Świata". Mam w segregatorze wszystkie numery, które wyszły i często do nich zaglądam. To właśnie w egzemplarzu poświęconym kuchni afrykańskiej natknęłam się na drożdżowe ciastka na bazie mleka kokosowego, które wyglądem bardzo przypominają nasze pączki. Ponoć są popularne w Kenii i Tanzanii, gdzie podaje się je na śniadanie z filiżanką kawy albo herbaty".Jednak składniki podane w przepisie(...)oprócz mleka kokosowego, nie przekonały mnie do końca. Mam na myśli przede wszystkim drożdże instant, do których nie umiem się przekonać oraz brak jajek. przecież żółtka to baza tradycyjnych pączków...Chcąc połączyć jedno i drugie, mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że wyszła mi pyszna polska wersja afrykańskich pączków ;)Czytaj więcej
bistro mamaliście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna- 1 średnia cebula- 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu- 5 ząbków czosnku- woda- olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa, gdy mamy chude wędzonki- sól (dodajemy dopiero po ugotowaniu, gdy jest taka potrzeba)Dzień wcześniej przepłukujemy fasolę w wodzie, wodę odlewamy, zalewamy czystą i odstawiamy na minimum(...)12h.W garnku podsmażamy kawałki wędzonki (gdy są bardzo chude dodajemy łyżkę oleju kokosowego lub oliwy), gdy się ładnie podsmaży dorzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do miękkkości, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy.Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz
Smaczne Zdrowedodatkiem soku z 1/2 limonki i trawy cytrynowej na małym ogniu przez ok. 15-20 min.Następnie usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.Przygotowujemy kaszę kuskus. Do miski wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym w proporcjach
kulinarnyJałyżki siemię lnianego 4 łyżki wiórek kokosowych3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/2 szklanki rodzynek3-4 łyżki miodu naturalnegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8
Truskawkowa Fiestaprzygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej, co jest sporym ułatwieniem, przy napiętym grafiku."Składniki:140 g cukru pudru200 g masła2 żółtkajajko325 g maki pszennej50
Słodkie Przyjemnościcałkowitego ostudzenia.Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę
Słodkie Przyjemnościmnie udziec)- 1 średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- 1 łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz- 1/2 łyżki masła klarowanego- 1/2 łyżki olej kokosowego- 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie)W garnku rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy, dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę
Smaczne Zdrowesoli mineralnych.Na długo zaspokaja głód.Lista zdrowotnych właściwości orkiszu jest długa,więcej przeczytasz tutaj.Zapraszam na kotleciki z zielonego orkiszu z egzotyczną nutą,którą zapewniają azjatyckie przyprawy i dodatkowo mleko kokosowe w połączeniu z marchewką i ziemniakami.Składniki na 12 sztuk (4 porcje):300 g Grünkernschrot150-200 g płatków owsianych -instant400 g bulionu warzywnego1 cebula,1 ząbek czosnku20 g imbiru4 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki wiórek kokosowych3 łyżki cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaMasa kakaowa:1 i 1/2 szklanki mlekaczubata łyżka kakao4 łyżki cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaDodatkowo:wiórki kokosowe do posypania Wykonanie:Masa białaMleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać.Mleko dać do garnka, dodać masło i cukier zagotować. Zestawić z palnika. Dodawać powoli mieszankę
Moje pyszne gotowanieskładniki* 4 jajka* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 szklanka wiórków kokosowych* dowolne owoce (u mnie morele i borówki amerykańskie) Sposób wykonaniaJajka wybić do miski, wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie wlać olej, wymieszać mikserem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, można mikserem na małych obrotach.Ciasto wylać do tortownicy (26 cm) lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone
Mix smakuwstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 190 stopni.bezaUbić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać, aż będzie lśniąca.Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Wyjąć sernik z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.Pianę rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 min. (Z bezy można zrezygnować
Mix smakucytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo* 1 galaretka (dowolna)* wiórki kokosowe* dowolna dekoracjaSposób wykonania biszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a cukier się rozpuści(...)ubijania piany na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.Masę rozsmarować na wierzch i boki tortu, posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu i dowolnie udekorować
Mix smakupokrojone,1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna),kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,1 łyżka cukru (ja nie dodałam),225 ml mleczka kokosowego,liście bazylii (dekoracja do posypania).Wykonanie:W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta
Kulinarna rozmowaprodukty, w zasadzie od tamtego czasu zaczęłam gotować. SkładnikiGaram Masala 1 łyżkaCumin 1 łyżkaCynamon 1 łyżkaImbir 1 łyżeczkaKardamon 1 łyżeczkaKolendra kilka ziarenKurkuma 1 łyżkaLiść laurowy 1 liśćGoździki 3 sztukiMleko kokosowe cała puszka 400 ml,Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci),Papryka słodka 1 łyżeczkaPapryka ostra 1 łyżeczkaSól do smaku (na sam koniec)Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może(...)Powstaje ciemna pasta, dodajemy mięso oraz ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos. Dodajemy odrobinę soli do smaku.Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowastopionej przestudzonej margaryny do pieczenia i smażenia Palma,szczypta kurkumy,1 łyżka drobno posiekanego imbiru kandyzowanego,nadzienie:750 g kwaśnych jabłek,2 łyżki soku z cytryny,50 g wiórków kokosowych,50 g pistacji,50 g mieszanki kandyzowanych skórek owoców,ponadto:mąka do posypywania,tłuszcz do smarowania formy,50 g galaretki jabłkowej,cukier puder do posypania.Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski(...)mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i skórkami z owoców.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie
Moniki Smakołyki