mnie w różnych odcieniach różu. Do tego dekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy , więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego to zdecydowanie warto spróbować! Foremka, w której piekłam biszkopty ma średnicę 16 cm, ale tort wychodzi dużo większy z powodu kremowych różyczek
Ciastkozercybędzie dobre (chciałam napisać równie dobre, ale się nie da aż tak) jak jabłecznik mojej babci. Co z tego wynikło? Może spróbujecie sami? Składniki: 300g mąki gryczanej 100g wiórek kokosowych 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki stewii Cynamon 4 duże jabłka 2 szkl. wody Przygotowanie: Mąkę dokładnie łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą(...)kosteczkę dorzucamy do masy, a resztę wrzucamy na patelnię i "karmelizujemy" z ogromną ilością cynamonu. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, a następnie podduszone jabłka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. 1/6 ciasta ma 330kcal
Czarnawisienkanaprawdę smaczna. Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z tilapii garść płatków migdałowych cytryna 2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej sól, pieprz cytryna olej kokosowy Sposób przyrządzenia: Filety wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Płatki migdałowe zmielić blenderem i dodać do mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama(...)jest aż tak pachnąca migdałem. Rybę skropić porządnie cytryną, z każdej strony oprószyć odrobiną soli i pieprzu, następnie obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na oleju kokosowym. W trakcie smażenia, w ogóle nie czuć zapachu ryby, kokos jest niesamowity :-) Podawać wg uznania, z ziemniakami, kaszą, ryżem... Smacznego
pieprzny smaczekRabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. :-) To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków. Czyli tak jak myślałam, rabarbar ma w sobie to coś. ;-) Dopiero od tego sezonu zaczęłam się nim interesować i wiem jedno, będzie jednym z moich ulubionych sezonowych produktów. Spód(...)mąki ziemniaczanej 130g zimnego masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko L Kruszonka: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych Karmelizowany rabarbar: 400g rabarbaru 6 łyżek cukru 1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy
Szefowa kuchnikażda po ok.800g) i pozostało już tylko wspomnienie... Polecam może Wam również przypadnie do gustu nas sposób. Składniki: - 2 główki młodej kapusty (każda po ok.800g) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub smalcu) - ok.2 łyżek octu - ok.2 łyżeczek soli himalajskiej (lub morskiej) zwykłej trochę mniej - ok.3 łyżeczek ksylitolu (lub cukru) - świeżo mielony pieprz - koperek lub natka pietruszki do posypania (nie trzeba(...)zalać wrzącą wodą (do ok.2/3 wys.) i doprowadzić całość do wrzenia, zamieszać. Kapustę odcedzić, dokładnie odlewamy wodę, kapusta jeszcze trochę jej puści. Garnek umieszczamy na włączonym palniku, dodajemy olej kokosowy, mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ksylitolem (lub cukrem), octem i ewentualnie solą. Po doprawieniu palnik wyłączamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie
Smaczne Zdroweprzy pomocy oleju słonecznikowego - koszt 5,50 za litr!! Jak to robić Rano na czczo bierzemy łyżeczkę oleju do ust w moim przypadku słonecznikowego(może równie dobrze być kokosowy) płukać, ssać i przeciągać między zębami w jamie ustnej przez ok 10 do 15 minut. Pod żadnym pozorem nie wolno połykać płukanego oleju! Po tym czasie wypluwamy najlepiej do toalety(...)dłoniach znikają. Najlepiej było, by stosować olej słonecznikowy nierafinowany, ale jeśli nie mamy do niego dostępu, spokojnie możemy stosować olej zakupiony w sklepie spożywczym. Niebawem napiszę o oleju kokosowym równie cudownym olejem kosmetycznym, jak i zdrowotnym. Bardzo polecam tę metodę i naprawdę działa. Macie może jakieś doświadczenia z tą metodą? Jakie są wasze opinie na ten temat? Dajcie
