pewno zaspokoi apetyt na słodycze dużym i małym łasuchom . składniki na 4 porcje 2 banany 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru 70 g margaryny 100 g wiórek kokosowych przepis Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż a następnie w poprzek na mniejsze części. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy margarynę i cukier .Całość mieszamy do momentu(...)wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą. Banany nabijamy na patyczki do szaszłyków , maczamy w sosie czekoladowym i obtaczamy w wiórkach kokosowych . Deser wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Smakowite Daniamasła lub margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego 100 g wiórek kokosowych ok. 30 dag truskawek 100 ml mleka cukier puder do posypania przepis W misce ucieramy masło lub margarynę z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku i wsypujemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już gładka dodajemy wiórki kokosowe, na końcu wlewamy zimne mleko. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy utarte ciasto i dokładnie rozprowadzamy łopatką, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy ok. 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniamasa serowa 1 kg zmielonego sera białego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę(...)rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C. Upieczone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi
Smakowite Daniaorzechowym lub jogurtem. Szybkie i zdrowe śniadanie :) szklanka maślanki 0/5 szklanki mąki jaglanej 0/5 szklanki mąki ryżowej 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka dojrzały banan 0/5 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia Maślankę miksujemy z jajkami oraz mąkami i proszkiem. Dodajemy startego banana i mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i pojedynczo smażymy placuszki aż będą rumiane
Mienta blogwypić kawę pyszną kawę rano. Polecam ją również, chyba jedna z ciekawszych smaków jakie do tej pory robiłam. Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej filiżanka wrzątku pół puszki mleka kokosowego szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej, anyżu Wykonanie: Mleko kokosowe wlewamy do garnka i podgrzewamy razem z przyprawami. Gdy będzie dobrze ciepłe przelewamy do szklanki i spieniamy spieniaczem do kawy
ciastkarnia na kruchym spodziedodatkiem płatków owsianych. Taki owocowy koktajl to ogromna dawka energii i witamin na dobry początek dnia ! :) Składniki (dla 2 osób): - 1 dojrzałe mango - 2 banany -pół jabłka - wiórki kokosowe - garść jagód lub borówek -jogurt naturalny -płatki owsiane Przygotowanie: 1. Jagody lub borówki myjemy i wrzucamy do blendera razem z jednym bananem i przelewamy na spód szklanek. Następnie posypujemy warstwę jagodową(...)łyżkami płatek owsianych i zostawiamy. 2. Mango obieramy ze skóry i wydrążamy pestkę, kroimy i wrzucamy do blendera. Do mango dorzucamy również banana i pokrojone jabłko, łyżkę wiórek kokosowych i mały jogurt naturalny ( jeśli chcemy uzyskać prawdziwy mus rezygnujemy z jogurtu) i miksujemy. 3. Mus z mango wlewamy na płatki owsiane i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Aby skrócić
Zdrowo kolorowo lifestylowoserwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta. Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów. I dlatego nie mam na tyle silnej woli, aby przestać jeść. Może Tobie(...)się uda… Składniki: 2 szklanki pokruszonych herbatników pełnoziarnistych (niskotłuszczowych) ½ szkl. solonych fistaszków ½ szkl. wiórków kokosowych 2/3 szkl. masła z fistaszków ¼ szkl. mleka sojowego 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (min.70%) 5 łyżek mleka ryżowego Herbatniki, fistaszki, wiórki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania sypkiej masy przypominającej mokry piasek. Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy
Roślinna - blog wegańskitłuszczu i bez cukru: Składniki: 400 g górskich płatków owsianych 150 g migdałów 100 g nerkowców 100 g łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl. pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej(...)Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem na gęstą papkę. Owoce dorzuć do miski, dodaj też syrop klonowy i pastę daktylową. Rodzynki zostaw na później. Teraz najtrudniejsza czynność: wymieszaj całość do połączenia składników. Najwygodniej
Roślinna - blog wegańskiPrzepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem(...)wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Pomidory pelati drobno kroimy i wraz z sokiem dajemy na patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Redukujemy sos, zalewamy śmietaną i mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości. Dodajemy część posiekanej kolendry. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry
Smakowity Blog Kulinarnywiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały czas(...)też posmarować boki tortu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania
Luźna Kuchniamnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka 1/2 dużego batata 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki łyżka cukru trzcinowego 1/2 puszki mleka kokosowego cebula dymka, świeże zioła do podania sól pieprz Marchewkę i batata obieramy i gotujemy w bulionie przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną pierś kurczaka oraz fasolkę szparagową. Gotujemy(...)kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną dymką lub ulubionymi ziołami np. kolendrą
Mango Papajaprzyjemne z pożytecznym. Składniki: 2 kolby kukurydzy (po sezonie można użyć odsączonej kukurydzy z puszki - 2 szklanki) 500 ml wywaru, bulionu lub wody (użyłam wody) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki curry(...)proszku i dokładnie wymieszać. Dodać bulion lub wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Wyłączyć i bardzo dokładnie wszystko zmiksować. Zupę przesiać przez sitko - kukurydza ma sporo łusek, które są dość twarde, dlatego naprawdę warto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 2,5-3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki śmietany 18% tł. 2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko EKO Olej kokosowy rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy
Kuchnia PROzdrowotnaporcje): po 4 łyżki borówek amerykańskich i po 1 łyżce malin na osobę 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła klarowanego (albo 2 oliwy z oliwek) 1-1,5 łyżki miodu (lub syropu z agawy) kilka malin do ozdoby Przygotowanie: Do małych naczyń żaroodpornych(...)wsyp owoce. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, migdały, orzechy, wiórki kokosowe i sól, dodaj masło i miód, wymieszaj tak, by powstała kruszonka. Pokryj owoce kruszonką. Piecz w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku około 20-25 minut, aż kruszonka będzie ładnie zrumieniona. Podawaj ciepłe, przystrojone malinami. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ
Gotowanie to kochanieKokos to istotny składnik deserów brazylijskich. Dzisiaj czas na ciasto kokosowe, oczywiście proste i szybkie w przygotowaniu bo takie lubimy najbardziej. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 2 szklanki śmietany 2 szklanki cukru 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura średnia ok.170C
Smaki Brazylii