Podstawą rolady jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu. 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek ok 700 g miękkich jabłek cynamon
https:KKuchniaMniamDzisiaj zapraszam na ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu. Kolejne do kategorii „ Zdrowa Środa ”. Lekko kwaskowate, kokosowe, gęste i wilgotne. Jeśli owoce są kwaśne i możemy pozwolić sobie na cukier, radzę owoce przed pieczeniem posypać trochę brązowym cukrem (nierafinowanym). Młoda osóbka na zdjęciach, przeurocza modelka, to moja bratanica Lila :), ciasto jej smakowało, pomagała(...)Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki ksylitolu 3-4 łyżki syropu z daktyli lub agawy 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka sojowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Mała Cukierenkacukru szczypta soli 2 jajka 4 żółtka starta skórka z połowy cytryny 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60-70 dag czerwonych porzeczek Beza; 4 białka 10 dag cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie; Zmiksować masło wraz z cukrem i solą. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka i skórkę z cytryny. Na końcu dodawać(...)Kilka możemy odłożyć do dekoracji. Ciasto piec w piekarniku około 25 min w 200C. W tym czasie ubić białka z cukrem a gdy będą sztywne dorzucić wiórki. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na gorące ciasto ukośne pasy. Temperaturę zmniejszyć do 175C i piec jeszcze 20 min. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Kolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego :) Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek :) W przepisie użyłam ziarenek Euforia od Ziarenkowa :) Składniki (16 kulek) - 60 g amarantusa ekspandowanego - 100 g mieszanki Euforia - 50 g oleju kokosowego - 50 g miodu - 2 czubate łyżki
Zdrowie na języku :Pminut do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy wiórki kokosowe, a następnie białą czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Do ciepłej masy kokosowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec opcjonalnie dodajemy likier kokosowy i odstawiamy do przestygnięcia.( nie wkładamy do lodówki). W rondelku(...)rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam przygotowane pokruszone ciasteczka a następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia. Mascarpone miksujemy
Kulinarne przygodyIdealne na jeden kęs, mocno kokosowe, otoczone pyszna mleczna czekoladą. Czy można chcieć coś więcej? Składniki: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml
Z Majeczką w kuchniUważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 g oleju kokosowego płynnego 1 łyżeczka ekstraktu
FitKotkolegom coś pysznego? Przygotujcie rewelacyjne ciasto jaglane, które przyrządzicie w mig! Pyszne, zdrowe i bardzo sycące ciasto bez dodatku cukru, bez pieczenia. Smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie gorzkiej czekolady, masła orzechowego, orzeszków ziemnych i wiórków kokosowych. Czego chcieć więcej? Do roboty! Składniki na formę 20×25 cm: – 2,5 szklanki mleka – 200g kaszy jaglanej(...)przekładamy ciasto do góry nogami i dekorujemy. Jeśli nie – wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Jaglany „Michałek” bez pieczenia FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongTrufle już od dłuższego czasu były na mojej liście „do zrobienia”. Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające
Pink EnvelopeŚwięta tuż tuż i pojawiło się całe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny(...)około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g) 100 g oleju roślinnego/ 70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”) opakowanie przyprawy do pierników łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych ( tu znajdziecie przepis ) *użyłam avocado zamiast
greenscarfTortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy. Masa: 500 g serka ricotta 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 galaretka truskawkowa bez cukru* 1 łyżka żelatyny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka malin, mogą być mrożone** Serek, jogurt
Chocolate Muffin Blogpewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą Składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła Herbatniki razem z masłem kruszymy(...)godzinę lub w zamrażarce na 30 minut. Składniki na krem: 175 g masła 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego w proszku (lub zwykłego) ponadto 3 banany 6 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, po czym dodajemy cukier, mleko oraz cukier waniliowy. Kiedy otrzymamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich bardziej ulubionych torcików bez pieczenia. Zawiera takie smaki deserowe, bez których nie wyobrażam sobie kuchni: wanilię, migdały i wiórki kokosowe. Tym ciastem i przepisem świętuję 100 tys. wyświetleń mojego bloga. Kto by przypuszczał, że w niespełna rok od publikacji, blog doczeka się tylu wejść? Serdecznie Wam dziękuję(...)puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego budyń. Zmiksować na jednolitą masę. Do kremowej masy dodać rum i wsypać 250 ml wiórków kokosowych. Wymieszać. Dno formy wyłożyć herbatnikami jeden obok drugiego. Ja uprzednio wykładam formę papierem do pieczenia, by ciasto łatwiej było wyjąć z formy. Na herbatniki wyłożyć ok. 1/3 całej masy. Równo rozprowadzić. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając
Weekendy w domu i ogrodzieproszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem(...)jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Masa kokosowa: 6. Wiórki kokosowe przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu
Mała Cukierenkaproszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem(...)jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Masa kokosowa: 6. Wiórki kokosowe przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu
Mała Cukierenka