kostki masła 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wódki 600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy kawą. Rozsmarowujemy resztę kremu, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy posypką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny
Cynamonowe szczęściedekoracją. Tutaj przyszedł mi z pomocą internet ,gdyż w tej kwestii byłam ciemna jak tabaka w rogu. Podaję przepis na podstawowy krem maślany , który można wykorzystać pod masę cukrową. kostka masła (200g ) 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie BEBIKO 2 Użyłam konkretnie(...)mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch celów – do ciasta i dla bratanka, który takiego torcika niestety jeszcze nie jada, a to mleko pija chętnie. Masło utrzyj z cukrem na puch. Masa powinna być jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać również mleko. Krem nie powinien być gęsty ale gładki. Jeśli wyjdzie zbyt gesty dodaj trochę mleka, jeśli wyjdzie zbyt rzadki
Z Kuchni Do Kuchnikostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego mleka dodać mączną zawiesinę i przez chwilę gotować. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch. Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę
Jadło i czytadłokostki masła Z 500 ml mleka odlewamy około pół szklanki. Mieszamy w niej mąki i budyń a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka rozcieramy rózgą kuchenną i wlewamy do rozmieszanego z mąką i budyniem mleka. Mieszamy ponownie. Całość wlewamy na gotujące się mleko z cukrem. Ciągle mieszając doprowadzamy krem do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały
Made By Mom And Sonpuszki ( odsączone połówki) Krok 1 Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy przestygną wstawiamy je do lodówki by nam stężały lekko. Krok 2 Ubijamy na puch jaja z cukrem temperatura pokojowa( masa potraja objętość, tak ma być).Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia nad zmiksowanymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną smarujemy masłem(...)wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową do formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krok 3 Czereśnie myjemy i drylujemy.Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Krok 4 Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła
Różowa kuchniapolewa Najpierw odsączam brzoskwinie. Biszkopty wykładam na spód blaszki ( około 20 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je nasączyć syropem z brzoskwiń. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję żółtka, całość miksuję, na koniec wsypuję budynie wymieszane z przyprawą. Białka ubijam osobno i delikatnie mieszam z masą. Połowę masy serowej wykładam na biszkopty, na masę wykładam(...)kawałki brzoskwinie, wykładam drugą część masy. Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika piekę około 50 minut w 180 st C. Jeszcze gorący sernik posypuję kropelkami czekoladowymi. Można wyłożyć kostki czekolady, też się roztopią
Takie tam pichceniekawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę. 2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. 3. Masło ucieramy z cukrem na puch. 4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę(...)foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto
Szefowa kuchnipuchu zakrywa całą szarość codzienności, która nas otacza. Oczyszcza atmosferę i międzyludzkie stosunki. Maskuje niedogodności, niedoskonałości, nadając im nieskazitelności. Wszystko wtedy jest tak proste, tak gładkie i jasne. Do momentu, aż znów przyjdzie odwilż. Ale to nie teraz. Tymczasem na szybie, zamiast malowideł Dziadka Mroza, rozbryzgują się krople deszczu. SEROMAK. / źródło: notatki na serwetce; / spód:2 szklanki mąki 2/3 kostki
W kuchni Karmel-itkiSkładniki 1 kg sera ( president twaróg sernikowy wiaderko ) 1/2 kostki masła 1 łyżeczka rumu opcjonalnie 6-7 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka skórki cytryny startej na tarce 1/2 szklanki rodzynek opcjonalnie 1 pudding śmietankowy ,lub waniliowy proszek 1 budyń śmietankowy ,lub waniliowy proszek odrobina soli do ubicia białek herbatniki pokruszone na dno tortownicy opcjonalnie Wykonanie duża tortownica(...)Piekarnik nagrzać na 200°C. Ubić żółtka z cukrem na puch,dodawać po łyżce sera nadal miksując. Pod koniec dodać rum,budyń i pudding proszek. Całość dokładnie połączyć. Ubić białka na sztywno z odrobina soli . Do ubitych białek dodać ze 2-3 łyżki masy serowej ,wymieszać ,i następnie dodawać po trochu resztę , mieszając delikatnie do połączenia składników.Sernik
w mojej kuchniOwoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one. Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny 1 żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie(...)odstawiamy do stężenia * Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy *Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. *Na wierzch wykładamy resztę
Z Majeczką w kuchniBardzo lekkie, smaczne i puszyste ciasto. Prawdziwie puch łabędzi. Dodatek wiórków otoczonych karmelem sprawia, że każdy kawałek jest dodatkowo pysznie chrupiący. Na bazie jasnego biszkoptu, który zawsze się udaje. Zachęcam do spróbowania! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru(...)łyżka cukru waniliowego 10 dag wiórków kokosowych 1,5 kostki masła roślinnego dżem truskawkowy Posypka 1 łyżka masła roślinnego 10 dag wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie biszkoptu - Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewidzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia :) Tortownica 26 cm Składniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy kilka łyżek mleka 30 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku(...)cukier i cynamon do posypania 10-12 śliwek Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Margarynę utrzeć do miękkości. Wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać na puch. Następnie dodać jajka. Później partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę
My simple kitchenprzepisać więc niech wszystkie łasuchy mają się na baczności:) Składniki: ciasto: 4 jaja szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pół szklanki cappuccino śmietankowego łyżeczka proszku do pieczenia masa: kostka margaryny budyń czekoladowy 0,5 l mleka do dekoracji : masa cukrowa barwniki spożywcze wiórki kokosowe Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodać jajka i cukier oraz kawę. Na koniec(...)mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 40 minut w ok. 180 stopniach. Ostygniete ciasto kroimy na trzy krążki. Gotujemy budyń na mleku i gdy ostygnie ucieramy margarynę na biały puch i dodajemy ostudzony budyń. Gotową masą przekładamy kolejne krążki ciasta. Dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziegodzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 duże jajka ekologiczne Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie. Podgrzej mleko, powinno być letnie, a nie gorące, dodaj do niego drożdże(...)wlej w głębienie w mące. Łyżką zagarnij trochę mąkę i wymieszaj, tak powstaje zaczyn na ciasto. Odstawimy miskę na 20 minut. W tym czasie jajka ucieramy na puch z cukrem. Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka i zagniatamy ciasto energicznie. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Odstawiamy na godzinę
SMYKWKUCHNIwyszły mi ŚWIETNE! Obłędnie puszyste ciasto, jakiego jeszcze nigdy nie widziałam, ani nie jadłam. Pączek po naciśnięciu wraca do pierwotnego kształtu. Sam w sobie jest leciutki i delikatny jak puch. Jestem bardzo, bardzo szczęśliwa z tego powodu, że wypracowałam ten przepis. Mój mąż jest olbrzymim fanem pączków, i to właściwie dla niego wszystkie te moje starania. Przepis(...)zrobić ciasto na pączki? SKŁADNIKI NA CIASTO ( na 7 do 9 pączków) - 250 g mąki pszennej tortowej, koniecznie przesianej przez sitko - 85 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego!) - 1/4 kostki drożdży świeżych - 60 g cukru pudru - połowa kieliszka wódki (lub spirytus) - 3 żółtka - 2 szczypty soli - olej do smażenia około 1 litr ( ja smażę w woku żeliwnym) - łyżka masła
SMYKWKUCHNI