Serowe kulki można przygotować w dosłownie kilka minut, obtaczać je można w orzechach, kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych, kolorowych drażetkach itp. Do środka możecie włożyć orzechy, daktyle, czekoladki. Gotowe kulki można położyć na talerzu lub nadziać na wykałaczki i utykać np. w połówce jabłka. 1 opakowanie serka Almette - śmietankowego lub owocowego 2 opakowania śmietan fixu(...)produkty do obtaczania mogą to być: kakao, cynamon, wiórki kokosowe, kolorowe draże, cukiernicze wiórki, zmielone orzechy do środka serowej kulki można dodać: orzechy, rodzynki, suszone owoce, czekoladki... Serek należy dokładnie wymieszać z śmietan fixem. Masa zgęstnieje wystarczająco aby zrobić z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki obtaczać w wybranej panierce, układać na talerzu lub nadziewać na wykałaczki
Jadło i czytadłoWykwintny deser, który rozpieści nasze podniebienie, pobudzi zmysły, a przy tym jest bardzo łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 litr mleka 100 ml likieru advocat 100 gram wiórków kokosowych 50 g masła szczypta cynamonu 1 cukier waniliowy 7 łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru pudru 200 ml malin Wykonanie: Mleko przelewamy do garnka dodajemy masło, wiórki kokosowe, cynamon, cukier puder, cukier
kgwjanczewozachować intensywnie pomarańczowy kolor, nie do uzyskania przy puree go towanym. Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie + tężenie Porcje: 10 Składniki: Krem: 1 batat, 5 pomarańczy, 400 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku, łyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy(...)pozostawiając część owoców w całości. Z pomarańczy ściąć skórę (razem z cienką, białą błoną), wyciąć fileciki, z pozostałych części wycisnąć sok. Gorące bataty wydrążyć łyżką, dodać mleko kokosowe, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić do smaku. Do gorącej masy dodać agar-agar w proporcji
SzczyptaSmaQprzygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 250 g obranych krewetek tygrysich cebula 2 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku łyżeczka nasion kuminu 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego łyżka sosu rybnego 2 liście limonki kaffir świeża kolendra olej do woka dodatkowo: makaron ryżowy lub ryż jaśminowy Krewetki rozmrozić. Na patelni lub woku rozgrzać olej. Cebulę posiekać i zeszklić(...)oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kumin i podsmażyć całość, a po kilku minutach dodać czerwoną pastę curry, zamieszać i ponownie podsmażyć. Wlać mleko kokosowe i sos rybny, wrzucić liście kaffiru. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, po tym czasie dodać krewetki i dusić kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowe curry przełożyć na talerze i posypać
wyzwania kuchennePrzygotowuję go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........ Składniki /2 porcje/ 2 filety z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyzka soku z cytryny sól i pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub(...)niej plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny. Podlać niewielką ilością gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. -Doprawić do smaku solą . -Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie szpinakowa
Zakamarki mojej kuchniząbki czosnku - sól ziołowa (u mnie z młynka) - świeżo mielony pieprz - sól (u mnie himalajska) - 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - garść suszonych grzybów - czosnek mielony - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka masła, u mnie bez laktozy (można pominąć) Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. W garnku (u mnie wysoka patelnia) rozgrzać olej kokosowy, dodać obraną, pokrojoną
Smaczne Zdrowewyszło 15 średniej wielkości babeczek. Wytrawne muffiny drożdżowe Składniki: 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej); 150 ml wody; 25 g drożdży; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego; 1/2 łyżeczki cukru; 30 g suszonych pomidorów (w zalewie); 10 sztuk oliwek zielonych; 1 łyżeczka przyprawy Kamis (suszone pomidory, czosnek, bazylia, sól); 1 łyżeczka suszonej cebuli; szczypta pieprzu cayenne; Dodatkowo(...)czasie do misy dodaję wszystkie suche składniki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz w krążki oliwki. Następnie gotowy zaczyn dodaję do suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam
Życie na widelcuSkładniki: 125 g płatków owsianych, 125 g płatków jaglanych, 1 garść suszonych jagód leśnych, 1 garść chipsów kokosowych, 1 garść jagód inkaskich, 2 garście blanszowanych migdałów, 3 łyżki słonecznika łuskanego, 3 łyżki sezamu, 5 łyżek miodu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 szczypty soli, 6 łyżek wody. Przygotowanie: W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik(...)stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną jagody leśne, inkasie i chipsy kokosowe. Granolę przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku More than Jar ). Możemy tak ją przechowywać do kilku tygodni
Aga w kuchnisztuk, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 4 krople, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, masło lub margaryna 20 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, rodzynki 5 dag, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat utrzeć w robocie do białości wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką
W Mojej Kuchni LubięNajprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie domowego mleka kokosowego. Potrzebujemy tylko wiórki kokosowe (200g), przesypujemy je do miski i zalewamy gorącą wodą tak, żeby zostały przykryte w całości. Odstawiamy na ok. 20 min. , a następnie przekładamy do robota kuchennego i miksujemy przez chwilę. Dolewamy troszeczkę wody i ponownie miksujemy. Odcedzamy bardzo dokładnie na sitku o gęstych oczkach. Odciśnięte wiórki wrzucamy
noteskulinarnyfigaKOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM /własny;/ dla 1 osoby 1/2 szklanki kaszy quinoa (u mnie czarnej) 1 szklanka chudego mleka 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki wiórków kokosowych 1 pełna łyżka startej gorzkiej czekolady szczypta soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej ziarna granatu W rondelku rozgrzewam masło. Kaszę płuczę na gęstym sicie dwukrotnie, po czym wrzucam na tłuszcz i przesmażam(...)mleko i od momentu zawrzenia, gotuję około 20-25 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Gotuję na małym ogniu pilnując, aby mleko nie wykipiało. W połowie gotowania dodaję wiórki kokosowe, gałkę muszkatołową i sól. Gdy kasza będzie gotowa, mieszam ją ze startą czekoladą. Posypuję owocem granatu. I zajadam. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkihokaido (bez pestek i skóry) garśść liści świeżego szpinaku 3 papryczki chili 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego (niesłodzonego 450 g) sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła do smażenia (może być też olej) 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania : Filety z kurczaka pokroić(...)kurczaka. Dorzucić cebulę, dynię, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki papryczki chili ( bez pestek). Dusić na małym ogniu 15 min mieszając, następnie dolać mleko kokosowe i pół szklanki wody, a po 10 minutach dorzucić szpinak i gałkę. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 min aż szpinak zmięknie. Na koniec doprawić do smaku solą
Gosia gotujeZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następmego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innch, leżakowanie mu służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej(...)piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut. Śmietanę, wiórki i cukier połączć w całość i posmarować tak przygotowaną papka wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła. Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego
Gosia gotujeśmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka(...)tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z kakao. Obsypać brzegi rodzynkami,udekorować skórka pomarańczową. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego
Gosia gotujeSmoothie to bomba witaminowa w postaci orzeźwiającego koktajlu ze zmiksowanych owoców, często z dodatkiem lodu, czasem też z dodatkiem jogurtu albo mleka. Mój Green Power wzbogaciłam mlekiem kokosowym, które jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego, zarówno w celu urozmaicenia codziennej diety, jak i w przypadku alergii na białko mleka krowiego czy nietolerancji laktozy. Składniki: 1/2 awokado 1 kiwi garść listków(...)bazylii 1 szklanka soku jabłkowego 1/2 szklanki mleka kokosowego sok z 1/2 limonki Przygotowanie: Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ łyżką. Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Te i pozostałe składniki koktajlu umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy aż do połączenia się
Smakowity Blog Kulinarny