koszyczek - 500 przepisów (strona:20/34)

OWSIANKA BEZ GOTOWANIA - propozycja nie do odrzucenia :) 170

brzoskwinia, 1 nektarynka, 2 morele - zblendować i wymieszać z bazą - 2 brzoskwinie, 1 jabłko, 1 kiwi gold - zblendować i wymieszać - Cały ananas pokrojony na małe kawałeczki - wymieszać -  Koszyczek malin + duża łyżka kakao - wymieszać -  Szklanka orzechów - lekko podmielić i wymieszać - oraz super zestaw, oczywiście najprostszy :) -  2-3 jabłka starte na tarce + duża łyżka cynamonu - wymieszać z samymi płatkami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Q... quiche z ricottą&fetą&porem&papryką&boczkiem. 290

dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na papier i blachę do pieczenia, wykładamy farsz i zawijamy. (*Ja zrobiłam trochę za mało farszu, więc zawinęłam końce, aby przypominały mały koszyczek ;) pustą przestrzeń pod ciastem wypełniłam serem emmentaler). Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem (można spróbować też z oliwą). Pieczemy w temp. 190'C przez 25-30 minut. (zerknijcie na opakowanie po Waszym

Kitchens Alphabet
Malinowy curd 150

sadzie dzielnie opierają się chłodom jesiennych nocy. Nieprzerwanie owocując rodzą już dużo mniejsze, ale o wiele bardziej aromatyczne owoce niż te z początku sezonu. Czasem przynoszą do domu koszyczek tych pachnących cudów i próbuję nacieszyć się ich smakiem jeszcze przez parę dni. Do pierwszych przymrozków. Ten krem na pewno mi w tym pomoże. Malinowy curd 2 szklanki malin

Zapiski Młodej Żony
Figi zapiekane z miodem i orzechami 180

orzechów 4 łyżki płatków owsianych Sposób przygotowania Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut

Pyry na Gaz
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 98

średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, przełożyć krążek na filiżankę odwróconą do góry dnem i lekko pofałdować brzegi ciasta, tworząc koszyczek. Odstawić do wystygnięcia. Moje lody posypałam przyprawa z młynka do dań słodkich

Kuchnia w opałach
BOUCHEES A LA REINE 188

łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając. Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Powstały sos łączymy z farszem grzybowo-mięsnym. Faszerujemy upieczone koszyczki i podajemy.  Smacznego

Kuchnia w opałach
(nie)całkiem kryzysowy deser truskawkowy 153

Bywają takie dni, że trzeba wyczarować coś z niczego:) Kupiłam piękny koszyczek słodziutkich truskawek z myślą wyczarowania cudownego deseru. Nim dotarłam do kuchni aby zabrać się za deser truskawek została połowa. Nie tracąc zapału stwierdziłam, że wystarczy. Otworzyłam lodówkę i okazało się że pozostałych składników również jest przez pół. Żeby tego było mało dziwnym trafem z szafki wybyła połowa herbatników

Magiczna kuchnia Darii
Weekend pod hasłem wypieków 106

znaczy, że jeszcze dziś po południu przygotuję kolejny wpis, z pierwszym weekendowym wypiekiem. Mam nadzieję, że przydadzą się tym, którzy tak jak ja koniecznie chcą przynieść do domu koszyczek owoców leśnych i nie do końca jeszcze wiedzą co mogliby z nimi zrobić, choć szczerze mówiąc, wątpię, by w naszej blogowej społeczności kulinarnych maniaków taki przypadek był możliwy :)Zapraszam do śledzenia

W kuchni wieczorem
Gniazdka Kokosowe 130

Koszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają

Słodkie Przyjemności
Tort Sachera (Sachertorte) 160

Kto uwielbia czekoladę i truskawki to ciasto idealne dla niego ! :)Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej,Przepis z "ciasta, sprawdzone przepisy" nr 11 listopad 2011, str

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z kurek na serkach topionych 164

sosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :) Składniki:koszyczek kurek4 serki topione - śmietankowe1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p) natka pietruszkiświeży tymianek (bez niego zupa ma całkiem inny smak)czarny pieprz, sólmasło

Bon Appetit Małgorzaty
Kurki i pieczarki z mascarpone ze świeżymi ziołami 166

Kurek nigdy dosyć. Za mną kolejna wizyta koleżanki i kolejna kolacja  z udziałem boskich grzybków :) Składniki:koszyczek kurek5 dużych pieczarek1 mała cebulapor - biała część1 małe opakowanie mascarpone5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 %gałązka rozmarynukilka łodyżek tymiankukilka listków bazyliiplaster masła do smażeniadodatkowo makaron ( u mnie tagliatelle)sól,  czarny pieprzNa maśle szklimy cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 184

Przerabiam kurki do upadłego :-P od tygodnia nie jem już nic innego :)Składniki:2 gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy)1

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z chili i kurkami 149

Stałam się monotematyczna bo w każdym poście jest danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:)Składniki;koszyczek kurek200 ml śmietanki kremówki1 papryczka chilisól, pieprzzioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 158

kilograma surowego boczkupół kilograma słoninypół kilograma drobiowej wątróbkiplus podroby z królikawłoszczyzna na rosółprzypalona cebula3- ziele angielskie2 -liście laurowe sól, peiprz2 jajkagałka muszotołowamajeranek suszony2 ząbki czosnkuPropozycja podania pasztetu z:rukola (koszyczek)suszone daktyle (tureckie)żurawina w słoikusos balsamicznyMięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę

Bon Appetit Małgorzaty