kokosowy - 4500 przepisów (strona:143/300)

Alu patra czyli ziemniaczana rolada. 204

osób) Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka kardamonu łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka curry łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka sambal oelek pieprz Z mąki, wody, 1/2 kostki masła(...)czasie kiedy ciasto "nabiera mocy" robimy farsz. Ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy jedną łyżkę masła, jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, wiórki kokosowe i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wszystkie przyprawy wymienione w składnikach wrzucamy na suchą patelnię, poza pieprzem, i prażymy do momentu, aż zaczną wydzielać intensywną

vegetanie
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 160

czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pusty curry sok z 1/2 cytryny lub limonki łyżka miodu 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu(...)czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażmy kilka minut. Dodajemy dynię oraz ciecierzycę, pastę curry, passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak. Ryż gotujemy w szklance wody

Mango Papaja
BABKA PARZONA WANILIOWA 391

tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam! Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … Babkę kokosową z makiem … Karmelową z czekoladą i orzechami …. I Kokosową z musem truskawkowym … SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * jajko

Ostra na Słodko
Kurczak -Murgh ka salan 220

kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suchego maku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem) 2 szczypty pieprzu 1 łyżeczka kolendry 3 ząbki czosnku 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 szczypty pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka garam masala 1 szklanka wody sól Wykonanie: Pierś opłukać i pokroić w kostkę. Do miseczki wsypać(...)kurkumę,mak,kmin,kolendrę,imbir i pieprz kajeński. Wszystko wymieszać i rozgnieść całe ziarenka. Wiórki kokosowe wymieszać z rozgniecionym czosnkiem. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą zarumienić na złoty kolor. Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich

O kuchni z uczuciem
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 535

kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy alkoholem i mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. Masa makowo- kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka kokosu Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy(...)śmietankę i mieszamy łyżką. Dodatkowo: ½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą makowo- kokosową. Górę pokrywamy polewą i ozdabiamy resztą kremu budyniowego. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, by dobrze stężało. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Lamingtony, czyli ciasteczka - kosteczki rumowe, skąpane w wiórze orzecha kokosowego 316

Lamingtony, czyli kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której często je razem robimy. Polecam :) Ciasto: 25g masła 2/3 szklanki mleka 30 dag cukru pudru 2 łyżki miodu (płynnego) 1 jajko 35 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 15 łyżek mleka(...)masła 30 dag cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao około 50ml rumu ( mniej lub więcej, w zależności od tego jak mocno alkoholowe chcemy uzyskać :) dodatkowo: ok. 25 dag wiórek kokosowych Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy do niego mleko, miód, cukier, jajko, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, na jednolitą masę, po czym, przekładamy do średniej

Smakowy Raj
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 243

dużą ilością kremu, większość pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy, mniejszą na wierzch ciasta). Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. W wersji najszybszej wystarczy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. W wersji rozszerzonej można: - płatki migdałowe lub wiórki kokosowe wrzucić na rozgrzaną patelnie i je lekko zrumienić (pamiętając o mieszaniu), po czym przesypać na talerz, pozostawić

Smakowy Raj
Sernik kokosowy 359

puszysty i delikatny. Składniki: 8 jajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości(...)Następnie dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik

kgwjanczewo
Dietetyczne i smaczne ciasto z cukinii. 180

jajka, 80 g cukru, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 150 g mąki gryczanej, 1 cytryna (drobno zetrzeć jej skórkę, a następnie wycisnąć z niej sok), 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 cukinia (około 250 g). Przepis. Ubić jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, lekko pieniącej się masy. Dorzucić startą skórkę cytrynową i sok z cytryny i ponownie razem zmiksować całość. Dorzucić(...)mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Na koniec drobno zetrzeć cukinię obraną ze skórki lub nie. Tzn. Jeżeli chcecie przemycić cukinę w cieście, by « incognito » podać ją Waszym pociechom, to polecam obrać ze skórki, wtedy cukinia mniej rzuca się w oczy. Dorzucić startą cukinię do ciasta. Natrzeć tłuszczem formę do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika

MODA NA BIO
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 261

pudru, 130 g masła, czubata łyżka kakao, 1 żółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli.  Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło(...)widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.     Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić do smaku. Do gorącej masy dodać agar-agar w proporcji

SzczyptaSmaQ
Krem z warzyw korzeniowych, Delicatessen 198

marchewki 2-3 ziemniaki 1 seler 1-2 pietruszki kilka łyżek oleju 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego lubczyk curry sól, pieprz opcjonalnie: kilka łyżek mleczka kokosowego lub kwaśnej śmietany Obierz i pokrój wszystkie warzywa na większe kawałki. Podsmaż na oleju (kilka minut). Następnie zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw i dodaj liście laurowe, ziele angielskie(...)lubczyk. Gotuj do miękkości (20-30 minut). Dopraw curry, solą i pieprzem i zblenduj/zmiksuj. Możesz dodać mleko kokosowe lub śmietanę i ponownie zblendować.  Przepis bierze udział w akcjach:     Akcja  Delicatessen  (1991, Jean-Pierre Jeunet, Marc Caro) rozgrywa się w dalekiej przyszłości. Pewien właściciel kamienicy zaczyna mordować swoich lokatorów bo … nie ma wystarczająco jedzenia. Pewnego dnia

Qlinarnie i Qlinarnie
Granola bananowa 174

robiłam jeszcze bananowej wersji granoli.  Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać.  Kiedy jeszcze odkryłam, że Bee pokazała kiedyś u siebie wersje z olejem kokosowym, natychmiast przystąpiłam do działania.  Zmniejszyłam w niej tylko zawartość cukru i zamieniłam pekany  na słonecznik, bo to akurat miałam w domu.  Granola przepyszna.  Idealna do jogurtu, na drugie(...)Składniki: 475 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich) 75 g orzechów włoskich 75 g ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 30 g oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g banana (1 większy, mocno dojrzały)   Wykonanie: Olej i miód / syrop podgrzać w garnuszku tak, aby olej

Sto kolorów kuchni
Dietetyczny obiad, kluseczki szpinakowe i puree z marchwi 214

dwóch łyżek, które maczamy w wodzie kładziemy kluski. Gotujemy po około 3 minuty.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Puree z marchwi: - 4 marchewki - odrobina kurkumy, sól,  - 3 łyżki mleczka kokosowego Marchewki gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem z mleczkiem kokosowym i przyprawami. Podajemy gorące z gorącymi kluseczkami, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni i skrapiamy olejem sezamowym.  Gotowe! ;-)) Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
A niech cię piernikowy domku! Pierniki 135

masła 150 g cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczającej 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 6 łyżek płynnego miodu Dodatkowo 100 g czekolady (rozpuszczonej do dekorowania pierników) wiórki kokosowe na lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i miód. Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać(...)cukru pudru. Dekorować przed podaniem lukrem (zrobiłam z papieru do pieczenia rożek i odcięłam końcówkę, tak malowałam wzroki na gotowych piernikach) lub maczać w roztopionej czekoladzie i w wiórkach kokosowych

pink envelope
Malinowy sernik i owoce leśne 157

tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu malinowego 4 jajka 120 ml śmietanki kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (moja ma 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć(...)Kiedy już ostygnie, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.  Na drugi dzień rozpuścić czekoladę, polać nią ciasto z góry, dodatkowo można przyozdobić je owocami leśnymi lub wiórkami kokosowymi. Smacznego

pink envelope

Proponowane wyszukiwania