kotlet de - 1000 przepisów (strona:21/67)

KOTLETY Z JAJEK I SERA 146

Kotlety jajeczne wprawdzie wszyscy znają, ja zajadałam się nimi za dziecka. Dzisiaj troszkę modyfikacji w tym przepisie, dodałam ser przez co wzbogacił się ich smak. Idealne na szybki i tani obiad. Polecam je podać z ziemniaczkami i surówką(...)wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety.  Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera.  Podajemy ciepłe. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 162

dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica krojona w długie i wąskie paski, a więc kupuję normalne kotlety sojowe, gotuję je chwilkę w osolonej(...)wodzie i kiedy zmiękną na tyle, że można je kroić, odsączam je dobrze i kroję w paski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych nie da się zrobić tak, żeby wyglądały i smakowały prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam  w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso, miękkie i soczyste, no i ciemne

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 184

właściwościach cieciorki, bo ważniejszy jest nowy przepis, który dla Was przygotowaliśmy. Dużo ciekawych informacji znajdziecie w tym artykule : CIECIERZYCA - właściwości i wartości odżywcze. A oto nasze burgery :)     Kotlety z ciecierzycy z ziemniakami (4-5 osób) Składniki: 1 puszka ciecierzycy vel cieciorki 5 ziemniaków średniej wielkości 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki sezamu 1 większy ogórek konserwowy(...)habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt rzadkie dodajcie więcej otrębów, one ładnie wchłoną wilgoć. Z ciasta formujemy kotlety i obtaczamy w otrębach lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gotowe :) Podajemy je do wszystkiego. Świetnie będą pasować z ryżem basmati i surówkami. Mogą również być

vegetanie
Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 209

Składniki: na 4 porcje 4 kotlety schabowe sól pieprz 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 250 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g masła 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera 1 żółtko 2 łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle(...)dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano wstawiamy do piekarnika

Luźna Kuchnia
Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą 230

będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne)  wykorzystać jako zamiennik soli  i  zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie różnych dań. Z tak wyluzowanego mięsa(...)kurczaka często przygotowuję kotlety panierowane, takie same jak kotlety schabowe. Tym razem posiekałam mięso kurczaka, gdyż postanowiłam zrobić z nich kotleciki drobiowe z cytrynową nutą. Ale jak chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piecze sie je bez problemu, do tego czysto, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1563.Gołąbki ..oszukane 189

pierwszy...i jak dla mnie jeszcze lepsze niż z ryżem..Podczas przygotowań tegoż obiadu miałam małą wpadkę..no nie tyle wpadkę, ale poparzyłam się i to porządnie...Po usmażeniu kotletów chciałam zlać olej z patelni i jakoś ..nie wiem jak..ale wylał mi się na rękę..masakra...pierwszy raz tak się oparzyłam..prawie cała ręka spuchła jak bania..a ból(...)łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec

Moje domowe kucharzenie
1567.Kotlety schabowe 169

Schabowy...kto ich nie lubi? proste do zrobienia...za każdym razem takie kotlety można przygotować inaczej....tym razem z dodatkiem przyprawy Szeherezada, którą można kupić tutaj. Przyprawa nadała kotletom specyficznego smaku..w skład tej przyprawą wchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat(...)aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka  bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą.Kotlety obtoczyć w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Schabowy ..ciut inaczej 236

Pyszne kotlety schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała..   schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry(...)rozbić.Posypać solą i pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem.Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać.Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz

Moje domowe kucharzenie
Schabowy..pachnący czosnkiem 156

Pyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka  sól(...)czosnkowa mąka  kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu

Moje domowe kucharzenie
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 256

Lubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku

Karola gotuje
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 164

zawsze z kością, dla mnie taki jest najlepszy i dzięki niej ma najwięcej smaku i aromatycznych soków, dlatego warto wybrać się do miejscowego rzeźnika, żeby kupić solidny kawałek mięsa. Kotlety powinny mieć ciemniejszą barwę i grubość około 2-2,5 cm, a po rozbiciu około 5-7 mm, wtedy nie wysuszą się zbytnio podczas smażenia i zachowają swoją soczystość(...)przesmaż całość przez chwilę. Następnie przerzuć zawartość patelni do kapusty, zamieszaj dokładnie i zagotuj. Na koniec dorzuć posiekany koperek, wymieszaj.  Kapustę podawaj np. z młodymi ziemniakami. Gotowe! SCHABOWY: Kotlety rozbij tłuczkiem (najlepiej miedzy dwoma kawałkami foli spożywczej), zaczynając od kości i kierując się na zewnątrz, na grubość około 5-7 mm . Następnie oprósz je solą oraz pieprzem i panieruj

