orzechów 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru masa: 0,5 l mleka 1 cukier waniliowy budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2.5 łyżki mąki pszennej kostka margaryny Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche wysypujemy na stolnicy i zagniatamy z nich jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części o pieczemy dwa ciasta ok. 20 minut(...)Ostatni element czyli masę wykonujemy z budyniu ugotowane na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Można również dodać do mleka mąki pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieKrem budyniowy : 1 l mleka 3 budynie waniliowe 3 łyżki mąki 2 żółtka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 kostki miękkiego masła Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki żelatyny Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę(...)garnka wlać połowę mleka i zagotować. W drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier cukier waniliowy , mąkę i żółtka , wlać do gotującego mleka. Gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć na puch , stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Zimne ciasta pociąć w równe paski. Smarować bok jasnego paska następnie przyłożyć ciemny pasek i tak na przemian. Gdy dolne paski połączymy ze sobą
Sama słodycz i szczypta chilicukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodawać po trochu cukier i żółtka na koniec delikatnie wmieszać mąkę(...)cukrem. W szklance mleka rozpuścić mąkę i dodać ją na gotujące się mleko. Gdy powstanie budyń pogotować chwile i zdjąć z pieca. Gdy ostygnie utrzeć margarynę na puch i dodać stopniowo budyń. Rozpuścić galaretkę w pół litra wody i poczekać aż zacznie tężeć. Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy
ciastkarnia na kruchym spodzieproste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.Masa budyniowa :* 900ml soku(...)połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę
Magiczne Życie Martyrodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 10 żółtek 6 łyżek cukru 2 kostki margaryny Wykonanie: Biszkopt -Białka ubijam na pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet(...)piekę ok 1,30 min w temp. 110'C, aż beza nabierze złotego koloru. Masa- Żółtka z cukrem ubijam na parze do białości. Miękkie masło ucieram na puch i dodaję po łyżce masę z żółtek. Gotowym kremem smaruję najpierw spód biszkoptowy, przykrywam ciastem figowym i wykładam resztę masy. Całość posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem
Ciasteczkowy Potwórtort. Córeczko moja, wszystkiego najlepszego Ci życzę, spełnienia marzeń i wiecznego optymizmu :* Biszkopt: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 2 pełne łyżki kakao Masa: 2 kostki masła 2 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki mleka w proszku sok z 2 cytryn Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń posypka cukrowa posypka waflowa Wykonanie: Białka ubijam(...)minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały
Ciasteczkowy PotwórEklerki z kremem, tym razem malinowym. Mniaaam ! Składniki na bułeczki: 1 szklanka wody ½ kostki masła 1 ¾ szklanki mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku papier do pieczenia Składniki na krem malinowy: śmietanka w proszku „śnieżka” 200 ml mleka 20 dag malin 2 łyżeczki żelatyny 15 dag cukru pudru 1 białko jaja Wykonanie kremu malinowego(...)Następnie wsypać na wrzątek mąkę i mieszać energicznie (aby nie było grudek) około 10 minut na bardzo małym ogniu. Schłodzone ciasto utrzeć z jajkami, solą do smaku na puch. Układać łyżką w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na 25 minut. Po upieczeniu bułeczki przekroić ostrym nożem na pół i napełnić
Tradycyjna Kuchniapodkładce tortowej umieścić dolny blat biszkopta, zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu. Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z wrzątkiem (nie musi się już gotować) tak aby nie dotykała dnem(...)warstwę owoców i rozsmarować. Przykryć trzecim biszkoptem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (można dodać kilka kropel soku z cytryny, alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianależy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml(...)ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę
Magiczne Życie Martyszklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka(...)wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej, przyprawy, powidło, sodę. Powolnym strumieniem wlewamy przestudzony czaj, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, miksujemy, dorzucamy "dodatki". PIECZENIE: góra - dół, termoobieg, temperatura 180 stopni, 40 minut. Keksówka
Wypisz Wymalujroślina strączkowa i od kiedy przestałam jeść mięso to ją najczęściej przyrządzam na obiad. Gdy pamiętam gotuję ją w tradycyjny sposób a gdy jestem zabiegana ratuje mnie ta z puchy ;) Z warzywami na ostro smakuje wspaniale! Przy okazji zapraszam do przeczytania recenzji świetnej patelni Woll na której przyrządziłam to danie :) —>KLIK puszka gotowanej cieciorki(...)soli łyżeczka suszonej natki pietruszki 0/5 łyżeczki curry szczypta kurkumy do podania pestki dyni, nasiona konopii i czarny sezam Cebulę kroimy w piórka, paprykę i cukinię w kostkę. Pomidory na mniejsze kawałki. Mieszamy je z wszystkimi przyprawami i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w kostkę tofu i odkładamy je na talerzyk. Od razu podsmażamy cebulę
Mienta blogdodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy na nie masę chałwową. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników(...)wrzenia. W reszcie sosu rozpuszczamy budynie. Sos z budyniami wlewamy do gotującego się sosu. Zmniejszamy gaz i gotujemy (ciągle mieszając), aż masa zgęstnieje. Ściągamy z gazu dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i przelewamy na ciasto (uwaga, dość szybko zastyga). Na masie truskawkowej układamy kolejną warstwę herbatników i znów wstawiamy ciasto do lodówki. Na końcu, podgrzewamy śmietankę (powinna być tylko ciepła
Relaxtimełyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 kostki masła 3 łyżki kakao Oprócz tego potrzeba Ci: 1 kg sera na sernik (np. w wiaderku) 5 jajek 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Połącz wszystkie składniki. Oddziel żółtka od białek. Białka zostaw, potrzebne będą(...)minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upływie wskazanego czasu wyjmij upieczony spód z piekarnika, ostudź. Masa serowa. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj masło z cukrem na puch. Dodaj ser i żółtka. Miksuj dokładnie. Dodaj budyń. Ubij wszystkie uzyskane białka […] Artykuł Sernik królewski – niebo w gębie pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
NiuniokiZapraszam :) Składniki na ciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Pianka bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych(...)pieczenia . Wierzch smarujemy powidłami . Ciasto wstawiamy do rozgrzanego 180 stopni piekarnika . Pieczemy około 20 minut . Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch , dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto . Na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta . Pieczemy około 20 minut , wierzch ma być rumiany Zaznaczam jednak
Sama słodycz i szczypta chiliDziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka(...)Karolka http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/ Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/ Milena http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/ Ewa http://mojetworyprzetwory.blogspot.com Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 2 -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 4 jajka skórka otarta z 2 z pomarańczy 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
Kuchnia Prezydentowej