koszyczek - 500 przepisów (strona:21/34)

Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 138

paski pleciemy jak warkocz a następnie delikatnie zwijamy je kręcąc. To będzie nasz uchwyt. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wszystko pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem uchwyt do koszyczka przyczepiamy do podstawy, możemy pomoc sobie wykałaczkami. Do środka dajemy mieszankę sałat oraz ulubione warzywa i serek. Ja swoje warzywa wycięłam w kształcie kwiatków. Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 162

zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier

Bon Appetit Małgorzaty
Jogurtowy deser z ricottą i borówkami 180

kojarzy mi się kwiecień. Oraz słodkim śniadaniem w ogrodzie. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego deseru! :)Składniki:200 g naturalnego, gęstego jogurtu250 g serka ricotta1 koszyczek borówek amerykańskich1/2 szklanki syropu.soku z malin (u mnie mój domowy, ale może być sklepowy do rozcieńczania z wodą)1 łyżka cukry pudru (do deseru i sosu)2 łyżeczki żelatynyJogurt mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka zapiekane w bułce 125

studencku :)~ Bułka zapiekana z jajkami, szynką serem żółtym i szczypiorkiem ~Składniki:duża bułka2 jajkaszynkaser żółtyszczypiorekprzyprawy: sól, pieprz, czosnekBułkę przecinamy w 1/3 wysokości i ugniatamy środek, tak, aby powstał mały koszyczek. Do środka wkładamy plasterki szynki, wbijamy jajka, posypujemy przyprawami, startym serem i szczypiorkiem. Składamy bułkę w całość, owijamy w sreberko i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około

Kuchenny Skrawek Nieba
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 154

przełożyć na posypaną mąką stolnicę i odstawić na 20 - 30 minut , żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto znowu wyrabiać przez chwilę, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Można w koszyczku, można w foremce - ja piekę w foremkach. Foremkę najlepiej spryskać oliwą i wysypać mąką. Jak formować bochenek można zobaczyć np. tutajPiekarnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięty chleb

Stare Gary
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 156

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z michy , podzielić na dwie części i formułować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy

Stare Gary
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 149

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną). Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C

Stare Gary
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 149

upływie 2,5 godzin ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i, na lekko omączonej powierzchni, uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia

Stare Gary
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 194

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze

Stare Gary
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 138

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy

Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 141

można tą metodą wędzić też mięso, ale nie próbowałam. Łososia ułożyłam na kratce z grilla , ale jeżeli nie mamy pasującej, można zrobić konstrukcję z patyczków szaszłykowych lub użyć chińskiego koszyczka do parowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis na wędzenie łososia znalazłam na  Good Food Channelskładniki4 x 150 g filetów z łososia

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 158

widać sposób składania.Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. *Ciasto

Stare Gary
Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 177

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry. Chleb zyskuje jeśli ciasto zostanie przed pieczeniem ochłodzone, tak więc możemy je przechowywać w temperaturze 10 st C do 8 godzin

Stare Gary
Dyniowe kopytka 190

cedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii, przysmażyć na złoto. Smacznego!* Mus z dyni: Dynię umyć, przeciąć na pól, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Potrzebne nam będzie ok 1/3 (330g

Stare Gary
Mus z dyni Hokkaido gotowanej na parze 151

Dynia Hokkaido ma też tę zaletę że skórka jest jadalna i po ugotowaniu nie trzeba jej zdejmować.składniki1 dynia HokkaidoprzygotowanieDynię umyć, przeciąć na pół, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze przecięciem do dołu i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus.Jeżeli nie zużywamy

Stare Gary