Słodko-Słony Świat Ilony
ziemniaczano-jajeczne kotlety z pesto peperoncino... 188

jajek na twardo 9 sztuk i tłuczkierm do ziemniaków dobrze rozgnieść dodać 1 jajko, bułkę tartą, przyprawy, mleko i dokładnie wyrobić na zwartą masę zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety okrągłe, z tej ilości wyszło 13 sztuk olej dobrze rozgrać na patelni, kłaść kotlety i lekko je spłaszczyć smażyć na rumiano i odkładać na papierowy ręcznik - kotlety sa smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 151

razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba

Marder&Marder Manufacture
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 189

ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!.  Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowe hamburgery 206

ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej(...)bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać

Monia miesza i gotuje
Dietetyczne mega-roladki schabowe dla Teściowej. Odświętny obiad po cięciu brzucha ;) 198

plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie:  Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie po rozklepaniu wyszły ogromne - dlatego tytułowe roladki są mega. Solimy i pieprzymy. Roladki na zrobienie czekały w lodówce do dnia następnego wraz z całą stertą kotletów ;). Roladki powstały(...)zrobiłam klasyczne schabowe. Oczywiście miał być schab karkowy ale kupił się środkowy ;)  Jako, że Teść nie lubi suchych mięs trzeba było dosztukować sosik, który by pasował do kotletów. Choć M. od początku doradzał mi mój sprawdzony czosnkowy, to ja chciałam być mądrzejsza i zrobiłam słodko - kwaśny. Niestety coś nie wyszło i szczerze mówiąc był obrzydliwy. Zapasy domowe uratowały sytuację

Kuchnia po mojemu
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne 134

Moje dzieci bardzo lubią kotlety mielone, za rybami zaś nie przepadają. Postanowiłam zrobić więc takie rybne mielone i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej(...)dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku . Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub  ogórkami kiszonymi

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety jajeczne 325

Kotlety jajeczne Kotlety z jajek z dodatkiem żółtego sera są świetną alternatywą na obiad bez mięsa. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne, można poszaleć z przyprawami jak pieprz czy ostra papryczka, ja tego nie robię ze względu na moją córkę. Kotlety podałam z lekką sałatką z kalafiora , która idealnie się wkomponowała. Składniki: 7 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka 3 łyżki

na moim stole...
Domowe haburgery 355

Składniki: Bułki (12sztuk): 680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony(...)minut w 200 stopniach- aż będą rumiane. #Możecie do nich zajrzeć już po 15 minutach i ocenić jak sytuacja się rozwija, moje po tym czasie są jeszcze blade ;) Kotlety: Mięso siekamy bardzo drobno. Dodajemy sól, pieprz, natkę, musztardę i jajko. Mieszamy. #Z tym jajkiem to jest tak, że nie musicie wcale dodawać całego, to zależy jaka konsystencja powstała

Czerwona Porzeczka
.572. 11 bloggerów w Warszawie. Bobby Burger 158

śniadaniu i lekkim "ogarnięciu się" ruszyliśmy do Warszawy na obiad. Zatrzymaliśmy się w Bobby Burgerze i każdy z nas zjadł wybranego burgera :) Ja wahałam między burgerem z kotletem z fasoli a burgerem z kotletem z soczewicy i ostatecznie wybrałam tego drugiego, był bardzo smaczny, polecam! :) ~wege burger z kotletem z soczewicy~ Po burgerach wybraliśmy się na spacer. Zahaczyliśmy też

breakfast of dreams
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście. 264

Kotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego   300 g białej kapusty   200 g pieczarek   1 duża cebula   1 jajko   łyżka posiekanej natki pietruszki   łyżka posiekanego koperku(...)bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Smacznego

