kostka puch - 486 przepisów (strona:15/33)

PĄCZKI IDEALNE 150

kostka drożdży 250 g cukru 2 szklanki mleka 200 g masła kieliszek  spirytusu 10 żółtek marmolada- najlepsza twarda do wypieków, u mnie z dziką różą Wykonanie: Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Żółtka ucieramy na puch

Z Majeczką w kuchni
Drożdżówka z zieloną herbatą 135

szkl. cukru 2 łyżeczki czubate zielonej herbaty w pudrze 1 całe jajko 0,5 kg mąki 3/4 szkl. ciepłego mleka 30 dkg drożdży  pół kostki masła roztopionego Zielony lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny zielony barwnik pół łyżeczki pudru z zielonej herbaty Roztop masło niech wystygnie. Drożdże rozkrusz(...)Odstaw na 5 minut. W dużej misie, w której będziesz wyrabiała ciasto  przesiej mąkę. W wysokim naczyniu żółtka zmiksuj z cukrem na biały puch, dodaj zieloną herbatę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Całość przelej do mąki, wlej masło, mleko z drożdżami oraz wbij jajo. Wyrabiaj. Ciasto będzie  dość

AZgotuj!
Babka trójkolorowa 220

kostka miękkiego masła½ szklanki oleju (dałam  4 łyżki)6 jajek1 niepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
3 BIT 2 177

kostka masła 200 g MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietanki 30 %  165 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru GOTUJEMY BUDYŃ: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia.  Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy na puch

Pani na deser
Pavlova z galaretką grejpfrutową 183

puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż powstanie gęsty puszysty krem. Galaretka z grejpfruta: Sok grejpfrutowy , doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia,  do gorącego wsypujemy bezbarwną galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Schłodzony płyn wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią , zostawiamy najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia. Zimną galaretkę wyciągamy na szklaną deskę, kroimy w kostkę. Bezę

Wanilia i Kardamon
Szarlotka po królewsku 213

kostka masła lub margaryny Wykonanie: Upiec biszkopt z 5 jaj, wystudzić. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt. Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch

Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 326

kostki margaryny 1/4 szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki 2 łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie. Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy. Jajko i żółtko ubijamy na puch razem

Lawendowe Niebo
Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego sera 752

kostka dobrego masła 8 kurzych jaj półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 łyżek śmietany 18% mąka pszenna typ 450 lub 500 3 łyżki kopiaste 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru Najpierw ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch

Z Kuchni Do Kuchni
arbuzowy torcik 210

puch. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 25 minut. wyjąć, wystudzić, delikatnie zdjąć obręcz, odkleić papier z boków i spodu biszkoptu, ponownie umieścić całość w blaszce. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Arbuza pokroić w ok 1 cm kostkę (pestki

6niebo
Ciasto z kulkami i kremową pianką 184

kostka masła 1 galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli w ok 0,5 litra wody. Drugą natomiast rozpuszczamy w szklance wody. Obie odstawiamy aby zaczęły tężeć. W tym czasie na parze ubijamy białka z cukrem, bardzo ważne jest by ubijać je aż będą bardzo gęste, a cukier całkowicie się rozpuści. Miękkie masło ucieram na puch

Cynamonowe szczęście
Wyniki konkursu z Valek Rolling Pins 120

pełne białego puchu, spędzone przy rozpalonym kominku z ajerkoniakiem babci i unoszącego się w całym domu zapachu mandarynek i cynamonu, który zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz, a te wspomnienia zapewni nam sernik mandarynkowo-cynamonowy, który gorąco polecam, nie tylko na Święta". Sernik mandarynkowo-cynamonowy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny

Mania Wypiekania
Łabędzi puch 135

płaskich łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki Masa : 3 szklanki mleka 100 gram wiórek kokosowych 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery  1 szklanka cukru 1 kostka masła Posypka: 100 gram wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę z żółtkami. Do masy jajecznej przesiewam mąkę(...)gorącego dodaję bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z  cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek . Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy. Wiórki kokosowe, masło i cukier

Ciasteczkowy Potwór
Kostka orzechowa przekładana nutellą 143

puch i dodawałam do niego powoli budyń. Na biszkopt orzechowy nałożyłam warstwę nutelli. Na niej poukładałam herbatniki, które nasączyłam nalewką malinową, a na końcu nałożyłam krem budyniowy. To co widzicie na wierzchu ciasta to roztarte pomiędzy palcami resztki herbatników oraz odrobina kakao. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 280 kcal. Deser podany na drewnianej desce dębowej Kostka

Relaxtime
Biała kawa zbożowa o smaku gruszkowym. 176

mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna mleko 3,2 % - 200 ml laska wanilii biała czekolada do oprószenia dojrzała gruszka garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
PĄCZKI BABCI MARYSI 271

kostka drozdży 250 g cukru 2 szklanki mleka 200 g margaryny kieliszek wódki lub spirytusu 10 żółtek marmolada- najlepsza twarda do wypieków, u mnie z dziką różą - Jamar Wykonanie: Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Żółtka ucieramy na puch

Z Majeczką w kuchni
43. Drożdżowy puch 145

Przedstawiam przepis na drożdżowe ciasto, które robi się bardzo szybko i prosto, dodatkowym atutem ciasta jest to, iż jest niezwykle puszyste, no i zawsze się udaje

Jadło i czytadło
Brzoskwinowy raj 276

kostka masła 700 ml mleka 3 żółtka 4/5 szklanki cukru cukier wanilinowy ( 8 g ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym dodajemy maki i pozostałe mleko i mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Mus brzoskwiniowy: 5 dużych brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa  Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe herbatniki Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy

Cynamonowe szczęście
Prince polo 229

kostki masła 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wódki 600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy  2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy kawą. Rozsmarowujemy resztę kremu, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy posypką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny

Cynamonowe szczęście
Tort Frozen 160

dekoracją. Tutaj przyszedł mi z pomocą internet ,gdyż w tej kwestii byłam ciemna jak tabaka w rogu. Podaję przepis na podstawowy krem maślany , który można wykorzystać pod masę cukrową. kostka masła (200g ) 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie  BEBIKO 2 Użyłam konkretnie(...)mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch celów – do ciasta i dla bratanka, który takiego torcika niestety jeszcze nie jada, a to mleko pija chętnie. Masło utrzyj z cukrem na puch. Masa powinna być jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać również mleko. Krem nie powinien być gęsty ale gładki. Jeśli wyjdzie zbyt gesty dodaj trochę mleka, jeśli wyjdzie zbyt rzadki

Z Kuchni Do Kuchni
117. 3 Bit 329

kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego mleka dodać mączną zawiesinę i przez chwilę gotować. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch. Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią   warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę

Jadło i czytadło
Ciasto 3 Bit 375

kostki masła Z 500 ml mleka odlewamy około pół szklanki. Mieszamy w niej mąki i budyń a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka rozcieramy rózgą kuchenną i wlewamy do rozmieszanego z mąką i budyniem mleka. Mieszamy ponownie. Całość wlewamy na gotujące się mleko z cukrem. Ciągle mieszając doprowadzamy krem do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały

Made By Mom And Son