jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa jest wystarczająca). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować w szklance mleko lub użyć gotowej śmietanki. Połączyć wszystkie składniki z mleczkiem kokosowym do uzyskania gładkiej i zwartej masy o konsystencji plasteliny. Jeśli jest potrzeba(...)migdałowego paznokcia. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. Po wystudzeniu końcówki palców w miejscu ich „obcięcia” polać dżemem. Następnie zagłębienia na paznokcie wypełnić odrobiną dżemu i położyć płatki migdałowe lub blanszowane migdały. Należy użyć czerwonego dżemem np. malinowym lub truskawkowym bez cukru
Ola la LCHFczekoladowa) -100g ksylitolu -50g gorzkiego kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa daktylowa -80g daktyli -2 pełne łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny (lub 1 łyżeczka agaru ) + ¼ szkl. wody Polewa jogurtowa - ½ szkl. jogurtu naturalnego bez laktozy -1 miarka odżywki białkowej WPI (naturalnej lub smakowej) -ksylitol(...)Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność, że nic w środku nie zostanie). POLEWA
Candy PandasCiasto: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/2 szkl ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżka stopionego masła Nadzienie kokosowe: 2 szkl wiórków kokosowych 2 szkl mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 g masła Dodatkowo: 100 g malin 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania cukier puder(...)pętelkę nałożyć na kółko bez dziurki, a potem drugą pętelkę nałożyć na wierzch, tworząc coś na wzór gniazdka (patrz zdjęcie poniżej). Uformowane gniazdka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut do napuszenia. W międzyczasie przygotować nadzienie kokosowe: Wiórki kokosowe zalać mlekiem
Nastoletnie Wypiekanieśmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para(...)ogniu dodając cynamon i opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na upieczoną tartę a następnie piec przez kolejne 10-15 minut w w temperaturze 180°C obserwując by nie przypiekły się za bardzo brzegi ciasta. Schłodzoną śmietankę (u mnie kokosowa) ubić na sztywną pianę. Osoby nie unikające słodzików lub cukru mogą podczas ubijania dodać „słodzidło”. Smacznego
Ola la LCHFodrobinkę oleju kokosowego, pół banan rozgniecionego widelcem. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką 3 Rozgrzać na patelni resztę oleju wlać masę i smażyć omleta pod przykryciem lub wysmarować formę (u mnie mniejsza tarta) wlać masę i piec 15-20 min 180 stopni Na gotowego omleciora nałożyć owoce w całości lub zmiksowane z twarogiem według waszego uznania 🤗 Makro: (bez owoców i twarogu
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki(...)lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C. Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka) do środka których pakujemy nadzienie. Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut i pod koniec pilnujemy wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kulek i możliwości
IzaGotujedniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). 3. Makowiec japoński , czyli ciasto bez spodu. Szybkie i proste do przygotowania. 4. Ciasto marchewkowe - puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. 5. Makową panienka , czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi(...)jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). 9. Sernik chałwowo-czekoladowy - prosty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. 10. Rafaello , czyli herbatniki przełożone domowym kremem budyniowym i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste do przygotowania i bardzo smaczne! 11. Ciasto „FIONA” to czerwona
Ugotowaćplaster mięsa z serca wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty garść(...)mieszamy i przesiewamy przez sitko. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę, olej kokosowy, ocet jabłkowy, szczyptę soli i sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy je do niewielkiej okrągłej formy (10-12 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut. Pieczarkę kroimy
Quinoa Raz!Pieczone warzywa świetnie wpisują się w jesienno-zimowy klimat, szczególnie dzięki obecności kasztanów. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, ale można je też jeść solo. Bałam się, że wyjdą trochę nijakie, ale na szczęście są przepyszne. Dużo daje tutaj bulion, dlatego postarajcie się, żeby był jak najlepszej(...)jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej - najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu sodu, na bazie naturalnych składników. Składniki (4 porcje): 1 pietruszka 1 por 2 marchewki 200 g obranych kasztanów jadalnych 1/2 główki kapusty włoskiej 50 g oleju kokosowego 150-200 g bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Powiedz dietom nietakowej nie dorobiłam). Jajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię(...)smażyć na złoto już bez przykrywki. Można też w nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość
Przepysznik - BLW i nie tylkobabkę. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto kokosowe z malinami: (składniki o temperaturze pokojowej) Suche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kokosowej lub mielonych wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Płynne: 1 szklanka mleka 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Polewa(...)bardzo chłonna jest mąka kokosowa. Masy na ciasto nie ma potrzeby miksowania, gdyż mąka kokosowa jest dość ciężka i ciasto bardzo puszyste nie jest. Struktura upieczonego ciasta przypomina raczej ciasto ucierane niż biszkoptowe. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 - 35 minut, do suchego patyczka
Kuchcik gotujeuspokoić swoje wnętrze i przyszykować sobie własne ciasto dla spokoju 🤣 😅 SKŁADNIKI 80 g kaszy jaglanej 5 g oleju 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia półtorej łyżeczki kakao łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej dodatki: wiórki kokosowe, truskawki, dodałam twaróg i zrobiłam koktajl :) 1. Kaszę ugotować, odstawić do przestygnięcia. 2. Wszystkie składniki (oprócz dodatków) wrzucić do garnka i mikserem wymieszać(...)Przełożyć masę do formy (u mnie małe naczynie żaroodporne) i zapiekać 30 min 180 stopni. Składniki są na jedną porcję dla jednej osoby, nie na całą blachę ciasta 😏 Makro: (bez dodatków) 388,4 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzurazem skorzystałam z gotowego produktu, ze zmielonych blanszowanych migdałów bez skórki, które znalazłam w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Bionaturatrade. Składniki na 4 porcje : 100g mąki migdałowej 15g wiórków kokosowych 4 łyżki mleka kokosowego light z puszki 1 niewielkie jajko 2 łyżki erytrolu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę migdałową, wiórki kokosowe, erytrol i proszek do pieczenia
Dietologkażdą inna konfiturą, posypane cukrem pudrem lub bez żadnych dodatków :) Składniki na około 25 placków: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * szczypta soli * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki budyniu waniliowego * 1 szklanka mleka * 1 jajko * 4 łyżki jogurtu naturalnego * olej lub olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko
Zrób to smaczniezdrowe: bez nabiału, bez glutenu, bez oleju, bez białego cukru. Polecam Składniki: 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej 1 szklanka wody do ugotowania komosy 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki maku 1/3 szklanki ksylitolu (lub brązowego cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 1 większe słodkie jabłko Wykonanie: Surową
Lamarida.pl