleciki..., a jutro limonkowy curd... Składniki:400 mielonego mięsa
Delicious TitbitsBardzo lubię kotlety z kaszy, są smaczne, zdrowe i można ich zrobić całą „furę”, nie wymagają jakiś wyszukanych dodatków, gdyż same w sobie są pyszne. Wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone (z mięsa), ale mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania. Przecież nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy(...)gryczanej; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie); Krokiety z kapustą i grzybami; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne); Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, szczególnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani czy schabowy musi być nudny? W żadnym wypadku nie :) By nasz kotlet nie był nudny nie bójmy się dodawać wszystkiego co lubimy- eksperymenty w kuchni są wskazane - by nie było nudno i monotonnie. Poszalałam i do obiadu podałam bajecznie kolorowy makaron- i wiecie co? nie wiem kiedy obiad zniknął z naszych talerzy :) Polecam szaleć i eksperymentować w kuchni(...)warto :)Zaczynamy: Składniki:8 kotletów schabów3 jajkakawałek świeżego parmezanuprzyprawy:pieprz, sól, kolendra, chili, oregano, papryka, natka pietruszki, suszony czosnek0,5 łyżeczki musztardybułka tartaoliwa do smażeniaSos pieczarkowy- przepis i składniki znajdziecie tutaj Wykonanie:Myjemy kotlety, osuszamy ręcznikami papierowymi. Zabieramy sie za tłuczenie kotletów. Moj sposób na kotlety :) kotlet wkładam do woreczka i zaczynam tłuc z dwóch stron- nie ma bałaganu
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :) Dzięki cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste. Cukinia dodaje im również s zczególnego(...)smaku i aromatu. Składniki (10 niedużych kotletów): 500 g mielonej karkówki 1 mała cukinia (około 250 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 łyżki wody olej do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę
Smak mojego domuRada 1 A by panierka nie odpadała od kotletów po usmażeniu trzeba rozbity i posolony kotlet obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, a dopiero później panierujemy kotleta jajkiem(...)Rada 2 P anierka na kotlecie będzie bardziej chrupiąca jeśli tuż przed obróceniem lub zdjęciem kotleta z patelni na chwilę zwiększymy płomień. Uważajmy tylko, aby nasz kotlet nam się nie spalił ! Rada
Przepisy i porady kulinarnedrożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka 50 g sezamu + łyżka do posypania 1 jajko (może być samo białko, żółtko użyjemy do kotletów) Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy najpierw wszystkie sypkie i mieszamy. Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli płyn jest odrobinę za chłodny lekko można(...)grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów. Przed wyjęciem najbezpieczniej jest zrobić próbę z patyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy z bułki świadczy o gotowości wypieku. KOTLECIKI Za przygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki do drugiego wyrastania. Zwykle robię burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone mięso z indyka, ponieważ obawiałam się
I tu będę miała takie teliście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu. Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory - to najłagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu(...)przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku. Takie kotlety nie są pewnie zbyt dietetyczne, nie mają jednak sobie równych. Składniki: 800 g mięsa z łopatki lub mieszanego wieprzowego 100-150 g wędzonego boczku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prawie" identyczny, że mój mąż myślał, że je kupnego hehe :) Big Mac Big Mac - domowySKŁADNIKI: na kotlety: - mięso mielone wołowe (500 gr to jest porcja na 4-5 BM) - 1 łyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać więcej) - cebula średniej(...)bardzo drobno posiekana, można zmielić ja w blenderze) Wszystkie składniki mieszamy w misce, z gotowego mięsa formujemy kulki i na torebce foliowej lub folii spożywczej rozwałkowujemy na bardzo cienkie kotlety 1 cm grubości. Gotowe kotlety wkładamy na foli lub torebkach do zamrażalnika na 10-15 minut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu ( ja użyłam dekoracyjnego "Winiary") - 1 łyżeczka
Zainspiruj się kuchniąkonserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych(...)gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb. Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące. Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem
wegujemysoli i cukru, a następnie odstawiłem do lodówki. Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około 1,5 centymetra grubości. Następnie ułożyłem kotlety na rozgrzanym grillu. Kotlety pozostawiłem(...)grillu przez około 3 minuty, po czym przewróciłem je na drugą stronę. Po kolejnych 3 minutach ponownie przewróciłem kotlety, starając się, aby ruszt grilla stworzył na nich kratkę. W międzyczasie włączyłem piekarnik na termoobieg i rozgrzałem go do temperatury 140 stopni i umieściłem w nim przekrojone bułki. W sumie mięso powinno smażyć się około 12 minut - 2 razy
Wyprawy kulinarneJakiś czas temu zrobiłam przepyszne kotlety. No po prostu niebo w gębie ;) Stało się jednak tak, że przepis zapisałam, zdjęcia zrobiłam, ale nie miałam motywacji albo chęci albo weny albo tego wszystkiego na raz, by brać się za pisanie posta. No i w taki sposób przepis przeleżał już jakiś czas, a ja co trochę do niego wracałam, przeglądałam zdjęcia(...)kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły mi jakoś przetrwać przydługą i przynudzającą zimę, ale teraz pora na to co świeże
Ratunku obiadmięsa widać gołym okiem i na pewno nie jest to ani nasza polska karkówka, ani puro de bellota . Cena za 350g karkówki, zapakowanej elegancko w formie 3-4 cieniutkich kotletów w gruby kartonik z przeźroczystym okienkiem to 9.99zł. Sami przyznajcie – majątek to nie jest. Dwie osoby spokojnie się taką porcją najedzą. Samo przygotowanie nie jest trudne. Karkówki już(...)jednoznacznego smaku. Tłuszcz na tej karkówce jest lekko słodki, lekko orzechowy, po mocnym przypieczeniu nabiera dodatkowego dębowego posmaku. Nie jest problemem zrobić z tej karkówki smacznego kotleta. Problem zacznie się, gdy zechcecie ją potraktować po polsku. Tak jak napisałam – ten tłuszcz nie smakuje nawet odrobinę podobnie do polskiego smalcu. To mięso jest miękkie. Wymaga krótkiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze
Karo in the KitchenKotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką. Indywidualnie zmieniając dodatki na inne, ciesząc się smakiem. Zapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański" Marchewkowe kotlety sojowe ; Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli ; Kotlet sojowy z cukinią(...)zwartej masy (około 1 garść). Obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia się. Sposób smażenia taki sam jak w tradycyjnych kotletach. Przełożyć na papier kuchenny, by pozbawić ich nadmiernego tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Wino Francja Kuchniasobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła(...)sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/4 szklanki śmietanki 36 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, otrzep z jej nadmiaru i odstaw. W dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki masła z 3 łyżkami oliwy z oliwek, włóż
karmelowy