kostka puch - 486 przepisów (strona:19/33)

Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 298

orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs. Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka(...)orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa :* 300 ml śmietany kremówki 30 %* 2 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić

Magiczne Życie Marty
Seromakowiec 144

cukru pudru1 żółtkoMak:1/2 kg maku2 jajka + 1 białko jajka1 szklanka cukru pudru1 cukier waniliowy2 łyżki bułki tartejaromat migdałowy lub rumowybakalie wedle uznaniaSer:1 kg sera1 szklanka cukru pudru1/2 kostki masła 5 jajek2-3 łyżki skórki pomarańczowejolejek pomarańczowy 1 cukier waniliowySposób przygotowania:1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć(...)cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę

Kuchnia domowa Ani
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 194

numerem jeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki(...)wysokie z których łatwo będzie nalewać do słoiczków.- masło do posmarowania "foremek".WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze

Wypisz Wymaluj
kopiec kreta bez cukru 171

mleka kokosowego z puszki 60 g ksylitolu kilka kropli aromatu waniliowego 45 g mąki ziemniaczanej 100 g masła Dodatkowa czekolada gorzka starta na grubych oczkach lub posiekana w drobną kostkę ilość według uznania 2- 3 banany sok z cytryny aby banany nie czarniały Krem: W 50 ml mleka kokosowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną . W garnuszku zagotuj 350 ml mleka kokosowego(...)powoli,  energicznie mieszając. Postaw z powrotem tak przygotowany budyń na ogniu na 1 minute nadal mieszając. Budyń ma zgęstnieć. Pozostaw masę do wystudzenia. Miękkie masło ubij na puch i powoli dodawaj do niego budyń ucierając. Na koniec dodaj startą czekoladę i wymieszaj. Ciasto: Wymieszaj suche składniki mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia. Oddzielnie połącz mokre składniki

cukrem pudrem posypane
Tort Red Velvet 143

ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej (niepełne 3 szklanki) 220 g drobnego cukru do wypieków – zwykłego lub trzcinowego (1 i 1/3 szklanki) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 3 duże jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 300 ml maślanki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka białego octu winnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy(...)opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo drobny cukier (zwykły kryształ może się nie rozpuścić). Miksujemy i dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając (kolejne jajko możemy dodać dopiero wtedy, gdy masa będzie jednolita). Miksujemy masę

Poezja smaku
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 166

szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii płatki migdałoweopcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę. Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3  sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej  i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się

Kulinarne przygody Gatity
Tort orzechowo- kawowy 228

Składnikiciasto:8 jajek1,5 szklanki mąkiszklanka cukru20 dag orzechów mielonychłyżeczka proszku do pieczeniamasa:3 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem(...)Resztę mleka zagotowujemy z  cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy masę aż zgęstnieje. Gdy będzie gotowa to odstawiamy ją do przestudzenia. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Kawę rozpuszczamy z kilku łyżkach wody tak aby uzyskać bardzo intensywny napar. Gdy kawa będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik lany z masą kawową 341

łyżki kakao 3 łyżeczki sody 6 jajek 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl śmietany 18% Masa kawowa: 2 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać(...)ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć z masłem. Piernik przełożyć raz powidłem a raz masą. Polać polewą czekoladową

Smakołyki Asi
Torcik z masą jeżynową i porzeczkami 153

cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa jeżynowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła garść świeżych jeżyn Porzeczki do posypania Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem . żółtka zmiksować z proszkiem do pieczenia. Pianę połączyć delikatnie z żółtkami następnie dodawać powoli(...)pszennej oraz jajka ugotować tradycyjny budyń na mleku. Następnie bardzo dokładnie ostudzić. Jeżyny przetrzeć przez sitko i taki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Torta przełożyć kremem a górę posypać kwaśnymi porzeczkami

Pychotkaaa
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki… 100

którego Ona niezwykle się przyczyniła… „(…) jadę z Dziadkiem do Krosna lub pobliskiego Zręcina po zakupy. Kupujemy potrzebne produkty, w tym sporą ilość świeżego twarogu w ogromnej kostce. Już wiem, do czego będzie potrzebny. Babcia upiecze ukochany przez nas wszystkich sernik. Gdy wracamy ze sprawunkami, Babcia już moczy w małym garneczku całą masę rodzynek, a w rondelku(...)pomocy. Babcia nie uznaje miksera ani żadnego innego robota kuchennego. Wyciągamy nieśmiertelną, ogromną makutrę i drewnianą pałkę do ucierania. To niemal sernikowe misterium. Najpierw ucieramy masło na puch, następnie dodajemy żółtka z cukrem, potem pachnącą wanilię. Porcja po porcji dodajemy zmielony na gładko twaróg. Powstająca masa robi się coraz bardziej smaczniejsza. Sok z cytryny, kropelka olejku pomarańczowego

Raj dla Podniebienia
Domowe kruche babeczki z owocami 661

syropie, kiwi, winogrona, truskawki) Masę możesz zrobić również ze śmietany kremówki 36%. Schłodzoną ubij na sztywną pianę dodając śmietan-fix. Wykonanie: Do mąki dodajemy szczyptę soli oraz pokrojoną w kostki margarynę. Wszystko siekamy dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Smarujemy foremki tłuszczem. Wyrobione ciasto można rozwałkować i wyciąć za pomocą szklanki kółeczka. Ja wybieram(...)termoobiegiem bez górnej grzałki) do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, by przed włożeniem babeczek do piekarnika nakłuć spody widelcem). Masa: Miękkie masło rozmiksować w jednej misce na jasny puch. Do drugiej miski wlać mleko, wsypać kremy i miksować do uzyskania sztywnej masy. Niewielkimi porcjami, cały czas miksując, dodawać masło do masy waniliowej. Na spód babeczek wyłożyć odrobinę masy kajmakowej

Mojewlasne.pl
Kapuśniak na wędzonym boczku 130

Dzisiaj powróciła do nas zima...Za oknem bielusieńko i zanosi się na to, że dosypie więcej białego puchu...Trzeba będzie zjeść coś ciepłego, kalorycznego i na sanki :D Kapuśniak to tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty(...)marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut

Nie tylko w kuchni
Puszysty sernik z musem truskawkowym 141

mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy(...)kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę

MamaOskarka
Seromakowiec. 783

kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę z pomarańczy i ewentualnie aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana(...)POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 1 płaska łyżka ciemnego, gorzkiego kakao 3 łyżki mleka      Kakao łączymy z mlekiem i podgrzewamy, następnie dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Gotową polewą smarujemy ciasto, a wierzch dekorujemy płatkami migdałów, skórką pomarańczową, cytrynową, wiórkami kokosowymi lub inną dowolną posypką. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, więc

Rozpustne gotowanie