ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cielęcina duszona w migdałowo-orzechowym sosie z napojów Alpro Łosoś marynowany w napoju kokosowym Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1/2 kg dyni (obranej ze skóry i wydrążonej) 1 świeża papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry(...)drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym
IMPRESJA SMAKUmargaryny 3/4 szkl. cukru pudru 2 opakowania galaretek cytrynowych 2 opakowania śnieżki 1 szkl. mleka Dodatkowo: 290 g dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami owoców) 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżki cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier (cały czas ubijając). Następnie dodać żółtka, jeszcze chwilę miksować. Ubite białka z cukrem(...)ubite śnieżki połączyć z resztą składników. Przekrojony biszkopt przekładamy masą (biszkopt należy przełożyć masą w blaszce w której piekliśmy biszkopt bo masa jest dość płynna, później dopiero tężeje. Wiórki kokosowe podprażamy z cukrem na suchej patelni na złoty kolor. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
IMPRESJA SMAKUCzas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link Składniki 300 g drobno startej marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki) 80 g orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru(...)oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka
coolinarnastrefa.blogspot.commała cebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę(...)łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wkładamy kurczaka i pokrywamy go marynatą. Odstawiamy
Tajskie smakiczosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) + 1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelni W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy
Smaczne ZdroweKokosowe awokado pancakes* z sosem wiśniowym *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko
More food, love and dreamsPomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 4 liście limonki kaffir, porwane na kawałki 2 liście(...)bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę
Tajskie smakiDelikatny kurczak w aromatycznym sosie z brokułów i wiórek kokosowych. Pomysł na danie narodził się już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zabrałam się za jego realizację. Z początku nie byłam pewna, co wyjdzie z takiego połączenia smaków, ale końcowy efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyszło pysznie i nawet trochę ,,orientalnie" ;). Oczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje(...)pierś z kurczaka -brokuł świeży -szklanka mleka+pół szklanki wody - 2-3łyżki wiórek kokosowych -łyżka oliwy -2 ząbki czosnku -łyżka kremowego serka śmietankowego -po szczypcie chilli, imbiru i cukru -sól oraz czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić. Brokuły umyć, dokładnie podzielić na różyczki, a następnie drobno posiekać na desce. Pozostały korzeń
Kuchnia Elliedziś ciasto kokosowo - śmietanowe:))))))) składniki ciasto kruche: mąka pszenna 3 szklanki cukier puder 1 szklanka margaryna 250 g żółtka 6 proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa śmietankowo- kokosowa śmietana 18% kwaśna 1200 g cukier 1 szklanka białka 6 budyń śmietankowy 2 opakowania cukier wanilinowy 1 opakowanie wiórki kokosowe 200 g Sposób przygotowania: Kruche ciasto : mąkę , cukier puder, proszek
Cukier&Pudertego co znaleźliśmy w lodówce i w szafkach a co do siebie pasowało. Efekt pikantny!!! Składniki dla 4 osób: - 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) - 0,4 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 1 duży pomidor - 1 cebula czerwona - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende * - szczypta przyprawy(...)Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Trzecia warstwa kawałki pomidora. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Doprawiamy chilli. Krok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy
Smaki Brazyliisobą smaki orzeźwiających borówek, słodkości syropu klonowego i egzotycznej nuty kokosów. Opis i tak nie oddaje smaku smoothie trzeba go samemu spróbować. :) SKŁADNIKI borówki / jagody maślanka / mleko wiórki kokosowe syrop klonowy (do smaku) WYKONANIE Borówki lub jagody umieszczamy w blenderze, zalewamy mlekiem lub maślanką, dodajemy wiórki kokosowe trochę syropu klonowego. Całość miksujemy, a potem schładzamy w lodówce. Lubicie
Zofianaszklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem
ZofianaSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * pieczarki – 100 g * pomidor – 2 szt * duża cebula – 1 szt * bulion warzywny – ok. 500 ml * mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili mielona – 1 łyżeczka * pasta curry(...)minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! W przygotowaniu MURGH KARI pomógł mi niezawodny
Ostra na Słodkopięknej barwy :) Składniki: - 250 g mąki gryczanej - 30 g mąki żołędziowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 15 - 20 pastylek słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać(...)jogurtu. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozdrobnionym z odrobiną wody i posypać wybranymi dodatkami. U mnie były to: siemię lniane, wiórki i płatki kokosowe, płatki owsiane. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w 180*. Dla mnie ciasteczka są najlepsze, kiedy ostygną. stają się wówczas bardziej kruche
Zdrowie na języku :P