Basia w kuchnikombinować i piec zdrowe, a zarazem bezpieczne i odpowiednie dla mnie produkty. KOKOSANKI JAGLANE /własny;/ 4 jajka (osobno żółto, osobno białko) 1/3 szklanki ksylitolu 2 szklanki uprażonych wiórków kokosowych* 1 szklanka mąki jaglanej szczypta soli Bialka ubijam na sztywno, ze szczyptą soli. Żółtka miksuję z ksylitolem, aż nieco zmieni swoją barwę na jaśniejszą. Do nich wsypuję wiórki, mąkę - mieszam(...)ciasta (1 pełna łyżka stołowa) i formując owalne kształty. Wkładam do piekarnika i piekę około 15 minut (w zależności od piekarnika), aż będą złociste i chrupiące z wierzchu. * wiórki kokosowe prażę na suchej patelni, aż nabiorą złocistej barwy. Po co? By uwolnić maksimum ich kokosowości! SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipiorunujące wrażenie na Waszych gościach. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - kilka orzechów nerkowca - sól, pieprz - dodatkowo: plastry kindziuka/salami i gotowy popcorn Na maśle podsmaży papryczkę, czosnek(...)dymkę na złoty kolor. Następnie dodać posiekane orzechy nerkowca. Dodać odsączoną kukurydzę. Dusić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać wodę i gotować przez 30 minut. Następnie dolać mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności przetrzeć przez sito. Kindziuk, cienkie plastry, podsmażyć na mięsne chipsy. Krem z kukurydzy
CookYourselforkiszowej pełnoziarnistej 2 miękkie awokado 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki mrożonych malin pół szklanki mleka roślinnego 50 g (5 łyżek) kakao niskotłuszczowego 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: 1. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestki i wydrąż łyżeczką miąższ. 2. Dodaj jajka i miksuj przez minutę. 3. Dodaj sodę(...)oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj. 4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj. 4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułóż zamrożone maliny. 5. Całość wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu zostaw ciasto
Powiedz dietom nieuwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/(...)farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą
greenscarfsłodko! Świetnym pomysł to wykorzystanie tej słodkiej pasty kanapkowej jako urozmaicenie zimnej przekąski na imprezie - dodasz słodki akcent! Składniki: Chudy twaróg 200 g 4 czubate łyżki, Mleko kokosowe (może być zupełnie inne) 120g 1/2 szklanki, Jabłka 200 g, Babka płesznik (naturalny błonnik) zmielone nasiona 1 czubata łyżeczka, Ksylitol 2 łyżki, Cynamon do smaku. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo(...)strony na Facebook'u. Kliknij tu. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami, ser przetrzyj na sicie. Połącz ze soba w misce i dodaj mleko kokosowe , zmielone nasiona, ksylitol, cynamon, dokładnie wymieszaj . Zamiast surowego jabłka możesz uzyć przetarte upieczone jabłko. Gotowe! Smacznego! Jeśli potrzebujesz pomocy przy ułożeniu diety, skorzystaj z profesjonalej pomocy. Specjalnie dla moich czytelników
IzaGotujeszklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jajek polewa - 2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki mleka - 50 g masła - 1/2 szklanki kakao - wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Do przygotowanej masy dodajemy przestudzone(...)polewę przekładamy do garnka i od czasu do czasu mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Kiedy polewa nie będzie już gorąca maczamy w niej kwadraciki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Zainspirowana w kuchnilizaki też z pewnością posmakują dorosłym jako wyśmienita przekąska na imprezę, zatem weźcie ze spożywczaka kilka drewnianych patyczków, pokrójcie owoce i rozpuście czekoladę lub w jeszcze zdrowszej wersji olej kokosowy, miód i kakao :) Składniki - kiwi, banan - tabliczka gorzkiej czekolady goplana lub kilka łyżek oleju kokosowego, miód, kakao Przygotowanie: Pokroić owoce, powbijać patyczki, obtoczyć w rozpuszczonej w kąpieli
zdrowa vege kuchniakrewetek móc przemyć ręce. Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet(...)dodatki. Kelner od razu przy składaniu zamówienia dopytywał jak ma być wysmażony stek i dokładnie taki otrzymaliśmy do stolika. Drugim daniem głównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek i moglibyśmy ich pochłaniać każde ilości, pod każdą postacią - te były idealnie usmażone, super chrupiące ciasto i ten sos! Całość była przepyszna! Z chęcią
Plate of Joyproszku 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Rabarbar: 3 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 - 8 łyżek wiórek kokosowych Sposób przygotowania : Wszystkie składniki suche na ciasto wymieszać ze sobą( na stolnicy lub w dużej misce) , dodać zimne masło i siekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Moje wyszło(...)wylepić spód oraz boki ok. 3 cm Wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypką z mąki i cukry ( to w czym był rabarbar) oraz wiórki kokosowe. Na koniec zetrzeć na tarce pozostałe ciasto kakaowe. Piec ok. 45 min - poczekać do wystygnięcia i delektować się tym fantastycznym smakiem. Ja nie wytrzymałam aż wystygnie poparzyłam sobie
pieprzny smaczek