koszyczek - 500 przepisów (strona:11/34)

Truskawkowy mus z nasionami chia i mango 118

Troszkę lata w takie dni jak dzisiaj to bardzo miły akcent. Truskawek zamrożonych mam trochę, ale na ryneczku pojawiły się truskawki ostatnio, więc sięgnęłam po jeden koszyczek. Także dzisiaj mus truskawkowy z mega zdrowymi nasionami chia oraz słodkim mango. Składniki : * szklanka truskawek * łyżeczka miodu * 3 łyżki nasion chia * pół szklanki mleka kokosowego  * dojrzałe mango Przygotowanie : Nasiona chia zalać mlekiem

Magiczne Życie Marty
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 321

smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru  350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru

Świat Ciasta
SZARLOTKI W KOSZYCZKU 144

tarce o dużych oczkach.Rodzynki namoczyć w kieliszki alkoholu.Jabłka przeważyć na patelni na odrobinie masła dodać cukier ,cynamon i rodzynki z alkoholem .Chwilę smażymy ,Studzimy.Dodajemy miód i mieszamy.Kruche koszyczki napełniamy jabłuszkami i obkładamy kremem.Na środek położyć odrobinę borówek w syropie.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
,,Wielkanocne króliczki’’ 119

Małe ozdobniki zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w ciągu dnia! Składniki: 250 g mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki cukru Pół łyżeczki soli 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 50 g margaryny 1 jajo do smarowania ciasta Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy

Podróż w kulinaria
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 165

grzyby, bo przecież od kilku dni skwar leje się z nieba, a w lesie sucho...A jednak, w głębi świerkowego lasu, w jeszcze wilgotnym mchu żółte maślaczki :). Nazbierałyśmy nieduży koszyczek malutkich i średniaczków, takich aby nie obierać ze skórki. I co tutaj więcej pisać - miałyśmy pyszny piątkowy obiad !  Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka

Nie tylko w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 141

padało to i tak bym się udała do lasu. Nic nie pradzę, uwielbiam zbierać grzyby. Dzisiaj uzbieraliśmy prawie 3 kilogramy różnych grzybów. Po raz pierwszy zerwałam do mojego koszyczka grzyb, który jakoś wcześniej nigdy nie zwrócił mojej uwagi. Grzyb nazywa się kolczak obłączasty, kolczak rozumiem ale obłączasty….Tak czy inaczej nie pamiętam abym się kiedyś zetknęła z tym grzybem

codojedzenia
Stripsy niczym z KFC 217

muszę podawać natomiast odsyłam po przepis na nasz ulubiony i jedyny w swoim rodzaju sos czosnkowy. Ps. :  Do smażenia stripsów nie polecam frytkownicy ponieważ ciasto może przywrzeć do koszyczka i pojawi się problem z wyciągnięciem, najlepszy jest garnek i głęboki olej. Dla młodego marynata była z dużo łagodniejszego pieprzu cytrynowego

Mechanik w kuchni
Rustykalna tarta z jeżynami 158

kukurydzianej) 2 łyżki cukru pudru + do posypania 100 g masła (pół kostki) 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju) szczypta soli 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% koszyczek świeżych jeżyn listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W malakserze mieszamy pulsacyjnie mąkę, polentę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i margarynę/olej i mieszamy ponownie

Poezja smaku
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 137

ciasta. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w misce ponownie do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odgazować, podzielić, uformować i ułożyć w koszyczku do wyrastania na 45 minut piec na rozgrzanym kamieniu z parą 10 minut w 240`C, następnie 30 minut w 220`C. Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 144

wkładamy do naoliwionej miski i zostawiamy na półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić objętość. Z ciasta formujemy bochenek, u mnie był okrągły. Przekładamy go do koszyczka wysypanego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypana mąką). Chleb powinien wyrastać ok. 45 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy lub z blachą do 230 st.C. Na dnie pieca umieszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka w koszulkach Julii Child 124

wrzucicie jako, im więcej powietrza i wody będzie musiało pokonać, żeby dotknąć dna – tym bardziej będzie zdeformowane. Gotujemy jajka ok. 3,5 -4 minuty . Julia szykowała jajka w specjalnych koszyczkach, pozwalających na zachowanie idealnego kształtu i łatwe wyjmowanie ugotowanych jaj. Jeśli na takie natraficie, a jesteście fanami jajek – bierzcie bez zastanawiania. Po ugotowaniu jajka przekładamy łyżką cedzakową na moment

Karo in the Kitchen
129. Żegnamy upalne dni czyli: ciasto na maślance z brzoskwiniami i orzeszkami z lekko piernikową nutą. 188

trzcinowego (lub zwykłego) 3/4 szklanki oleju lub 0,5 szklanki rozpuszczonego masła skórka otarta z jednej pomarańczy garść orzeszków ziemnych, orzeszków nerkowca i migdałów (lub innych ulubionych bakalii) pół koszyczka brzoskwiń 1 łyżeczka cynamonu, 3 cm świeżego imbiru (lub łyżeczka suszonego), ziarenka z jednej wanilii (lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią), odrobina świeżo zmielonego pieprzu masło i mąka do wysmarowania

Symfonia Smaków
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 113

wodą. Teraz możemy już wylać nasz karmel na przykład na creme brule czy lody. Można go też delikatnie przelewać z łyżeczki do kokilki wysmarowanej tłuszczem, tworząc w ten sposób koszyczek z nitek karmelu. Albo stworzyć na papierze śniadaniowym fantazyjne wzory, którymi po wystygnięciu można bardzo pięknie ozdobić tort czy deser owocowy. Dla tych, którzy nie mają jednak cierpliwości, albo też

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 135

tarce o dużych oczkach. Jabłka i rabarbar wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku cukrem i przyprawami. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozgnieść na dłoni, formować jakby koszyczek, do którego potem należy włożyć ok. łyżki farszu. Skleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy dzisiejszej temperaturze bułeczek nie trzeba było

Weekendy w domu i ogrodzie
Proste ciasteczka ze śliwkami 132

nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie ciasteczka można przykryć po prostu kółkiem ciasta, 20 minut w piekarniku i gotowe :) Z 1 opakowania ciasta francuskiego możemy

Ciastkozercy