KREM : 1 l mleka 1 szklanka cukru po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy biała czekolada czekolada likierowo - truflowa (ja kupiłam w biedronce) lub gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków(...)mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i często mieszamy, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy i dzielimy na dwie równe części. Czekolady rozpuszczamy osobno na parze, nie mieszamy tylko delikatnie ruszamy miseczką, gdy jest w połowie rozpuszczona wyłączamy
Pani na deserwarzyw i grzybów do woka", czy jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami mrożonymi, których pełno w naszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga(...)łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam
Kulinarne zapędy KokosaMasa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki wody. Ubijamy na sztywno(...)biszkopt i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na miękki puch. Następnie dodajemy partiami zimny budyń i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem wykładamy na masę jabłkową i równo go rozprowadzamy. Polewa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy
My simple kitchenzwykłej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g sypkiego sezamu Krem chałwowy: 3/4 litra mleka, 4 1/2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 żółtek, 3/4 kostki masła, ok 300 g chałwy kakowej, marmurkowej (wanilia kakao) lub orzechowej. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo(...)żółtka z mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka. Mieszać bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawić go aby całkowicie wystygł. Zimny budyń połączyć z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodawać po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości
Państwo Wojtczuk gotującukier waniliowy Ciasto ptysiowe: 7 dag masła 1/8 l wody szczypta soli 8 dag mąki 2 jajka Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku(...)wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy około 20- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Z proszku budyniowego, mleka i cukru gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i przykrywamy ciastem ptysiowy. Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem
My simple kitchenorzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 120 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby się(...)proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową ( uprzednio należy wyjąć laskę wanilii) i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać
My simple kitchenmięso, łyżeczkę oregano i mieszamy wszystko razem. 3. POMIDORY (2 min): do garnka z mięsem, czosnkiem i cebulą dorzucamy pomidory z puszki lub obrane ze skórki i posiekane w kostkę pomidory świeże (aby obrać je ze skórki, natnijcie krzyż na dole pomidorów, zalejcie je wrzątkiem, odczekajcie chwilę, odlejcie wodę, zalejcie zimną, a następnie obierzcie ze skóry, zaczynając od rogów nacięcia(...)ziemniaki, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki, w osolonej wodzie. 6. STUDZENIE ZIEMNIAKÓW (10 min): kiedy mamy już ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe gnieciemy widelcem lub tłuczkiem na jednolity puch. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, tak aby można było wyrabiać je rękoma. 7. WODA NA KLUSKI: warto wstawić już wodę na kluski w dość sporym garnku, lekko osoloną. Oczywiście
Nerds KitchenPolecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 1 1 kostka masła 200-250 g 2 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 3/4 szklanki kawy zbożowej typu Inka lub kawy cappuccino(...)obie mąki,wlewamy do mleka. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie ucieramy masło na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. SKŁADANIE CIASTA : Ciasto wyciągamy z blachy i nasączamy kawą. Wykładamy krem (odkładamy 5-6 łyżek) i układamy okrągłe biszkopty, które również nasączamy. ROBIMY
Pani na desermałe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier(...)zalewamy nią wiśnie. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki (najlepiej do lodówki). Krem waniliowy : Z mleka i proszków budyniowych gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Masło miksujemy na gładki puch. Dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy wódkę. Mieszamy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Rozsmarowujemy go na masie wiśniowej. Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy
My simple kitchenmiękkie, nadziane słodkimi czereśniami, pod chrupiącą kruszonką. Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze i wyśmienicie smakuje - polecam! :) Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO: 2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać(...)będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie dochodzę - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor
Grunt to przepis!cytrynowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Dżem: 1/2 słoika dżemu z aronii 1/2 słoika dżemu z cukinii Polewa: 1/2 kostki masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki. Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku(...)opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką. Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku
Ciasteczkowy Potwórsera (trzykrotnie mielony, może być w wiaderku, ważne żeby nie był rzadki),- 6 jaj,- 1 i 1/2 szklanki cukru,- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego (bezglutenowcy - czytajcie skład budyniu),- 1 kostka masła,- cukier waniliowy/wanilinowy (a najlepiej laska wanilii),SKŁADNIKI DODATKOWE:- 1-2 puszki brzoskwiń,- 4-5 białek,- 1 szklanka cukru pudru,- 2 łyżki mąki ziemniaczanej/budyniu śmietankowego lub waniliowego ,SKŁADNIKI(...)termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy serowej.2. WYKONANIE MASY SEROWEJ:- Masło ucieramy z większością cukru i cukrem waniliowym, do białości, na puch, tak aby pozbyć się grudek cukru.- Powoli dodajemy ser, łyżką, cały czas miksując, ale nie napowietrzając.- dodajemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki,- osobno ubijamy całe
Wypisz Wymalujszklanki kakao Horeca Select Amaro (30 g) x2 1 łyżeczka proszku do pieczenia x2 1 łyżeczka sody oczyszczonej x2 szczypta soli 2x 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 2x 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2x 1/2 dużej saszetki cukru wanilinowego 2x 4 duże jajka x2 1/2 szklanki zaparzonej kawy (125 ml) 2x 1/2 szklanki mleka (125 ml) 2x Tort czekoladowy(...)wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Zaparzamy pół szklanki kawy i uzupełniamy zimnym mlekiem. W misie miksera masło (koniecznie miękkie) ucieramy na puch z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Dodajemy 2 łyżki suchych składników. Mieszamy, a gdy składniki się połączą wbijamy jedno jajko. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ponownie 2 łyżki suchych
Poezja smakułyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½ kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek(...)zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier kokosowy miksujemy. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki, nakładamy porcję
Wanilia i Kardamonszkl. mąki (1/2 kg) 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy 1 żółtko szczypta soli 200 g śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier kryształ kolorowe posypki Krem budyniowy: 1 kostka masła 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 400ml mleka 1 zapach/aromat waniliowy Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki miękkiej margaryny, cukier, żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko razem(...)wyjmujemy foremkę. Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy aromat waniliowy i stopniowo, łyżka po łyżce zimny budyń, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Za pomocą szprycy napełniamy kremem każdą rurkę
Kolorowy Przepisownik