Symfonia smakowa
Kurczak w pomarańczach 119

kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym Przekroić na dwie części, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Rodzynki i żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Kotlety wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z każdej strony. Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz(...)sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem

O kuchni z uczuciem
Mortadela z botwiną i serem feta 151

Mortadela to rodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez(...)posiekaną botwinę (same liście z łodyżkami ) Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną  botwinką. Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną

O kuchni z uczuciem
kotlety mielone w bułce a`la fast food... 159

dać do mielonego mięsa dodać jajko, przyprawę, dobrze odciśniętą z wody bułkę i wszystko wymieszać na kleistą masę na gorącym oleju smażyć okrągłe z 3 cm grubości rumiane kotlety mielone, odkładać na ręcznik papierowy bułka, kotlet, majonez, ser żółty, ogórek zielony, pomidor, sałata keczup, rzeżucha: bułka, kotlet, sałata, ogórek konserwowy, pomidor, keczup: smaczne, syte i zdrowsze od prawdziwych fast foodów

W Mojej Kuchni Lubię
Mielone z indyka na parze z kaszą jaglaną 282

mięsa Dodać mąkę, kaszę jaglaną i wymieszać Dłonie posmarować oliwą z oliwek i formować kotleciki. Uwaga! Masa będzie mokra, ale po posmarowaniu rąk oliwą bardzo ładnie będą się formowały kotlety . Delikatnie przekładać je na garnek do gotowania na parze i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować 8 minut (nie ma potrzeby przekładania kotletów na druga stronę) Podawać z ulubionymi dodatkami(...)mnie po prostu ziemniaki i gotowana marchewka. Kotlety z wierzchu posypałam dodatkową ilością posiekanych, świeżych ziół Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki inaczej 233

wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo(...)mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra wody,  doprawiamy solą, pieprzem

Salonik smaków
Jarmuż na zdrowie 194

teraz jarmuż. To dobrze, bo zdrowy jest niezmiernie, może uratuje mnie od zguby:) Przepis z jarmużowej strony dostosowany do potrzeb jednej osoby (i ilości jarmużu w ogródku:)) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z JARMUŻEM 2 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 cebuli 2 łyżki tartego sera np. Bursztynu duża garść (ok.50g) jarmużu łyżeczka mąki  Ziemniaki(...)sitku nad garnkiem, w którym gotowane były ziemniaki; dzięki takiemu przygotowaniu zmięknie, ale nie straci zbyt wiele substancji odżywczych). Jarmuż mieszamy z masą ziemniaczaną, dodajemy mąkę i formujemy 3 kotlety. Smażymy je krótko z dwóch stron (znów ze względu na substancje odżywcze), aż nabiorą złotego koloru (uwaga, lubią przywierać do patelni). Podajemy na gorąco- w oryginale z bekonem i salsą

les mirabelles
Sycący zimowy obiad, Czarodziejka 147

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Na zdjęciu: kotlet z białej fasoli (pysznie i bardzo prosto, podpatrzone na blogu Magdy , zajadają się nimi również znajomi mi mięsożercy!), brązowy ryż, żurawina do mięs i serów Łowicz (nie zawiera żelatyny) i sałata lodowa(...)sosem . Jak zrobić kotlety? Składniki: 1 puszka białej fasoli ½ cebuli sól, papryka wędzona słodka mąka kukurydziana olej Fasolę odcedź, zblenduj z cebulą, dodaj paprykę i sól, trochę mąki kukurydzianej, aby masa były gęstsza (możesz też dodać trochę bułki tartej). Dokładnie wymieszaj masę, formuj małe kotlety i smaż na rozgrzanym oleju. < Dom pracuje w hotelu. Pewnej nocy poznaje kobietę, która

Qlinarnie i Qlinarnie
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 171

Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów(...)łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega to zważeniu się śmietanki), taką mieszankę dolewać powoli do bulionu ciągle mieszając, zdjąć z ognia, posolić i popieprzyć do smaku Sosem polać gotowe kotlety mielone SMACZNEGO!!! Koszt: 15 zł Ilość: 3 osoby

smacznieinatemat
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 216

Jutro Dzień Dziecka i z tej okazji zachęcamy do przygotowania dla dzieci specjalnego obiadku. Proponujemy kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek     SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka(...)dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części. Trzy zewnętrzne części parówki nacinamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 296

