kokosowy - 4500 przepisów (strona:139/300)

ZUPA KREM Z PASTERNAKU 133

parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku (lub suszona, wędzona papryka w wersji wegetariańskiej) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło

Smaczne Zdrowe
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 120

lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D  Składniki jakie potrzebujemy :  -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu -> 60g płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie proste! :D  Marchewkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy(...)sobą łączymy przy użyciu łyżki. Przekładamy do kielicha, dekorujemy płatkami kokosa i trzymamy w lodówce, najlepiej całą noc. * a oto filmik, który pokaże Wam jak prosto otwierać orzech kokosowy ** pamiętajcie, aby przed zjedzeniem surowego białka dokładnie sparzyć jajko

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kokosowo-limonkowa manna z karmelem 125

tradycyjna kaszka? Eee trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę!  Składniki:  -> 1 szklanka mleka -> 4 -5 łyżek kaszy manny -> 3 łyżki wiórek kokosowych -> Sok z 1 limonki -> 2-3 łyżki cukru -> Odrobina wody Wykonanie:  Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy kaszę i gotujemy około 4-5 minut ciągle mieszając(...)czasie 2 ręką wyciskamy sok z limonki. Pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ściągamy z ognia. Na patelnię wysypujemy cukier i zalewamy 3 łyżkami wody. Nie mieszając pozostawiamy aż do osiągnięcia brązowej barwy. Karmel przekładamy do naczynek* i na gorący nakładamy masę z kaszy. Odstawiamy na kilka minut aż karmel zastygnie. Przekładamy na talerz do góry dnem. *osobiście

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Domowy deser a'al Belriso 155

smak zaskakujący! Polecam wypróbować a na pewno znajdzie się w Waszym jadłospisie! Składniki: -> 100g ryżu -> 350ml mleka -> 1 spora łyżka miodu -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 250g truskawek [mogą być mrożone jak i świeże]  Wykonanie:  Ryż gotujemy na mleku do czasu aż wchłonie się cały płyn. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę miodu(...)dokładnie mieszamy. Gdy już zdejmiemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko ze sobą łączymy. W misce miksujemy truskawki na gładki mus [można użyć dowolnych owoców]. Jeśli używamy zamrożonych owoców przed miksowaniem należy je rozmrozić. Układamy w naczyniu na przemian warstwę musu oraz ryżu. Schładzamy w lodówce przez około

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Jaglane kulki rafaello 159

Raffaello w wersji zarówno dla ludzi na diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej!  Składniki:  -> 120g kaszy jaglanej -> 1.5 szklanki wody -> 70g płatków migdałowych -> 200g wiórek kokosowych -> 3 łyżki miodu -> 3 łyżki oleju -> Sól Wykonanie: Na początku prażymy kaszę jaglaną do czasu aż otrzymamy posmak orzechowy. Następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kolejne(...)Ściągamy z gazu i pod przykryciem trzymamy 10 minut. W tym czasie prażymy migdały. Przekładamy do miski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Osobno prażymy wiórki kokosowe ( około 120-140g) a gdy będą już gotowe dodajemy miód i czekamy aż cały się rozpuści. Do miski z migdałami wsypujemy kaszę oraz gorące wiórki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Gdy spadnie trochę temperatura formujemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Śniadanie idealnie chrupiące - granola 132

dobrze, że mogłabym śniadania jeść na obiad i kolację! Granola lekko egzotyczna Składniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 100 g orzechów nerkowca 40 g chipsów kokosowych 50 g miodu 200 ml soku jabłkowego bez cukru 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonych moreli Orzechy grubo posiekać, chipsy kokosowe lekko połamać. Wymieszać w dużej misce z płatkami owsianymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 175

szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 ml mleka skondensowanego 150g cukru brązowego 80g masła 4-6 łyżek wiórków kokosowych W palcach masło rozcieram z mąką, proszkiem i cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy powstanie sypka jak mokry piasek struktura, dodaję zimnej wody i zagniatam elastyczne, jędrne ciasto.Następnie wylepiam nim formę(...)odpowiednią konsystencję, wystarczy kropelkę masy umieścić na schłodzonym, porcelanowym talerzyku. Jeśli ta stężeje  w krótkim czasie, kajmak jest gotowy. Wykładam go na kruche ciasto i wygładzam powierzchnię. Wiórki kokosowe delikatnie podprażam na suchej patelni, posypuję wierzch ciasta, delikatnie "przyklepuję", by kokos przykleił się do kajmaku. Zostawiam do całkowitego wystudzenia wypieku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kasza bulgur z pieczoną marchewką 165

pożywnie. A i kasza sama w sobie jest naprawdę pyszna, polecam :) Składniki (2 porcje) szklanka kaszy bulgur (ok. 140 g) 2 szklanki wody 2 marchewki łyżka oleju kokosowego szklanka mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka miodu 1.   Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. 2. Olej kokosowy wymieszaj z przyprawami i miodem, obtocz

Powiedz dietom nie
Muffiny "Pina Colada" 120

śmietany (u mnie 30%); 1 łyżka rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu rumowego; 1 szklanka pokrojonego w drobną kostkę ananasa; 125 ml soku z ananasów; 1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych; Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,, sodę i sól wymieszać w misce. Do drugiej miski dać rozmącone jajko, przestudzone lekko masło, śmietanę, ekstrakt rumowy lub rum, sok z ananasów, składniki wymieszać(...)Mokre składniki przelać do suchych (mąka z dodatkami), zamieszać łyżką. Następnie dodać ananasy i połowę wiórków kokosowych. Składniki zamieszać, by się połączyły ( nie mieszamy długo, tylko łyżką rach ciach ciach:)). Ciasto przelewamy do muffinkowych foremek. Wierzch każdej muffinki posypać pozostałym kokosem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Muffinki należy włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Po upieczeniu

In my kitchen
Truskawkowe rafaello 172

krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek biszkoptowych; 50 g białej czekolady; 4 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżeczki żelatyny; Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki w "gorącej kąpieli". Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z "Śnieżką", następnie cały czas miksując na małych obrotach miksera dodawać kolejno adwokat, czekoladę(...)pokruszone biszkopty i wiórka kokosowe. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wyłożyć na krem truskawkowy, wyrównać i ciasto ponownie włożyć do lodówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać

In my kitchen
Mahalabiya - arabski deser 228

aromat waniliowy  2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu  Do dekoracji Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców Przygotowanie Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody.  Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem ( *** lub mleko z cukrem i ryżem(...)kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły . Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym. Przechowywać w lodówce  źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka na ostro - dla Dominiki 257

wielkości cebule 2 ząbki czosnku  3 cm kawałek imbiru   starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony ) 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6-8 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym) 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól(...)smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego    Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami,  dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik Dominy 145

rodzynek, tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia Składniki polewy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 1/4margaryny, zapach migdałowy 2 łyżki kakao wiórki kokosowe lub migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie piernika Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier kryształ i miksujemy, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie(...)przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając, aż wyparuje woda. Posmarować piernik i posypać na gorącą polewę według uznania wiórki kokosowe lub płatki  migdałów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko" 167

stawów obniża poziom cholesterolu wspomaga trawienie działa przeciwnowotworowo Golden milk - złote mleko 1/4 do 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy (przepis poniżej) 1 szklanka mleka krowiego, koziego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego lub migdałowego duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy) miód do smaku opcjonalnie szczypta cynamonu lub wanilii Przygotowanie Dokładnie wymieszać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 376

kulek ziela angielskiego - sól i kolorowy pieprz do smaku - ok.300ml tłuszczu (dałam tłuszcz od smażenia mięsa) można dodać także oliwę lub oliwę (200ml) z kremówką (120ml) - kilka łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego do podsmażenia cebuli (u  mnie także mięsa z indyka) Na kilku łyżkach oleju kokosowego lub/i masła klarowanego podsmażamy do miękkości obrane i pokrojone cebule. Zdejmujemy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania