FRITA , co oznacza smażone mleko / smażony budyń.Jest to świetny pomysł na deser albo przekąskę … i to nie tylko dla dzieci!Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie chrupały pod zębami!SKŁADNIKI: – mąka ziemniaczana – 0,5 szkl – mleko 3,2% – 700 ml – cukier(...)szkl – wanilia – 2 laski PANIERKA: – jajko – 2 szt – bułka tarta – 3/4 szkl - wiórki kokosowe – 0,5 szklDODATKOWO:- olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy.Dolewamy resztę mleka ,cukier i ziarenka wydrążone z lasek waniliowych.Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając
Ostra na SłodkoSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też
Ostra na Słodkosól morska – 2 łyżkiPURRE :* płatki ryżowe – 1 szklanka* świeże mango – 0,5 szt* papryczka chili – 1 szt* ( przyprawy )SOS:* mango – 0,5 szt* mleko kokosowe – 80 ml* ( przyprawy )DODATKOWO:* olej rzepakowy – 100 ml* limetka – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* curry – do smaku* rukolaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PURRE(...)pieprzem.Wyciągamy w ciepłe miejsce.SOS :Na tę samą patelnię wrzucamy drobno posiekane mango , dodajemy sok z limetki i szczyptę curry.Cały czas mieszając doprowadzamy do połączenia składników.Podlewamy mleczkiem kokosowym , gotujemy ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ :Mięso podajemy gorące , polane sosem , z dodatkiem purre i świeżej rukoli.Smacznego
Ostra na Słodkoszkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO : * czekolada deserowa / gorzka – 100 g * wiórki kokosowe * mleko – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :UWAGA!Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem
Ostra na Słodkomleko – 500 ml* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 200 g* cukier – 0,5 szkl* cukier waniliowy – 1 łyżkaKRUSZONKA :* wiórki kokosowe – 150 g* cukier – 4 łyżki* masło – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy łyżka(...)wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.KRUSZONKA KOKOSOWA :Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).Smacznego
Ostra na Słodkowiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę.Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała(...)się uszy trzęsły!Polecam!Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta!SKŁADNIKI :* mąka pszenna – 1,5 szkl* białko – 4 szt* masło – 80 g* mleko – 150 ml* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* kokos – 6 łyżek* mak – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej …Wy śmiało(...)twardą galaretkę.Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy do przygotowanej masy. GALARETKA:Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.Studzimy.Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.Wstawiamy do lodówki.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkowanilii tworzy fantastyczne danie , które jest świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad , jak i podwieczorek!Polecam!SKŁADNIKI :( dla 2 osób )* ryż – 1 torebka* banan – 2 szt* wiórki kokosowe -4 łyżki* cukier – 3 łyżki* małe jajko – 1 szt* mąka pszenna – 1 czubata łyżka* wanilia – 1 laska* olej rzepakowy – 250 ml* cukier puder(...)posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości , odcedzamy , lekko studzimy.Dodajemy 2 zmiksowane ( lub bardzo drobno posiekane banany ) , łyżkę mąki i jajko.Wrzucamy podprażone wiórki kokosowe , ziarenka wydrążone z wanilii i dosładzamy do smaku.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
Ostra na Słodkoamerykańskie pancakes z truskawkami - wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie , słodki obiad , jak i podwieczorek na ciepło!Miękkie , puszyste , delikatne – polecam!BEZ LAKTOZYSKŁADNIKI :* mąka – 1 szkl* mleko kokosowe – 1 szk* jajko – 1 szt* oliwa – 2 łyżki* truskawki – 200 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy(...)mleko kokosowe , roztrzepane jajko i oliwę – wszystko razem dokładnie mieszamy.Pokrojone na kawałeczki truskawki dodajemy do masy.Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.Podajemy gorące z cukrem pudrem!Smacznego
Ostra na Słodkopozostałych białek!A dodatek marmolady to taka kropka nad I , która przyjemnie przełamuje słodycz kokosu.Pycha! SKŁADNIKI:* masło – 50 g* cukier – 3/4 szkl* mleko – 3 łyżki* wiórki kokosowe – 200 g* białko – 2 szt ( temp. pokojowa )8 sól – 1 szczypta* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy
Ostra na Słodkokalorii, którą w sobie ma. A troszkę ich tam jest. Składniki: biszkopt (z tego przepisu ) 500 g chałwy 500 g mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 g wiórków kokosowych Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z rozdrobioną chałwą i dodać do kremówki. Chwilę razem ubijać tak, aby masa się połączyła w całość. Upieczony(...)masy. Położyć drugi blat, nasączyć i położyć masę. Na wierzch położyć ostatni blat i też nasączyć. Nałożyć pozostałą masę na wierzch i boki tortu. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, aż będą lekko brązowe. Posypać brzegi i wierzch tortu. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Sto kolorów kuchninich podchodziłam.Sernik się wtedy udał i udaje się do dzisiaj. A do tego jest bardzo smaczny i zdecydowanie warty wypróbowania.Z wyglądu jest czarno-biały, w smaku lekko kokosowy. Od standardowych serników różni się zdecydowanie większą ilością ciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą(...)proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Masa serowa: 700 g sera, dwukrotnie zmielonego4 jajka220 g cukru0,5 kostki masła50 g + 50 g wiórków kokosowych Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Ser, cukier umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy żółtka (białka ubijamy oddzielnie), przestudzone masło i na samym końcu ubite
Made By Mom And Sonbatatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce
Kulinarne przygody Gatitypieczenia75 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika2 jajkaPrzygotowanie:Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Wrzucić do miski i wmieszać z wiórkami, przesianymi mąkami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i stewię. Wlewać powoli oliwę z oliwek. Obie miski dokładnie połączyć
Czarnawisienkaciepłe mleko ok. 40°C,1 jajo,100 g cukru brązowego,75 g stopionego przestudzonego masła,nadzienie:750 g kwaśnych jabłek,2 łyżki soku z cytryny,50 g wiórków kokosowych,50 g migdałów słupki,1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego lub startego świeżego,4 łyżki rodzynek,1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny,ponadto:mąka do posypywania,tłuszcz do smarowania formy(...)ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny i posiekanymi migdałami.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach
Moniki Smakołyki