mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały(...)cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy je piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku, ponieważ im dłużej będzie trwało jego pieczenie, tym ciasto będzie twardsze. A jakie są Wasze sposoby na udane wypieki
psgotujemyBez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 250g serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa(...)sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką (13) i wyciskamy kółka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90° C i pieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder z mlekiem
mojewypiekiinietylkokremowego 40 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody około 150 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa Przygotowanie: Do mąki dodaję proszek do pieczenia i mieszam(...)mąkę cały czas miksując, gdy mąką połączy się zresztą ciasta dodaję wiórka kokosowe i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie babki kokosowej: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam w nie patyczek
Uwaga Babcia GotujeDziś mam dla Was przepis na napakowane bakaliami,pestkami oraz płatkami owsianymi energetyczne batony. One z powodzeniem zastąpią niezdrowe słodycze po które często sięgamy gdy dopada
Kolorowa kuchnia Elkisurowy bez kości – 500g wątroba wieprzowa – 400 g słonina – 200 g podgardle – 200 g udko kurze – 500g żółtka 12 szt białko jaja 10 szt cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa(...)Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową. Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu. Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał. Smacznego! — BTW całości bez łupin i mąki: waga 3060 g, 9494 kcal
Ola la LCHFsitku, odstawić do przestygnięcia. 7. Daktyle zmiksować z olejem, cukrem kokosowym, octem i napojem roślinnym na gładką masę. 8. Mąki wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia i sodą. 9. Do masy daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek. (można całość miksować mikserem na niskich obrotach) 10. Masę przelać do tortownicy
Candy Pandascukier stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut. Masa budyniowa 1 puszka ananasów 1 budyń śmietankowy (dałam(...)ugotowaniu wymieszać z pokrojonym ananasem i przestudzić. Beza 1/2 szklanki białek (mi wyszło 4 białka) 1/2 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciempieczenia, olej, mleko ryżowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C. Tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Każdą kolejną część upiekłam(...)część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam wiśnie i ponownie zmiksowałam. Gotowy krem wstawiłam do lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao, olej kokosowy i wymieszałam. Krem do ozdobienia: Śmietanę kokosową z dodatkiem cukru
nietadietawiórków kokosowych czy rodzynek. Ciasto wypatrzyłam na blogu Eweliny i jest po mojej małej modyfikacji. Składniki: ciasto 3 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo
magiczna kuchnia Kasiszklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych lub średnich jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 budynie Delecta o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii 1 szklanka ksylitolu 750 ml mleka 2% 200 g śmietanki z mleka kokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej 1 dzień, a po otwarciu na wierzchu zbierze ci się śmietanka) Przygotowanie(...)minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, bo inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki
Smiling Shrimpszklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych lub średnich jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 budynie Delecta o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii 3/4 szklanki ksylitolu 750 ml mleka 2% 200 g stałej części z dobrej jakości mleka kokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej jeden dzień, a po otwarciu na wierzchu zbierze ci się(...)przez 30 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, bo inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka
Smiling Shrimpkokosowo-kokosowe i nie za słodkie, ot taka idealna zdrowa przekąska Składniki na 16-20 całkiem sporych ciach: 250 g mąki pszennej ( połowa z tego może to być inna mąka np. pełnoziarnista) 100 g wiórków kokosowych 1 duży banan 100 g miękkiego masła/oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 50 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia
greenscarf. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu(...)Piekarnik nastaw na 180*C. Włóż serduszko i piecz 25 minut. Przed podaniem ozdób jagodami goji :) Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki
Zdrowie na języku :Psztuk, piekę bezę. Tym razem upiekłam batony musli. Nie są może bardzo dietetyczne ale na pewno zdrowsze od gotowych ze sklepu. Batony musli to prawie zdrowa przekąska wg pomysłu Koronowianki z portalu Przyślij Przepis. Składniki: • 8 białek • 1 opakowanie musli egzotycznego 425 g • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki wiórek kokosowych • 1 szklanka cukru(...)kakaowych ciastek petit Wykonanie: • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i pokruszyć na dno herbatniki. • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na gładką pianę. • Dodać mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i sok z cytryny, i lekko przemieszać. • Na koniec wsypać musli, połączyć łyżką
To co kochamwszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą.Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru pudru-2 jajka-20 dkg margaryny-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowyZanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a tewymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia.Tak więc wlewamy do rondelka(...)posypujemy mąką i ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamykrążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia. Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce. Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca.Mamy 15 minut na przygotowanie bezy. Ubijamy na sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe.Napełniamy bezą szprycę
Maminek kulinarny