puszka mleka kokosowego (schłodzonego) 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, kakao, żelatynę i przyprawy. Ubijamy białka na sztywno, a w kolejnej misce ubijamy żółtka i dodajemy je do białek. Kolejno wszystko przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy. Blachę do pieczenia (35x25cm) wykładamy papierem, wylewamy masę i pieczemy około(...)sprężysta. Na ręczniku rozkładamy czysty kawałek papieru do pieczenia, wykładamy na to upieczone ciasto i zwijamy je ostrożnie, aby nie popękało (na razie bez wykładania na nie kremu, dzięki temu nadamy mu trochę elastyczności i kształtu). Jak trochę popęka to się nie przejmujcie, nadal jest pyszne . Przygotowujemy krem kokosowy : mleko kokosowe wcześniej wstawiamy na 12h do lodówki
PaleoLifewidelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz spód ok. 15 minut. Ostudź. Składniki na wierzch tarty: 1 duża bulwa fenkułu 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (smażę na dobrym rafinowanym oleju kokosowym, bez smaku, bez zapachu) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
gutfutChodził za mną jakiś deser. Najlepiej szybki, zdrowy i bez pieczenia. Znalazłam bardzo fajny przepis na blogu, którego obserwuję i trochę go zmodyfikowałam. Kuleczki wyszły pyszne :) Do zrobienia kuleczek potrzebujemy: 1 miarkę orzechów (u mnie włoskie, pekan, brazylijskie i migdały) 2 miarki wiórków kokosowych 1 miarkę masła orzechowego syrop klonowy ok. 8 daktyli nasiona (u mnie chia(...)syropu klonowego - ja na oko dałam 3 łyżki. Zawsze można dolać odrobinę, jeśli stwierdzimy, że masa jest za sucha i się nie klei. Daktyle powinny być wilgotne. Moje były bez konserwantów, a przez to całkiem suche. Namoczyłam je przez kilka minut w ciepłej wodzie i było ok. Na tym etapie można dodać bakalie (też lepiej byłoby, gdyby nie były
Mama z Motylempoczątek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję(...)waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko
pink envelopekiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami, a tym razem powstało ciasto z chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem :) Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy(...)Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 dojrzałe banany 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka erytrolu 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
FitKotmocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały(...)cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy je piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku, ponieważ im dłużej będzie trwało jego pieczenie, tym ciasto będzie twardsze. A jakie są Wasze sposoby na udane wypieki
psgotujemyBez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 250g serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa(...)sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką (13) i wyciskamy kółka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90° C i pieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder z mlekiem
mojewypiekiinietylkokremowego 40 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody około 150 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa Przygotowanie: Do mąki dodaję proszek do pieczenia i mieszam(...)mąkę cały czas miksując, gdy mąką połączy się zresztą ciasta dodaję wiórka kokosowe i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie babki kokosowej: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam w nie patyczek
Uwaga Babcia GotujeDziś mam dla Was przepis na napakowane bakaliami,pestkami oraz płatkami owsianymi energetyczne batony. One z powodzeniem zastąpią niezdrowe słodycze po które często sięgamy gdy dopada
Kolorowa kuchnia Elkisurowy bez kości – 500g wątroba wieprzowa – 400 g słonina – 200 g podgardle – 200 g udko kurze – 500g żółtka 12 szt białko jaja 10 szt cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa(...)Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową. Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu. Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał. Smacznego! — BTW całości bez łupin i mąki: waga 3060 g, 9494 kcal
Ola la LCHFsitku, odstawić do przestygnięcia. 7. Daktyle zmiksować z olejem, cukrem kokosowym, octem i napojem roślinnym na gładką masę. 8. Mąki wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia i sodą. 9. Do masy daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek. (można całość miksować mikserem na niskich obrotach) 10. Masę przelać do tortownicy
Candy Pandascukier stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut. Masa budyniowa 1 puszka ananasów 1 budyń śmietankowy (dałam(...)ugotowaniu wymieszać z pokrojonym ananasem i przestudzić. Beza 1/2 szklanki białek (mi wyszło 4 białka) 1/2 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciempieczenia, olej, mleko ryżowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C. Tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Każdą kolejną część upiekłam(...)część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam wiśnie i ponownie zmiksowałam. Gotowy krem wstawiłam do lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao, olej kokosowy i wymieszałam. Krem do ozdobienia: Śmietanę kokosową z dodatkiem cukru
nietadietawiórków kokosowych czy rodzynek. Ciasto wypatrzyłam na blogu Eweliny i jest po mojej małej modyfikacji. Składniki: ciasto 3 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo
magiczna kuchnia Kasi