teraz, to może w grudniu ;)). Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru) 110 g mąki gryczanej 100 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ryżowej 55 g mąki kasztanowej 60 g oleju kokosowego 6 łyżek melasy z karobu lub morwy białej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki siemienia lnianego(...)ciasteczka za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze około 170 stopni (najlepiej kontrolować stan ciasteczek, każdy piekarnik działa nieco inaczej). Przechowywać w zamkniętej puszce, aby zachowały kruchość. Artykuł Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotdomowej przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 5 łyżek powideł śliwkowych MASA MAKOWA / wszystkie składniki w temp. pokojowej 850 g gotowej masy makowej 100 g roztopionego masła 5 jajek / białka i żółtka oddzielnie 4 łyżki mielonych migdałów, orzechów lub mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki(...)stopni C (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę
cool and mintyudekorowany płatkami kokosowymi i pokruszoną bezą. Mówię Wam cudo :D Poczęstowałam nim swoich gości, wśród nich byli między innymi zaprzyjaźnieni producenci drzwi i pracownicy firmy budowlanej, ach te remonty ;). Wszystkim bardzo smakowało :) Polecam! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju szczypta soli(...)pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 250 g truskawek + płatki kokosowe
Domowa cukiernia Ewywiadomości). A na przywitanie wiosny mam wyjątkowy sernik. Pieczony, bo już bardzo dawno właśnie takiego u mnie nie było. Na samych białkach, które zostały po sosie, a które dodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie komponuje się z czerwienią truskawek. Dzięki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedaktylowo - jaglane Bez pieczenia, bez mąki, bez cukru, bezglutenowe (Zainspirowane przepisem z bloga Okiem Dietetyka) Składniki: Spód ciasta: 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski(...)Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody 2 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki soli wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: Spód tortownicy o wymiarach około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy i mieszamy z kakao. Daktyle wkładamy do dwóch osobnych miseczek, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). To samo robimy z orzechami nerkowca
Moja Mama GotujeSezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbaremSkładniki:ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki2/3 kostki margaryny3 łyżki cukrupół opakowania cukru wanilinowego (16g)1 jajkoszczypta soli nadzienieokoło 70dag(...)dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać- ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem- masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut- margarynę rozpuścić w rondelku, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem- zrumienić wiórki cały czas mieszając- do przestudzonej masy kokosowej dodać
Smakołyki Bereniki200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru) 1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać(...)budynie, wymieszać. Wlać olej, wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Na pianę wyłożyć maliny, lekko zatapiając je w pianie. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić najpierw w blasze, a następnie przenieść na kratkę. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Słonecznego tygodnia
Obiad gotowyZapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy Lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków(...)mleczka kokosowego (light) Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez
Słodkie okruszkiMalibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski łyżki cukru pudru ANANASY W SYROPIE CUKROWYM 1 mały dojrzały ananas 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanej mięty WYKONANIE BEZA : Piekarnik nagrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy prostokąt(...)bez wyczuwalnych ziarenek cukru (można rozetrzeć odrobinę między palcami). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijamy 1 minutę. Dużymi łyżkami wykładamy ubitą pianę (jedną łyżką nabieramy, a drugą łyżką zsuwamy) na narysowany prostokąt na papierze. Nie wygładzamy wierzchu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 130℃, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100℃ suszymy bezę przez
cool and mintyPrzepis na kasztanki znalazłam w zeszycie z przepisami mojej teściowej, ale nie był to przepis wypróbowany. Teściowa nie była pewna skąd go ma i czy kiedykolwiek
Smakowy Rajcukru 50 g wiórków kokosowych 450 g czerwonych porzeczek Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wlać mleko. Całość dokładnie połączyć. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego(...)stopniu. Podpiec przez około 20 minut, aż góra ciasta nabierze złotego koloru. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypać cukier i ubić na gładką i puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym końcu dodać porzeczki i delikatnie ze sobą połączyć, najlepiej za pomocą łyżki. Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez następne 20 minut
My simple kitchenCiasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych(...)kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka
Via Gustoszklanki kaszy jaglanej 6 – 7 łyżek syropu klonowego 1/2 laski wanilii (ziarenka) 250 g mleczka kokosowego skórka z 1/2 pomarańczy spód 50 g suszonych daktyli 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki migdałów 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki wiórków kokosowych wierzch posiekane migdały i orzechy nerkowca 1,5 łyżki konfitury morelowej Wykonanie Pomarańczę obieramy ze skórki, którą sparzamy(...)mleczka kokosowego. Mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestudzenia, usuwamy skórki pomarańczy. Daktyle odsączamy z soku, przekładamy do blendera razem z orzechami, migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy także olej kokosowy. Całość blendujemy na gładką masę. Taką masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony twaróg przekładamy do misy miksera, miksujemy, dodając po łyżce kaszy
Raj dla Podniebieniaotrzymuje dwie piątki. Jedną za konsystencję, drugą za smak! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik karmelowo-kokosowy: KRUCHY SPÓD: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto(...)budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru) 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. KOKOSOWA: 1/4 masy serowej 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy na masę karmelową
Rozpustne gotowanie