łyżeczka tymianku, oregano0,5 łyżeczki płaskiej chili1 łyżeczka słodkiej paprykisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy

Niezły Młynek
Bitki schabowe zapiekane z ananasem 196

wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Tradycyjne kotlety schabowe z ananasem są dość popularne, dlatego ruszyłam na poszukiwanie nowej inspiracji. Bardzo ciekawy pomysł, na bitki schabowe z ananasem, znalazłam na blogu  Mia cucina.  Trochę go zmieniłam dając produkty, które akurat miałam.  Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego(...)słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki).  Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze bitki i smażymy na rumiano, po 4 minuty z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy całe

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe z serem, ogórkiem i pieczarkami 244

takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne.Składniki:6 kotletów schabowychkilka pieczarekpół cebuli1-2 małe ogórki korniszone6 plasterków sera żółtegosól, pieprzolejwodaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy(...)razem z pieczarkami dusimy na patelni.3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą.4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Kuchnia domowa Ani
Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa 142

miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki ostrej paprykiszczypta suszonego rozmarynuszczypta soliskórka z 1/2 limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie(...)składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".Karmelizowane warzywa:marchewkipietruszkisól, pieprzsuszony tymianekoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie

My Culinary Art
Danie na specjalne okazje! 143

świetnie komponuje się ze schabem czy piersią z kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko się przygotowuje.Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)Naprawdę polecam !!! Składniki:schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka6 plasterków szynki cienko krojonej lub bekon6 plasterków sera żółtego majonez / musztarda przyprawa do kurczaka/sos sojowySos serowy:2 szkl. wodypół szkl. śmietany2 trójkąciki serka topionego(...)łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2)kostka rosołowa chillinatka pietruszkipieprz świeżo mielony2 łyżki mąki ziemniaczanejSchab kroję na kotlety (6 sztuk), dobrze rozbijam, przyprawiam: kilka kropli sosu sojowego, trochę przyprawy do kurczaka/mięsa wsmarowuję w kotleta odstawiam do lodówki.W tym czasie przygotowuję sos: zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, dodaję serka i rozpuszczam na małym ogniu ciągle

NA MOIM TALERZU
Chicken burgery 199

główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.Sposób przygotowania:Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe.Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu(...)Wymieszać.Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos odstawić do lodówki na około 30 minut.Pomodora i ogórki konserwowe pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski.Bułki przeciąć na pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno

Gospodyni Miejska
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 354

plaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem.Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie obtoczyć w mące z obu stron.Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor.Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić w pióra.Czosnek obrać(...)podsmażyć.Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami.Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać przyprawę

Gospodyni Miejska
Schabowy w panierce z orzechów laskowych 204

Zapach i aromat orzechów laskowych, które dodajemy do panierki jest boski !. Moja rodzinka przepada za tymi kotletami, czasem warto naszego schabowego podać z zupełnie nowym wydaniu.Składniki : 4 kotlety schabowe po ok. 10 dag ok. 5-6 łyżek pokrojonych orzechów laskowych ok. 10-15 dag płatków owsianych Jajko  2-3 łyżki mąkisól  pieprz  Pyszne orzechy oraz inne(...)produkty znajdziecie na stronie SkworcaDo miseczki wsypujemy płatki owsiane z siekanymi orzechami, mieszamy. Kotlety ubijamy jak zawsze, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych z orzechami laskowymi. Smażymy na rozgrzanym oleju. Doskonałym uzupełnieniem będzie sałatka z kapustą pekińską, oliwą, przyprawami i orzechami

Apetyczna babeczka
Roladki ze szpinakiem 152

białego wytrawnego wina,2 łyżeczki przyprawy do drobiu,2 woreczki ryżu ze szpinakiem. Przygotowanie:    Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy na ok. 1,5 cm kotlety. Następnie każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi(...)dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Po ok. 30 minut podlewamy roladki szklanką wina i zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Ryż ze szpinakiem wsypujemy

Aga w kuchni
Roladki w serowej panierce 216

zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie:      Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem i solą. Papryki kroimy w cienkie paseczki. Paseczki w 3 kolorach układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania