Wami podzielić, postaram się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego
Pudełko rozmaitościziół z własnej doniczkowej uprawy. I oto przepis: Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki pomarańczowej soczewicy burak czerwony (ok. 15 dag) kawałek imbiru (ok. 2 cm) trawa cytrynowa mleko kokosowe (2 łyżeczki) listki pietruszki naciowej (dobra by była też kolendra) szczypiorek sól, pieprz Soczewicę opłukać w kilku wodach i wrzucić do garnka z ok. 0,7 l wody. Dodać obrany(...)noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka kokosowego (które na talerzu można wymieszać z zupą). Dodać listki pietruszki i pokrojony szczypiorek. Właśnie teraz, a nie podczas gotowania, bo stracą to, co w nich cenne. Wszystkie zioła (trawa cytrynowa
Weekendy w domu i ogrodziecukru szklanka miodu szklanka mocnej i gorącej kawy 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy) Obie części formy dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, a następnie obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć(...)baranka. Białko utrzepać i połączyć z cukrem pudrem. Powinnyśmy otrzymać prawie przezroczysty lukier. Wysmarować baranka lukrem. Przyczepić mu kawę w miejscu oczu i pieprz w miejscu chrap. Obsypać wiórkami kokosowymi ze wszystkich stron poza dołem. Udekorować i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzierodzynek garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 250 g serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy wiórki kokosowe do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Formę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ser przepuszczamy RAZ przez maszynkę do mięsa wraz
My Culinary Artśmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne(...)wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie 1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Żródło: przepis własny drukuj przepis
Świat Ciastaidealnie pasują. Plusem biscotti jest to, że długo utrzymują świeżość, o ile są przechowywane w szczelnym pojemniku. Pracy przy nich jest niewiele, a przekąska, dodatek do kawy, idealna. Polecam! 'kokosowe biscotti' Składniki (na ok.15-20 szt): - 200g mąki pszennej - 4 łyżki cukru pudru - 2 jajka - 4-5 łyżek wiórków kokosowych - 40g rodzynek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - szczypta
CookYourselfbardzo polubicie :) Składniki: - 3 banany - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50g cukru (opcjonalnie-wszystko zależy od słodkości bananów) - 0,5 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka spirytusu - olej do smażenia Wszystkie składniki, oprócz oleju, włożyć do miski i widelcem rozgnieść na jednitą masę. Do bananowo-kokosowej masy dodać startą skórkę limonki i spirytus. Dokładnie wymieszać. Ostawić
CookYourselfjaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego 70 ml oleju kokosowego 15 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka kakao szczypta soli Przygotowanie: W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz siemię lniane. Wymieszaj dokładnie i odstaw(...)minut . Trzy rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się
Food SquareWielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i prostota, czyli puszysta babka wielkanocna Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką Ciasto jogurtowe Ciasteczka, babeczki i inne małe wypieki: Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe serniczki z wisienkami w kilka chwil Ciasteczka kakaowe marmurki Pulchniutkie ciasteczka kładzione Serniczki expresowe Babeczki z truskawkami (muffiny(...)Ciasteczka malinowe Biszkopciki w dwóch odsłonach Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta Drożdżowe wypieki do koszyczka: Wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka Sałatki: Wiosenna sałatka z truskawkami Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką Smacznego i Wesołych Świąt
Słodkie okruszkichrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu lub cukru (ew.więcej) - dobry, ostry chrzan w słoiku (gdy lubimy konkretne smaki) - olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa (do podsmażenia cebul i czosnku) - po 1-2 jajek na osobę W garnku roztopić olej kokosowy lub masło (lub rozgrzać oliwę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę
Smaczne Zdrowemleka 3 jajka 115 g miękkiego, posiekanego masła po 1 łyżeczce cukru waniliowego i migdałowego 12 łyżeczek mango curd (przepis tutaj) 1 jajko do posmarowania płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały(...)dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 o C). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o Cna około 20 minut
Czerwień i błękitSkładniki Puszka mleka kokosowego Sok z dwóch limonek Dojrzały owoc mango Zblendowane mango łączymy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonek. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. GOTOWE! Smacznego
KuukBuukcukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej 2 jajka 20 g stopionego masła (możesz pominąć olej kokosowy i użyć 110 g masła roztopionego) 75 g oleju kokosowego Wykonanie: Suche składniki wymieszałam w jednej misce. W drugiej misce roztrzepałam trzepaczką mokre składniki. Potem mokre wlałam do suchych
Blondynka Gotujetrawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 czubata łyżka pasta chilli 1 puszka mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Wszystkie produkty znajdziecie tutaj taniej Przygotowanie: Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka. Do garnka wlewamy(...)doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10 minut. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: Na babkę: 370g mąki pszennej (2 szklanki) 250g masła (bardzo korzystną promocję na polskie masło znajdziecie TUTAJ ) 200g cukru (3/4 szklanki) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki zaparzonej herbaty(...)oczyszczoną. Odstawiamy na bok. W misce ucieramy przy pomocy miksera masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i sodą. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części
Kolizje Smaków